Duben

Janet Leigh

Rodné jméno:
Jeanette Helen Morrison
Národnost:
Narození:
6.7. 1927, Merced, Kalifornie
Úmrtí:
3.10. 2004, Beverly Hills, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Janet Leigh se narodila jako Jeanette Helen Morrison v kalifornském Mercedu dne 6.7.1927. Celá rodina se často stěhovala, ale pro Jeanett to nebylo na překážku, protože v každé škole, kam chodila měla ty nejlepší výsledky, a tak nebylo divu, že při její inteligenci ukončila zkouškami předčasně střední školu už v 15-ti letech.

Jeanett se rozhodla studovat ve Stocktonu na univerzitě hudbu, a rodiče nebyli proti. K filmu se dostala zajímavou náhodou. Známá filmová herečka Norma Shearer, která ji zahlédla na fotografii v pracovně Jeanettina otce si snímek vypůjčila a předala agentovi Lew Wassermanovi, který zařídil pro Janett kamerové a hlasové zkoušky, které dopadly velmi dobře, a když jí Wasserman, který se tak stal jejím agentem zajistil smlouvu u Metro Goldwyn Mayer, rozhodla se Jeanett Helen Morrison studií zanechat.

Prvním filmem Janet, nyní už Leigh byla romantické komedie - The Romance of Rosy Ridge v roce 1947, kdy jí bylo 20 let, a líbila se nejen její tvář, ale i její herecký výkon. Měla od prvopočátku přidělený jediný typ - naivky, a tak je hrála v řadě filmů, po boku herců jako byli Gary Cooper, James Stewart, Errol Flynn, Orson Welles a.j. Hraje ve filmech That Forsyte Woman, Red Danube, nebo Little Woman - Malé ženy - 1949, Hollyday Affair, Two Tickets to Broadwayi, nebo ve sportovní komedii: Angels in The Outfield - 1951.

Poprvé jsem měla možnost " seznámit se" s Janet nejprve v romantickém a dobrodružném příběhu Scaramouche, kde zdatně sekundovala nejen půvabem, ale i příjemným hereckým pojetím své role již známé herečce Eleonor Parker. Ona tu byla tou čistou a krásnou dívkou, o kterou bojuje Stewart Granger jako André Moreau s markýzem Noellem De Maynes – Mel Ferrerem, jehož závěr je korunován zatím nejdelším soubojem na kordy, jaký jsem kdy viděla, a v té nejlepší kvalitě.
Následoval další historický příběh - The Black Shield of, z roku 1954, kde hrála se svým třetím manželem s hercem Tony Curtisem.(Spolu hráli ještě ve filmech Houdini - 1953 a Vikingové-1958.) Janett později natočila tématicky různorodé filmy romantikou počínaje, komedií, nebo muzikály pokračuje, po westerny a dramata, ve kterých měla možnost hrát zase jen s kvalitními režiséry, jako byl třeba Orson Welles a film - Dotek zla -1958.

Ovšem z více jak padesáti hlavních rolí je pro všechny Janet nejznámější přece jen v roli Marion Crane z pověstného Hitchcockova horroru z roku 1960 - Psycho. Za tuto roli získala Zlatý glób pro "nejlepší herečku ve vedlejší roli", a dočkala se také nominace na Oscara. Následoval thriller Mandžuský kandidát - 1962 s Frankiem Sinatrou a Angelou Lansbury, muzikál s Ann Margaret a Dickem Van Dykem - Bye Bye Birdie - 1963, a nebo v kriminálce - Harper s Paulem Newmanem, Robertem Wagnerem a Lauren Bacal - 1966.

Od 60-tých let hrála Janet v TV, a příležitostně se objevuje ve filmu. Po boku známého inspektora Columba - Petera Falka, a Johna Payna, hrála roli bývalé hollywoodské hvězdy v krimi Columbo s názvem –Forgotten Lady - Zapomenutá dáma -1975, kde byly použity ukázky z jejích filmů. Se svou dcerou z manželství s Tony Curtisem - Jamie Lee Curtis, hrají v Carpenterově filmu - The Fog–Mlha -1980. A ještě jednou v TV filmu Halloween H20.

Jak uvedla ve své autobiografii, byla čtyřikrát provdaná. Poprvé za Johna K.Carlisle, v roce 1942, a jejich manželství bylo v zápětí anulováno, protože nebyla zletilá a neměla souhlas rodičů. V 18-ti letech se provdala za Stanleye Reamese, a rozvod byl po roce a půl. V červnu 1951, kdy jí bylo necelých čtyřiadvacet, si vzala třetího manžela, tentokrát z "branže", herce Tony Curtise, a spolu měli dvě dcery. Obě se staly herečkami: Kelly Curtis narozena 1956, a ve filmovém světě známější Jamie Lee, narozenou v roce 1958. Když se rozvedla po 11-ti letém manželství s Curtisem, provdala se počtvrté za Roberta Brandta, burzovního makléře.

Svým hereckým kolegům, a s pomocí výboru – Filmové a televizní nadace, zprostředkovávala zdravotnické služby. Janet také napsala knihy: There Was Really a Hollywood, House of Destiny, a v roce 2002 The Dream Factory. O dva roky později získala čestný titul – doktor umění na své bývalé univerzitě.

Janet Leigh zemřela dne 3.10.2004 v Beverly Hills na zástavu srdce. Natočila 80 filmů, v 6 filmech zpívala, a hrála v 69 TV filmech.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Janet Leigh

Leigh Janet

Naposled navštívené:
Janet Leigh

Leigh Janet