Duben

Eva Volná

Povolání:
Národnost:
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Absolventka konzervatoře Eva Volná začínala jako zpěvačka jazzu a avantgardní hudby, ale v ani jednom případě nenašla moc velké divácké zázemí. Přitom jako zpěvačce jí nic nechybělo - měla temperament, jistotu v intonaci, příjemně zabarvený čistý hlas.

Po působení ve formaci Alternativa si ji na začátku roku 1984 přibral do své další kapely Drak její manžel, kytarista Jan Volný, aby ihned po jejím příchodu soubor přeobsadil a změnil název na Eso. Působili v něm ještě Oldřich Čurda (bg), Pavel Králíček (ks), Jaromír Plašek (ds) a Martin Kučaj (g). Časem odešli Kučaj (založil si sk. Tabu), Králíček a Plašek a místo nich přišli Boris Urbánek (ks, voc) a Pavel Pulkert (ds).

Volná se s kapelou několikrát zúčastnila populární Vokalízy, ale její hudba působila na publikum studeně, což bylo možná zapříčiněno určitou nevyrovnaností repertoáru. Byla zde totiž Volné jazzová minulost, zároveň snaha dělat melodické rockové písničky a bylo zde i ovlivnění polskými kapelami Lady Pank či Lombard, což nebylo vůbec neobvyklé - Polsko vždycky hrálo v Ostravě svoji roli. Je zajímavé, že na textech se podíleli folkaři. Pro Eso psali třeba Jiří Vondrák, Nohavica nebo Josef Štreichl. Soubor se prezentoval i v TV - Triangelu, Hitšarádě nebo v pořadu Marie Rottrové Divadélko pod věží, avšak stále jako by to nebylo ono.

Skupina se snažila o cosi, co lze nazvat expresivním pop-rockem, nicméně po celou dobu své existence vlastně hledala svou tvář, svůj styl, ale nikdy se jí to nepodařilo. Eva Volná pak odešla do Prahy, kde v roce 1986 založila poměrně úspěšnější soubor Panika.

Zdroj: Česká televize

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:45 - 18:35

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

32 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178206
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Volná

Volná Eva

Naposled navštívené:
Eva Volná

Volná Eva