Duben

Kelly Macdonald

Povolání:
Národnost:
Věk:
48
Narození:
23.2. 1976, Glasgow, Skotsko, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Viktoriánsky jemně krásná skotská herečka Kelly Macdonald se narodila 26. února 1976 v Glasgow. Její rodiče se brzy rozvedli a Kelly spolu s mladším bratrem vyrůstala s matkou. Během jejího dětství se často stěhovali. Vystudovala Eastwood High Scholl. V 17ti letech se osamostatnila a odjela do Glasgow, kde žila s přítelem a pracovala jako barmanka. Od dětství chtěla být herečka, ale herectví nikdy nestudovala. Zastává názor, že herectví je otázkou daru, který buď člověk má anebo nemá.

Po prvních amatérských pokusech na skotských lokálních divadelních scénách se zúčastnila konkurzu na film „Trainspotting“ (1995). Během zkoušky s Ewanem McGregorem se natolik styděla, že se schovávala za scénář. Režisér Danny Boyle díkybohu její talent rozpoznal a roli Diane jí svěřil. Po skončení natáčení se opět vrátila k práci barmanky.

Její nepřehlédnutelný talent a schopnost vtisknout svým hrdinkám opravdovost jí ale brzy přinesly řadu pozoruhodných rolí, zejména v britských nezávislých filmech. Ve filmu „Stella šlape chodník“ (1996) ztvárnila nezletilou prostitutku pokoušející uniknout svému osudu. Mohly jsme jí vidět i v menších rolích ve filmech: „Královna Alžběta“ (1998), „Ztráta sexuální nevinnosti“ (1998).

V roce 2001 dostala od režiséra Roberta Altmana ústřední roli komorné v jeho hvězdně obsazeném oscarovém filmu „Godsford Park“, za kterou byla nominována na Empire Award. V následujících letech se zabydlela před televizní nebo filmovou kamerou, ať už to bylo v politické mini-sérii „State of Play“ (2003), životopisném příběhu autora Petera Panna „Hledání Země Nezemě“ (2004), nebo viktoriánské pohádce „Kouzelná chůva Nanny McPhee“ (2005).

Roku 2007 na sebe výrazně upozornila v roli Carly Jean Moss, manželky Joshe Brolina v oscarovém dramatu bratří Coenů „Tahle země není pro starý“, ve kterém zaměnila svůj charakteristický skotský přízvuk za texaský akcent. Ani po tomto úspěchu se Kelly nezabydlela v Hollywoodu a zůstala věrná komorním anglickým dramatům jako je „Skellig“ (2009).

Od srpna 2003 je vdaná za hudebníka Dougie Payna (Travis), se kterým žije v Londýně. 9. března 2008 se jim narodil syn Freddie Peter Payne.

Autor: jitush.b

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kelly Macdonald

Macdonald Kelly

Naposled navštívené:
Kelly Macdonald

Macdonald Kelly