Duben

Jan Štěpánek (1)

Povolání:
Národnost:
Narození:
1970, Praha
Životopis (biografie) / Informace:
Herecké geny, které významně ovlivnily životní cestu Jana Štěpánka, narozeného v Praze roku 1970 do rodiny s dlouhou divadelní tradicí, se plně rozvinuly krátce po jeho návratu do vlasti, odkud jako jedenáctiletý odešel společně se svými rodiči. Poznal prostředí velkých evropských měst, zejména Vídně a Mnichova, kde také ukončil svá středoškolská studia. V roce 1990, když se s rodiči vrátil a od roku 1992 již natrvalo,a rozhodl se pokračovat poněkud jiným způsobem v rodinné tradici. Zájem o divadelní dění a nesporný výtvarný talent jej přivedl ke studiu scénografie na pražské DAMU. Studiu se věnoval v letech 1992 až 1998 pod vedením profesorů Jany Zbořilové a Jana Duška. Rozsah svého poznání si rozšířil dvouletým studijním pobytem v USA. Ještě během studia se opakovaně představil divadelní veřejnosti jako nadějný scénický výtvarník. Během tohoto období spolupracoval s mnoha divadly. Ve výčtu je nezbytné uvést scénické návrhy: v ústeckém Činoherním studiu na Procitnutí jara/rež. Jiří Pokorný/; zlínském Městském divadle na inscenacích Osm a půl /a půl/, či Její pastorkyni/J. A. Pitínským/, na činoherní scéně Národního divadla dramatizace Durychova Bloudění/rež.J.A.Pitinský/. Rovněž ve stejném období vypracoval výpravu pro inscenaci Žebrácké opery v DISKu, pro Janáčkův festival na Hukvaldech se zdárně vyrovnal s obtížnými podmínkami při realizaci výpravu Fišerovy opery Lancelot. Pro Pražské komorní divadlo navrhl výpravu inscenaci The Bandits. Nelze zapomenout ani na scénu, kterou vypracoval pro divadelní představení Júdit ve Zlíně a Gazdinu robu v Uherském Hradišti. V etapě následující po absolutoriu v roce 1998 stály na počátku zejména scénické práce v HaDivadle s režisérem Davidem Jařabem. Pro režiséra Jiřího Pokorného později vytvořil scénu pro inscenaci hry Marii von Mayenburga – Tvář v ohni/HaDivadlo/; pro Gazdinu robu v Divadle Na zábradlí. Úspěšný byl i v dalších letech jako inscenátor např. : Maryše/1999/, Markéty Lazarové/2001/, Večera tříkrálového/2001/, Krvavých křtin aneb Drahomíra a její synové/2004/,Babičky/2007/, Dogville/2009/ a dalších. Úzce dlouhodobě spolupracuje mimo režiséra Davida Jařaba ještě s režiséry Zdeňkem Duškem, Martinem Františkem nebo Miroslavem Krobotem. Se Štěpánkovými výpravami se divadelní diváci mohli setkat opakovaně v ostravském Divadle Petra Bezruče; Východočeském divadle Pardubice; v pražském Divadle v Dlouhé; Mahenově divadle v rámci festivalů Trialog; inscenace nebo činohře Národního divadla Brno a dal. Vede ateliér scénografie JAMU v Brně.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
Herecké geny, které významně ovlivnily životní cestu Jana Štěpánka, narozeného v Praze roku 1970 do rodiny s dlouhou divadelní tradicí, se plně rozvinuly krátce po jeho návratu do vlasti, odkud jako jedenáctiletý odešel společně se svými rodiči. Poznal prostředí velkých evropských měst, zejména Vídně a Mnichova, kde také ukončil svá středoškolská studia.

V roce 1990, když se s rodiči vrátil a od roku 1992 již natrvalo,a rozhodl se pokračovat poněkud jiným způsobem v rodinné tradici. Zájem o divadelní dění a nesporný výtvarný talent jej přivedl ke studiu scénografie na pražské DAMU. Studiu se věnoval v letech 1992 až 1998 pod vedením profesorů Jany Zbořilové a Jana Duška. Rozsah svého poznání si rozšířil dvouletým studijním pobytem v USA. Ještě během studia se opakovaně představil divadelní veřejnosti jako nadějný scénický výtvarník.

Během tohoto období spolupracoval s mnoha divadly. Ve výčtu je nezbytné uvést scénické návrhy: v ústeckém Činoherním studiu na Procitnutí jara (rež. Jiří Pokorný); zlínském Městském divadle na inscenacích Osm a půl, či Její pastorkyni (J. A. Pitínský), na činoherní scéně Národního divadla dramatizace Durychova Bloudění (rež.J.A.Pitinský).

Rovněž ve stejném období vypracoval výpravu pro inscenaci Žebrácké opery v DISKu, pro Janáčkův festival na Hukvaldech se zdárně vyrovnal s obtížnými podmínkami při realizaci výpravu Fišerovy opery Lancelot. Pro Pražské komorní divadlo navrhl výpravu inscenaci The Bandits. Nelze zapomenout ani na scénu, kterou vypracoval pro divadelní představení Júdit ve Zlíně a Gazdinu robu v Uherském Hradišti. V etapě následující po absolutoriu v roce 1998 stály na počátku zejména scénické práce v HaDivadle s režisérem Davidem Jařabem.

Pro režiséra Jiřího Pokorného později vytvořil scénu pro inscenaci hry Marii von Mayenburga – Tvář v ohni (HaDivadlo); pro Gazdinu robu v Divadle Na zábradlí. Úspěšný byl i v dalších letech jako inscenátor např. : Maryše (1999), Markéty Lazarové (2001), Večera tříkrálového (2001), Krvavých křtin aneb Drahomíra a její synové (2004), Babičky (2007), Dogville (2009) a dalších. Úzce dlouhodobě spolupracuje mimo režiséra Davida Jařaba ještě s režiséry Zdeňkem Duškem, Martinem Františkem nebo Miroslavem Krobotem. Se Štěpánkovými výpravami se divadelní diváci mohli setkat opakovaně v ostravském Divadle Petra Bezruče; Východočeském divadle Pardubice; v pražském Divadle v Dlouhé; Mahenově divadle v rámci festivalů Trialog; inscenace nebo činohře Národního divadla Brno a dal. Vede ateliér scénografie JAMU v Brně.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190549
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376576
Obsahů a biografií: 178276
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Štěpánek

Štěpánek Jan

Naposled navštívené:
Jan Štěpánek

Štěpánek Jan