Duben

Dimitri Tiomkin

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.5. 1894, Kremenčuk, Ukrajina
Úmrtí:
11.11. 1979, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nejvýkonnější, nejplodnější a nejznámější skladatel vysoce kvalitní, krásné, emotivní filmové hudby – rodák z Ukrajiny, z městečka Kremenčuku - Dimitrij Zinovijevič Tiomkin se narodil v Carském Rusku 10. 5. 1894. Timo, jak mu říkali, vyrůstal s hudbou díky povolání matky, která byla nejen koncertní umělkyní, ale i učitelkou hudby a hry na klavír a zpěvu. Otec, který se s matkou rozvedl ještě před revolucí, byl slavný lékař - biochemik Paul Ehrlich, který se odstěhoval do Berlína, kde se znovu oženil.

Timo se stal posluchačem „Petrohradské konzervatoře“, a klavír studoval u tehdy věhlasných profesorů - německého umělce Felixe Blumenfelda a virtuosky Isabelle Venger. Na scéně koncertních sálů se objevil už jako malý kluk – byl ve svém věku uváděn, jako zázračné dítě. Jeho učitelem se stal tehdy ředitel konzervatoře fenomenální skladatel Alexander Glazunov, u kterého studoval skladbu, a jeho pozdější tvorbu svým způsobem - citovým ztvárněním značně ovlivnil.

Nastala doba hledání, a nastoupil čas avandgarní hudby, umělci se potulovali po celé Evropě a učili se novým směrům, nejen hudebním. V té době se jeho přáteli stali hudební skladatel Sergej Prokofijev a tanečník Michajl Fokin. Snad i zde v novém tvůrčím kotli vznikl zájem o americkou hudbu spolu s dílem Irvinga Berlina. Dimi si přivydělával v kinech při doprovázení děje němých filmů, korepetoval a jezdil na turné s primabalerínou Tamarou Krasavinou, naprostou světovou baletní špičkou, a na turné se seznámil s komikem Maxem Linderem, pro něhož a jeho výstupy dělal klavírní improvizace.

Znechucen porevolučním stavem v Rusku, se rozhodl, že chce žít naprosto někde jinde, a v roce 1921 se mu podařilo dostat do Německa, k otci. Ten mu umožnil další studia u učitelů Hugo Leichenstritta, Egona Petri a Ferruccio Busoniho. Od roku 1922 už byl častým solistou Berlinské filharmonie. Koncertoval také ve Francii a Anglii, ale USA se stalo v roce 1925 jeho cílem. Odjel sem s tanečnicí a choreografkou Albertinou Rasch, se kterou se v tom samém roce oženil.

Společnost MGM učinila objednávku jeho manželce Albertině na asistenci choreografie v muzikálových novinkách a ve zvukových filmech, Tiomkin naopak získal zakázku na hudbu k pěti filmům. Ihned v závěsu se o jeho hudbu velice zajímala spol. Universal. Nicméně Timo chtěl koncertovat, takže se na čas vrací na koncertní scény v New Yorku a pro Florence Ziegfielda Jr. skládá – populární hudbu a zpěvní party.

Dimitri se rozhodl pro filmovou hudbu, působí však na volné noze, a z počátku se mu příliš nedaří prosazovat, nejen hudbu, ale i lepší výdělek pro skladatele, jehož hudba má být stěžejním základem pro celkovou atmosféru a vyznění děje. Tato představa byla bezezbytku splněna v hudebně-operetní formě, v kombinaci s výbornými operními zpěváky a herci - Jeanette MacDonald a Nelsonem Eddy v Naughty Marietta – 1935. I díky hudbě má film úspěch.

V roce 1937 se Tiomkin stal občenam USA a mezi své úspěchy počítal i přátelství s režiserem Frankem Caprou, k jehož filmu Lost Horizont složil v roce 1937 hudbu.

Během druhé světové války píše strhující dojemnou hudbu k filmům, koncertuje, natáčí gramodesky a účinkuje v rozhlase. Po válce vytváří hudbu k filmům - Girl with the Flaxen Hair, Portrait of Jennie, nebo k Cyrano de Bergerac z roku 1950. Mezi jeho tvorbu patří také tři filmy Alfreda Hitchcocka, skládá hudbu k westernům jako - Duel in the Sun 1946 Kinga Vidora, nebo s Howardem Hawksem v Red River 1948 s Johnem Waynem. Další skutečně zaslouženě vysoké skóre získal za hudbu k filmu - V Pravé poledne - High Noon 1952, s herci Grace Kelly a Gary Cooperem - s ústřední a naprosto famozní písní - Do Not Forsake Me, Oh My Darlin. Pokud bychom chtěli vědět kolik filmových písní složil – bylo jich 25, pochopitelně mimo filmovou hudbu provázející a podbarvující filmy.

Tiomkin je autorem hudby k filmům Obr - Giant – 1956, Stařec a moře - The Old Man and the Sea 1958, nebo Děla z Navarone - The Guns of Navarone 1961. Psal hudbu pro TV seriály, hudbu pro Rawhide – s Clintem Eastwoodem 1959.

Mezi jeho moderní tvorbu - patří i nadčasové pojetí a aranžmá ve filmu - The Ballad of Jim West, kde se používala elektrická kytara v synkopovém rytmu ve spojení se žesti.

Dimitri Tiomkin se v roce 1972 odstěhoval se svou druhou manželkou Cynthiou Patch (první manželka, baletka Albertina Rasch zemřela v roce 1967 v USA) do Anglie, usadili se v Londýně, kde 11. 11. 1979 Tiomkin umírá na komplikaci po zlomené kyčli ve věku 86 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dimitri Tiomkin

Tiomkin Dimitri

Naposled navštívené:
Dimitri Tiomkin

Tiomkin Dimitri