Duben

Jan Novotný

Povolání:
Národnost:
Věk:
70
Narození:
25.9. 1953, Tábor, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jan Novotný se narodil v roce 1953 a vyrůstal se svojí sestrou v Sezimově Ústí, které mělo kolem dokola samý les. Blízko protékala Lužnice, která nabízela rybářský ráj, kam rád jezdil i pan prezident Beneš. Po absolvování střední průmyslovky odešel na dva roky na základní vojenskou službu, kde bylo dost času na to, aby u něj uzrálo rozhodnutí v civilu jít studovat herectví. A to také udělal. Přihlásil se na DAMU, kde studium ukončil v roce 1979. Nastoupil do Západočeského divadla v Chebu. Měl štěstí na spolupracovníky, jako na režiséra Jana Grossmana, se kterým odešel do Hradce Králové a později i do matičky, Prahy. Hrál na více scénách, ale zakotvil v Národním divadle.

Věnuje se kromě herectví i divadelní režii, ale jako režisér se necítí, ale jako režírující herec. Od roku 2000 - dvanáct let - učil na konzervatoři. Jeho žák Vojta Štěpánek svého učitele obsadil do hry P.R.S.A. Také si jej vybrala i filmová kamera, režisér Jaroslav Balík jej obsadil do psychologického filmu Zrcadlení (1977). V pohádce Sůl nad zlato od Martina Holého, dabuje německého herce Dietera Kirchlechnera, zde, ve slovensko-německé produkci, byla přichystána hlavní role pro naší oblíbenou herečku Libušku Šafránkovou. Přijde i role praporčíka VB - v detektivce Smrt talentovaného ševce (1982), kde vyšetřování vede kapitán VB, JUDr. Michal Exner. Advokáta Dervilla hraje v dramatu Gobseck a je i jeho větší rolí. To bylo již hluboko zpátky. V posledních letech učinkoval v seriálech, Případy 1. oddělení nebo Znamení koně, kde hraje krátce, hned ve třetí epizodě umírá. V tv filmu Hodina tance a lásky (2002) hraje velitele popraviště v Terezíně. A v roli estébáka hraje ve filmu Smyčka (2009) .

S manželkou, také herečkou, Markétou Voskovou (*1955), která je dcerou fenomentálního herce Václava Vosky, neplést si ji se sestrou Evou, která hrála v seriálu F. L. Věk. Se ženou Markétou mají tři děti, vystudovanou režisérku Annu, Marii, která studuje teorii filmu, Václav studoval publistiku. Jan si nosí domů hodně práce, miluje literaturu faktů.
Viděli jsme jej v seriálech - Horákovi ( 2006), Místo v životě ( 2007), Kriminálka Anděl ( 2008), České století ( 2013), První republika ( 2014), Exspozitura ( 2009), Policajti z centra ( 2012), film Dědictví aneb Kurva se neříká ( 2013)…

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Jan Novotný se narodil v Táboře, ale vyrůstal v Sezimově Ústí. Původně vystudoval střední průmyslovou školu a až po vojenské prezenční službě nastoupil na DAMU, kterou absolvoval v roce 1979. Své první angažmá nastoupil v Západočeském divadle v Chebu (1979-1980), již po jedné sezóně pak přešel do Klicperova divadla v Hradci Králové (1980-1984). V polovině 80. let se pak trvale usadil v Praze, kde začínal v Divadle S. K. Neumanna (1984-1988) a v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1988-1990). V roce 1990 se pak stal členem činohry Národního divadla. V mládí se uplatnil především v klasice (Sen noci svatojánské, Revizor, Don Juan), na naší první scéně pak hrál i v moderně (Pan Paul, Návštěvní doba, Zpověď dítěte svého věku), znovu ale hrál i v divácky vděčných a zavedených dílech klasiků (Sluha dvou pánů, Běsi, Lakomec). Pohostinsky účinkoval také v novátorských představeních Divadla Komedie. V posledních letech se věnuje i divadelní režii, dvě inscenace realizoval na jevišti Strašnického divadla. Kromě působení v divadle pracuje také jako pedagog na pražské konzervatoři.

Ve filmu se Novotný objevil poprvé ještě jako student, hrál menší roli v psychologickém filmu ZRCADLENÍ (1977), jako herec hradeckého divadla se objevil například ve slovensko-německé pohádce SŮL NAD ZLATO (1982) nebo v kriminálce SMRT TALENTOVANÉHO ŠEVCE (1982). Více uplatnění nalezl v kvalitních televizních inscenacích (GOBSECK, 1985; MUŽ V POZADÍ, 1994; HODINA TANCE A LÁSKY, 2002), hrál také v několika televizních seriálech, v poslední době například v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ (2005-2006) nebo MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006). Za zmínku stojí jeho velká filmová role invalidního vdovce v pozoruhodném absolventském snímku MARTA (2006).

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
1979 - absolvoval studia herectví na DAMU v Praze
1979-80 - Západočeské divadlo v Chebu; role: např. Lysandr (Sen noci svatojánské), Pavel (Romeo, Julie a tma)
1980-84 - Divadlo Vítězného února v Hradci Králové; Chlestakov (Revizor), titulní Lišák Pseudolus, Sganarel (Don Juan) aj.
1984-88 - Divadlo S. K. Neumanna v Praze; Horác (Škola pro ženy), Franci (Periferie) aj.
1988-90 - Realistické divadlo Z. Nejedlého v Praze; Figaro (Figarova svatba a Figarův rozvod), Hitler (Mein Kampf) aj.
1990-93 - Divadlo Na zábradlí v Praze; např. titulní Don Juan, Sidney (Kafkovo brko)
1993 - Národní divadlo; Desgenais (Zpověď dítěte svého věku), Helikón (Zázračný mág), Schwarzbeck (Pan Paul), Feďka, kriminálník, později Alexej Kirillov (Běsi), On (Návštěvní doba), Viktor (Romance pro křídlovku), Poutník, též Jidáš (Pašije) aj.

Zdroj: Národní Divadlo

Autor: Krtek

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Novotný

Novotný Jan

Naposled navštívené:
Jan Novotný

Novotný Jan