Duben

Michael Bay

Povolání:
Rodné jméno:
Michael Benjamin Bay
Národnost:
Věk:
59
Narození:
17.2. 1965, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michael Bay se narodil v Los Angeles a vystudoval režii na Wesleyan University, aby se ještě krátce ke studiu vrátil - na Pasadena’s Art Center College of Design. Začal se živit reklamami a když byl najat slavnou produkční společností Propaganda Films, natáčel videoklipy pro takové hvězdy jako jsou Aerosmith, Tina Turner a Meat Loaf. Díky tomu se dostal k režii těch nejznámějších reklam na výrobky firem Nike, Budweiser, Levi’s, Bugle Boy, Coca-Cola, Isuzu, Miller, Mercedes i Victoria’s Secret. Do 26 let se Bayovi podařilo získat všechny ceny, které se udělují za reklamu, mezi jinými Zlatý a Stříbrný lev v Cannes. V poslední době se začal věnovat i produkci malých teenagerských hororů, kvůli čemu si založil i vlastní produkční společnost Platinum Dunes.
Michael Bay je nyní režisérem úspěšných akčních snímků. Jedním z jeho největších úspěchů bylo druhé pokračování Mizerů, které v létě 2003, kdy do kin přicházel jeden hit vedle druhého celosvětově vydělal 270 miliónů dolarů. Bay, který byl do roku 1995 režisérem reklam a videoklipů debutoval právě Mizery, kterými zahájil plodnou spolupráci s producentem Jerry Bruckheimerem.A pak už následoval jeden úspěch za druhým spoluprracoval s největšími hvězdami jako Sean Connery,Alec Baldwin nebo Bruce Willis.Výčet filmů počíná Mizery a pokračuje nejúspěšnějšími filmy posledních 10-let jako např. Skála,Armagedon, Pearl Harbor a nejnověji 3:15 zemřeš nebo Ostrov.
Výpis všech Bayových trademarků by zabral hodně prostoru, snad žádný jiný režisér si tolik nezakládá na tom, aby si pohrával se stejnými záběry, případně některé sekvence přímo parafrázoval ve svých jiných filmech, jako to udělal v případě Mizerů II, kde částečně „zkopíroval“ některé sekvence ze Skály.Obliba uniforem,zpomalené záběry např. hrdiny jak se zvedá ze země či motiv hangáru to je jen pár dalších příkladů,které se často opakují v různých situacích, různých filmů.
Michael Bay je hollywoodský macho, který dává při natáčení přednost akčním scénám před vším ostatním, takže zdařilý výbuch je pro něj důležitější než spokojený herec. Ostatně herecký ansámbl Pearl Harboru by mohl vyprávět. Nejdříve museli herci na povinný vojenský výcvik, a pak se většinu času pohybovali doslova ve válečném poli. Bay je bez okolků honil do nebezpečných situací, kdy jim přímo za zadkem odpaloval nálože a jako malý kluk se radoval, jak to všechno krásně bouchá.
Sám Michael Bay je zajímavá osobnost. Pohledný muž s ostře řezanými rysy připomínající antickou sochu nebo kovboje z reklamy na Marlboro, si žije na vysoké noze v luxusní losangelské čtvrti Bel Air, sbírá Ferrari a po boku má stále nějakou tu pěknou modelku. Nejdéle vydržel jeho vztah z modelkou z Playboye Lisou Dergan. Ego má stejně obrovské jako své konto, pravdou ale zůstává, že možná právě jeho megalomanství mu pomohlo v nelítostném Hollywoodu uspět. Co se týče jeho rodinného zázemí, je stále opředeno tajemstvím. Bay však už nějakou dobu prohlašuje, že jeho biologickým otcem není nikdo menší než režisér John Frankenheimer, který to až do své nedávné smrti popíral a ačkoliv testy DNA dopadly ve Frankenheimerův prospěch, Bay se svého přesvědčení nehodlá vzdát. Kdoví, kde je pravda..

Autor: hejtman

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Bay

Bay Michael

Naposled navštívené:
Michael Bay

Bay Michael