Duben

Carroll Baker

Povolání:
Rodné jméno:
Karolina Piekarski
Národnost:
Věk:
92
Narození:
28.5. 1931, Johnstown, Pensylvánie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Talentovaná, ne nepodobná Marilyn Monroe, a přesto tak jiná...přitažlivá blondýnka, která právě tak jako M.M. měla vzor v herecké sexbombě 30-tých let Jean Harlow - Carroll Baker se narodila 28.05.1931 v Johnstownu v Pensylvánii, USA do nezámožné rodiny. Studovala na vysoké škole, ale po ročním studiu se rozhodla pro práci, protože se musela postarat o rodiče, a tak asistuje kouzelníkovi, příležitostně i solově tančí.

První herecký křest si odbyla ve snímku - Easy to Love v malé roli, a film byl natočen v roce 1953. Poté dostala příležitost, které se chopila jako velmi dobré praxe. Hrála v TV i v divadlech na Brodwayi, a protože věděla, že nejen pěkný vzhled je cesta k úspěchu, navštěvovala Actors Studio slavného Lee Strasberga. Společnost Warner Brothers, ji obsadila v roce 1956 do jedinečného filmu v režii George Stevense do role Luz Benedyctové v Giant - Obr. Hrála tak po boku takových hvězdných es jako byla Elizabeth Taylor, James Dean a Rock Hudson. Po tomto diváckém úspěchu dostala další výbornou nabídku spolu s Jamesem Deanem – do filmu Rebel bez příčiny, ale na přání svého manžela režiséra Jacka Garfeina odmítla, (čehož později jak psala ve své knize velmi litovala). Především však stojí za zmínku role Baby Doll Meighan v dramatu Elii Kazana z roku 1956 - Baby Doll, jehož scénář napsal Tennessee Williams, a která Carroll přinesla nominaci na Oscara a obrovskou popularitu. Další, u nás velmi oblíbený film s Gregory Peckem, Jean Simmons, Ch.Heston - Velká země, a role Patricie Terrill 1956. O rok později hraje s Clarkem Gablem ve filmu But Not for Me, následuje - Something Wild, které režíroval její manžel Jack, poté opět zajímavý film - Jak byl dobyt západ, uváděný i u nás – rok 1962, drama o životě indiánů v rezervaci, a jejich putování za lepším životem – režie John Ford, a Podzim Čejenů rok 1964.

Hraje také s chutí filmovou hvězdu, takovou, jako byla Jean Harlow ve filmu The Carpetbggers, rok 1964, a pak tak trochu i sama sebe ve filmu podle biografie o Jean Harlow ve filmu - Harlow rok 1965, v režii Gordona Douglase, který sice u kritiky docela propadl, zatímco diváci byli nadmíru spokojeni. Carroll měla jistou dávku hrdosti, a také určitou představu o rolích, které chtěla hrát, a tak když odmítla « své » společnosti Warner Bros roli neukojitelné ženy v Too Much, Too Soon, Warner Bros se jí « pomstil » a odmítl jí « půjčit » pro film Devil Disciple. Když se odmítla podřídit a odmítla sérii filmů podle předloh nechvalně známé literatury Erskina Caldwella, pokračoval zákaz účinkování nejen pro Metro Golwyn Mayer, ale i 20Th Century Fox, od kterých dostala nabídku na tak výborné tituly jako byly - Tři tváře Evy, Bratři Karamazovi, nebo opět film podle Tennessee Wiliamse – Kočka na rozpálené plechové střeše.

Carroll byla natolik těmito tahanicemi unavená a rozčarovaná, že po rozvodu s Jackem Garfeinem se kterým měli dceru Blanche, odjíždí do Evropy, žije v Itálii, a kde také točí a hraje ve filmech ve Španělsku, Německu, Mexiku, Itálii a Anglii. Jen námátkou jmenuji filmy jako Il dolce corpo di Debora, Diavollo a sette facce, Ultima signora Andersson, Lezzioni private, Corpo, Zerschossenne Träume, Cyclone, nebo Il coltello di Ghiacco. Po návratu do USA a tím i k americkým filmům, se roku 1982 provdala za Donalda Burtona. V roce 1983 vydává svou biografii s názvem « Baby Doll ». Měli jsme jí možnost vidět také v komedii – Policajt ze školky jako Elleanor Crisp – rok 1990. Zatím poslední rolí Carroll Baker je role matky Jacka Turnera (Rob Lowe) v seriálu USA, který započal roku 2003 - The Lyon's Den a natáčí se dosud (2008). C. Baker natočila do roku 2008 - 80 filmů, a 28 TV seriálů a filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carroll Baker

Baker Carroll

Naposled navštívené:
Carroll Baker

Baker Carroll