Duben

Gabriel Hart

Povolání:
Rodné jméno:
Gabriel Benhart
Národnost:
Narození:
13.2. 1894, Domažlice, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
13.11. 1961, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec a divadelní režisér Gabriel Hart pocházel z Domažlic, jeho skutečné příjmení bylo Benhart, v uměleckém světě později používal také pseudonym Jiří Tomič. Po maturitě zamířil do Prahy na vysokou školu, ale vzápětí se začal věnovat divadlu, zprvu jako herec. V průběhu první světové války prošel populárními pražskými scénami jako byla holešovická Uranie nebo Švandovo divadlo, působil také ve slavném kabaretu Červená sedma. Zároveň se pokoušel prosadit jako režisér a tuto profesi si krátce po vzniku Československa vyzkoušel i ve filmu. Vlastní námět realizoval s krátkometrážním vlasteneckým filmem NA POMOC DOHODĚ (1918), v témže roce pak natočil příběh LÁSKA SI NEDÁ POROUČET (1918), ani jeden z těchto filmů se však nedochoval.

Jako režisér byl Hart v roce 1919 angažován do Vinohradského divadla, kde pak strávil šest let. Jeho režijní práce sázela na osvědčenou klasiku i modernu ze světového repertoáru (E. Rostand, G. B. Shaw), jen výjimečně se vracel k filmu, tentokrát již výhradně jako herec. V letech 1924-1925 Gabriel Hart jako stipendista pobýval v Sovětském svazu a studoval divadelnictví v Moskvě a Leningradě, o sovětském divadle pak napsal několik statí. Po návratu nastoupil do Národního divadla (1925-1930), kde se jako režisér podílel na šesti představeních, spolupracoval i s K. H. Hilarem, s nímž se znal již z Vinohrad. Jako herec menších rolí se objevil také v desítkách představení.

S návratem do Vinohradského divadla v roce 1930 začíná nejvýznamnější éra divadelní dráhy Gabriela Harta. Jako režisér realizoval desítky představení, působil především na vedlejší scéně Vinohradského divadle, a sice v Komorním divadle. Soustředil se především na uvádění konverzačních komedií a frašek, občas ale sáhl i po kvalitnějších dílech klasiků, například ruských (A. P. Čechov, N. V. Gogol), ale i domácích (J. K. Tyl, A. Jirásek), dvakrát oživil také hry Henrika Ibsena. Kromě režie se věnoval překladům, často navštěvoval Jugoslávii a z chorvatštiny převedl na česká jeviště několik divadelních her. Nejúspěšnější Hartovou režií byla hra Za ranního kuropění, která se za války dočkala stovky repríz a vzhledem k době uvedení není nijak překvapivé, že šlo o dílo německého autora Augusta Hinrichse.

V průběhu třicátých let rozvinul Gabriel Hart širší aktivity před filmovou kamerou, a i když hrál jen menší role, zvláště po roce 1938 se s ním diváci v kinech setkávali poměrně často. V deseti filmech hrál profesory nebo lékaře, v řadě dalších snímků se pak objevil i v jiných profesích, z dosud dobře známých filmů můžeme uvést veselohru DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ (1940), kde hrál kuchaře. Vedle dnes již dávno zapomenutých titulů byl menšími hereckými úkoly pověřován i v umělecky hodnotných a nadčasových filmech jako HORDUBALOVÉ (1937), JAN CIMBURA (1941) nebo MĚSTEČKO NA DLANI (1942).

Ještě tři roky po válce působil Hart ve Vinohradském divadle, v roce 1948 pak přešel pod správu Vesnického divadla, kde poslední léta svého uměleckého působení strávil jako režisér a umělecký inspektor, jeho význam pro české divadlo byl však již minimální. Na přelomu 40. a 50. let odehrál také své poslední role ve filmu, naposledy se mihnul v bezejmenné epizodě v komedii KUDY KAM? (1956).

Gabriel Hart zemřel v Praze 13. listopadu 1961 ve věku 67 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190552
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376579
Obsahů a biografií: 178278
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gabriel Hart

Hart Gabriel

Naposled navštívené:
Gabriel Hart

Hart Gabriel