Duben

Valentin Šindler

Známý jako:
stréček Matěj Křópal z Břochovan
Národnost:
Narození:
30.1. 1885, Cholina u Litovle, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
21.1. 1957, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Zpěvák širokého záběru a příležitostný herec Valentin Šindler pocházel z vesnice Cholina nedaleko Olomouce, kde vyrůstal spolu s mladšími bratry, taktéž operními pěvci – Antonínem Šindlerem (1886-1972) a Václavem Šindlerem (1893-1952). Valentin Šindler vystudoval gymnázium v Kroměříži, pak v letech 1905-1908 studoval teologii v Olomouci, zároveň se soukromě vzdělával ve zpěvu a hudbě. Studium nakonec nedokončil, protože na popud skladatele Karla Kovařovice se dal na profesionální pěveckou dráhu. Pohostinsky zpíval v Národním divadle v Praze, ale pro získání stálého angažmá nebyl shledán dostatečně dobře hlasově vybaveným. Proto se znovu oddal odborné pěvecké průpravě, a sice ve Vídni a Berlíně. V letech 1910-1911 znovu hostoval v Národním divadle a také v Divadle na Vinohradech.

V Národním divadle nakonec získal stálé angažmá (1911-1913) a na jeho jevišti vystoupil v několika tenorových rolích, za připomenutí stojí Jeník v Prodané nevěstě. Za první světové války zpíval v Chorvatském národním divadle v Záhřebu (1914-1917), znovu ale hostoval v Národním divadle, k účinkování jej přizvalo také Východočeské divadlo v Pardubicích, znovu Vinohradské divadlo, vystoupil také ve Volksoper ve Vídni. Stěžejní je ale jeho stálé působení v Národním divadle v Brně, kde působil celých patnáct let (1917-1932). Vystoupil zde v sedmdesáti tenorových rolích v operách, kromě toho ale koncertoval po celé republice, proslul také svou propagací lidových písní, jako soukromý pedagog se věnoval i výuce zpěvu. Natáčel také na gramofonové desky a vydavatelskými firmami byl hojně vyhledáván – přestože jeho hlasový projev byl považován za těžkopádný, díky svému širokému žánrovému záběru sklízel značné úspěchy a v letech 1909-1928 pořídil několik set nahrávek.

Ve věku po čtyřicítce doznal Šindlerův hlas značného kvalitativního útlumu, v té době se zpěvák začal věnovat poněkud jiné podobě svého uměleckého uplatnění. Tehdy vznikla legendární postava strýčka Křópala, bodrého Hanáka, s nímž vystupoval celá léta nejen na jevišti Národního divadla v Brně, ale i v zájezdových představeních. Základ úspěchu strýčka Křópala byl položen původně v literární formě, až v roce 1926 byl uveden na jevišti v rámci revue Z Brna do Brna. Svérázná postava byla převedena i na filmové plátno; poprvé ji využil režisér Martin Frič ve filmu VŠE PRO LÁSKU (1930). Zatímco dosud Frič tvořil dramatičtější žánr, tento titul byl jeho prvním pokusem o veselohru. Popularita strýčka Křópala založená především na slovním humoru a kouzlu hanáckého nářečí však v němém filmu nemohla příliš zaujmout (šlo o jeden z posledních československých němých filmů). Podruhé vystoupil Šindler v Křópalově postavě ve filmu NA SVATÉM KOPEČKU (1934). Mezitím ale hrál (a zpíval) v dalších filmech (KANTOR IDEÁL, 1932; V CIZÍM REVÍRU, 1934; HŘÍCH MLÁDÍ, 1935).

Strýček Křópal měl na jevišti brněnského Národního divadla derniéru v roce 1932, pak s ním Šindler vystupoval po celém Československu, mimo jiné v Praze (Malá opereta), uplatnění našel pochopitelně i v rozhlase. Za války založil vlastní divadelní společnost Lidové veseloherní divadlo Stréčka Matěje Křópala a v letech 1941-1945 s ní vystupoval převážně na Moravě. Své veřejné aktivity zakončil Šindler v padesátých letech, kdy byl pedagogem a hlasovým poradcem Uměleckého souboru národní bezpečnosti v Praze. V Praze také nakonec zemřel, 21. ledna 1957, krátce před svými 72. narozeninami.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valentin Šindler

Šindler Valentin

Naposled navštívené:
Valentin Šindler

Šindler Valentin