Duben

Zbigniew Buczkowski

Povolání:
Národnost:
Věk:
73
Narození:
20.3. 1951, Varšava, Polsko
Životopis (biografie) / Informace:
Polského herce Zbigniewa Buczkowského nepojí se slavným krajanem - režisérem Leonardem Buczkowskim žádný příbuzenský vztah a shoda jejich příjmení je pouhou náhodou. Zbygniew, čili Zbyszek Buczkowski se narodil 20. března 1951 ve Varšavě a už jako kluk výrazně tíhnul ke strojům a technice, zatímco umění patřilo leda tak místečko až daleko na periferii jeho zájmů. Není proto divu, že roku 1970 absolvoval odbornou školu strojní a elektrotechnickou (Technikum Mechaniczno-Elektryczne) a poté se spokojeně věnoval své profesi.

Zlom v jeho životě nastal až roku 1972, kdy jej režisér Andrzej Kondratiuk náhodou obsadil do malé roličky ve svém filmu Dziewczyny do wzięcia. Zbyškovo jméno se sice ještě nedostalo ani do titulků, přesto však mladíka filmování zaujalo natolik, že se rozhodl pro hereckou dráhu. Začínal jako komparsista, ale jeho svérázné postavičky si rychle získávaly popularitu. Dnes je Zbigniew Buczkowski známý jako vynikající herec - "naturščik", jehož doménou jsou hlavně vedlejší role dělníků, číšníků,šoférů, řadových policistů a podobných obyčejných lidiček. Jedna z jeho mála hlavních rolí je zlodějíček Lucien v dojemné krimikomedii Noc świętego Mikołaja z roku 2000.

Za dobu své filmové kariéry si už zahrál v cca 300 filmech, což jej v tomto ohledu řadí na 2. místo - hned za Leona Niemczyka. V letech 1983-1985 působil ve varšavském Divadle KOMEDIE a roku 1986 započal i kariéru estrádního baviče. Roku 2003 se během VIII. Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach otisk jeho dlaně dostal mezi další slavné "kolegy" na tzv. Promenadzie Gwiazd, o rok později obdržel na VIII. festivalu Filmów Komediowych w Lubomierzu Kryształowy Granat - cenu nejlepšího komediálního herce a v roce 2009 byl během festivalu Jana Himilsbacha w Mińsku Mazowieckim oceněn jako nejlepší neprofesionální herec. O jeho oblibě mezi polskými diváky svědčí též mnoho čelních umístnění v různých soutěžích a anketách, každoročně pořádaných filmovými i zábavnými časopisy.

Zbigniew Buczkowski žje ve Varšavě, je ženatý a má syna Michaela.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zbigniew Buczkowski

Buczkowski Zbigniew

Naposled navštívené:
Zbigniew Buczkowski

Buczkowski Zbigniew