Duben

Jiří Čapka

Povolání:
Národnost:
Věk:
75
Narození:
24.4. 1949, Přerov, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jiří Čapka je rodákem z Přerova, k herectví jej přivedl jeho otec, který se s nadšením věnoval ochotnickému divadlu. Herectví vystudoval na brněnské JAMU (1971). Krátce před dokončením studií stál poprvé před kamerou, když se objevil v televizním filmu STŘÍBRNÁ ŠESTKA (1971) natočeném v brněnské produkci. Po absolutoriu zamířil do Pardubic, kde jednu sezónu odehrál ve Východočeském divadle (1971-1972), dalších bezmála dvacet let strávil v Ostravě, kde hrál v Divadle Petra Bezruče (1973-1973) a Státním divadle (1976-1992, dnešní Národní divadlo moravskoslezské). Dlouholeté ostravské angažmá přineslo Jiřímu Čapkovi řadu velkých hereckých příležitostí, především v shakespearovském repertoáru (Hamlet, Kupec benátský, Richard II., Othello).

Další Čapkovy vstupy před kameru se odehrávaly především v rámci tvorby ostravského televizního studia (seriály KAMENNÝ ŘÁD, 1975; PŘÁTELÉ ZELENÉHO ÚDOLÍ, 1981; VELKÉ SEDLO, 1985). V Ostravě se natáčel také zatím jediný film, v němž Jiří Čapka hrál (MĚSTO MÉ NADĚJE, 1978).

V roce 1992 byl Jiří Čapka angažován do Divadla na Vinohradech, kde působí dodnes. Na tomto jevišti odehrál již řadu rolí, převážně vedlejších, objevuje se v širokém žánrovém rozpětí (Brouk v hlavě, Zámek, Marie Stuartovna, Zkouška orchestru). Kromě toho hostuje také na dalších pražských scénách, hrál například v Divadle Metro (Sugar aneb Někdo to rád horké). Vystupoval i na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě (Veselé paničky windsorské).

I když bezmála dvacet let působí Jiří Čapka v hlavním městě, na jeho filmografii se to nijak neprojevilo a jeho práce pro film či televizi je spíše výjimečná. Objevil se například v polodokumentárním filmu POLOJASNO (1999), vidět jej bylo možno také v několika televizních seriálech (POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, 2004; KRIMINÁLKA ANDĚL, 2008).

Od svého příchodu do Prahy se Jiří Čapka ve velké míře věnuje dabingu. V 90. letech namluvil řadu vedlejších rolí ve slavných francouzských filmech, jeho hlasem k divákům promlouval také vrchní inspektor Japp v seriálu o Herculu Poirotovi. Později daboval americké filmy, v poslední době jej můžeme slyšet především z amerických seriálů jako ZTRACENI, CHIRURGOVÉ nebo HVĚZDNÁ BRÁNA. Práci s hlasem uplatňuje Jiří Čapka také za rozhlasovým mikrofonem.

Jiří Čapka je ženatý a má dva syny. Oba – Filip (*1974) a Michal (*1979) se vydali taktéž na hereckou dráhu a patří k výrazným osobnostem mladé generace především v divadle. Hercem je také Jiřího mladší bratr Vladimír Čapka (*1952), který působí v Ostravě.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Po abs. JAMU (1971) působil v Pardubicích, léta hraje v ostravských div. souborech.

Životopis (biografie) / Informace:
Po abs. JAMU (1971) působil v Pardubicích, léta hraje v
ostravských div. souborech.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Čapka

Čapka Jiří

Naposled navštívené:
Jiří Čapka

Čapka Jiří