Duben

Louis Calhern

Povolání:
Rodné jméno:
Carl Henry Vogt
Národnost:
Narození:
19.2. 1895, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí:
12.5. 1956, Tokio, Japonsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Louis Calhern se narodil v Brooklynu v roce 1895. Po studiu na střední škole v St.Louis, kde hrál kopanou a vedl ochotnický divadelní sbor, ještě před vypuknutím I. sv. války. Mladý Louis Calhern se zajímal o dramatické umění, což jej vedlo k rozhodnutí vrátit se zpět do New Yorku a pustil se vzápětí do aktivní herecké kariéry.

Začal v zájezdovém divadle, jako mnozí z jeho vrstevníků. Hrál především v komediálních kusech. Později se přidal jako dobrovolník ke sborům, kterými Amerika vstupovala ke konci I. sv. války do bojů na evropských bojištích. Po návratu bez dlouhého váhání Calhern se začal prosazovat jako univerzální herec i v Hollywoodu. V počátcích 30. let minulého století hrál opět i na divadelní scéně.

Počátkem roku 1932 se již plně věnuje jako herec filmu a k divadlu se vrací jen sporadicky. Mezi významnými filmy z jeho filmové tvorby je nutno jmenovat zejména fim Kachní polévka /1933/ - komedie s bratry Marxovými, kterou režíroval Leo McCarey. Následovaly další a další film. Rok 1934 byl pro Calherna též úspěšný, když se podílel v roli Ottaviana na historické komedii režiséra Gregory La Cara - Cellinovy aféry a později na biografickém filmu Život Emila Zoly /1937/ v roli majora Dorta.

Rok 1938 byl především pro Calherna reprezentován filmem Nejlepší společnost, pod režijním vedením Mellvyna Douglase. V následujících filmech se Calhern setkával kolegiálně i s významnějšími režiséry i herci - v thrilleru Pověstný muž /1946/, rež. Alfred Hitchcock . V tomto filmu v hlavní roli se předvedli Cary Grant a Ingrid Bergman. V romance - Vítězný oblouk /1948/, rež. Lewis Milestone, Calhern hrál opět po boku Ingrid Bergman a Charlese Boyera v roli Borise Morosova. Po roce 1950 se i dále velmi úspěšně rozvíjela kariéra Louise Calherna a vzorstl i mezi režiséry o herce tak universálního, jakým Calhern byl, výrazný zájem.

V roce 1950 hrál ve filmu - Nany jde do Ria, a především v divácky úspěšném ve filmu Asfaltová džungle - krimi noir, za režijního vedení Johna Hustona, Ďábelský přístav - western režiséra Anthony Manna spolu s Robertem Taylorem, 1951 - ve filmu Muž v plášti, 1953 - Vězeň na Zendě, podle divadelní hry Richarda Thorpeho, a filmu Julius Caesar, kde hrál přímo Ceasara, 1956 - komedie Navždy spolu s herci Lusille Ball a Jamesem Masonem, a v muzikále Smetánka, režiséra Charlese Walterse v roli strýčka Willyho. Tento film nabitý filmovými a jazzovými hvězdami jako Bing Crosby, Grace Kelly, Frank Sinatra či Louis Armstrong, je posledním dokončeným filmovým snímkem Louise Calherna.

Louis Calhern jako herec pracoval do poslední chvíle svého života. Zemřel v důsledku selhání srdce v roce 1956 ve věku 61 let při natáčení filmových scén filmu Čajový dům Augusta Moona, v Tokiu.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Louis Calhern

Calhern Louis

Naposled navštívené:
Louis Calhern

Calhern Louis