Duben

King Baggot

Národnost:
Narození:
7.11. 1897, St. Louis, Missouri, Spojené státy americké
Úmrtí:
11.7. 1948, Los Angeles, Kalifornie, Spojené státy americké
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
King Baggot, americký herec, režisér i scénárista. Ve své době byl mezinárodně uznávanou hvězdou němého filmu. Byl nazýván svými obdivovateli králem filmu nebo také Nejvíce fotogenní muž světa.

Narodil se roku 1879 v St. Louis, stát Missouri, v početné rodině irského přistěhovalce a později realitního agenta Williama Baggota. Statistické údaje King Baggota týkající se počtů dokončených filmů jsou úctyhodné. Od roku 1909 do roku 1947 natočil 269 filmů, napsal 18 scénářů a řežíroval 45 filmů. Jeho nejznámějším filmem byl film The Scarlet Letter/ Scarletin dopis - 1911/; Dr. Jekyll a Mr. Hyde /1913/ a Ivanhoe /1913/. Tyto filmy němé éry jsou i dnes velmi oblíbené a mají své diváky v okruhu milovníků a sběratelů němých filmů.

Baggot pocházel z rodiny irských přistěhovalců a jeho otec v době jeho narození byl realitním agentem. King Baggot začínal po absolvování vyšší školy v roce 1894 jako úředník u svého strýce a pomáhal mu s obchodem. V roce 1899 se objevuje Baggot v St. Louis a zahájil studia na soukromé katolické škole, kde byla výchova zaměřena mimo sporty i na přípravu studentů formou v ochotnických představeních. Od toho okamžiku je již další vývoj osobnosti Kinga Baggota jednoznačně směřován k divadlu. Vážně se seznamoval se základy herectví a stal se členem Shakespeare Stock Company v St.Louis.

Postupně vystřídal více těchto společností. Když působil u Frohman Brothers, provozující American Brodway Theatre a využil tohoto, že mimo divadelní hry se tato společnost zabývala natáčením krátkých filmových scének. Baggot následně pokračoval u společnosti Schubert Organization, kde hrál v mnoha lehčích komediích - V biskupském kočáře /1906/, což byl v té době Baggotův nejúspěšnější divadelní kus.

Kolem roku 1909 se Baggot seznámil s Harry Solterem, hercem a režisérem, který jej přivedl do filmových studií a zajistil pro Baggota první možnost přímého studiového natáčení, což byly v podstatě kamerové zkoušky. Po této krátké epizodě došlo k seznámení mezi Carlem Leamanem a Baggotem. Leaman je dnes označován za průkopníka a zakladatele amerického filmového průmyslu. V té době založil významnou společnost The Independent Moving Pictures Company a získal filmová studia v New Yorku City.

V roce 1909 přivedl Solter Baggota do těchto ateliérů, když si ověřil možnosti jaké jsou obsaženy v talentu Kinga Baggota. Po uzavření smlouvy se Baggot pustil do natáčení krátkých humorných a romantických scének. Množství těchto filmů rozšířil Baggot i tím, že se začal sám podílet jako režisér při jejich natáčení. K režisérské práci připojoval často i svůj vlastní scénář.

V roce 1912 se oženil s stal se otcem pozdějšího významného filmového kameramana Roberta King Baggota. Jako režisér King Baggot ke konci éry němého filmu natáčel stále další a další snímky a objevoval pro film i nové začínající filmové herce. V roce 1922 to byla herečka Marie Prevost nebo Mary Philbin, či William Haines. Baggot také natáčel westerny. Slavným byl ve své době westernový film Williama S.Harta Tumbleweeds /Valící se plevel - 1925/.

V roce 1926 se King Baggot rozvedl a nadměrné užívání alkoholických nápojů vedlo u něj k duševním propadům a depresím. S tímto návykem na alkohol měl pak až do konce svého života problémy. Přes tyto skutečnosti natočil v roce 1931 film The Bad Sister /Špatná sestra/ se začínajícími herci Conrádem Nagelem a Sidney Fox a krimi film Police Court /Policejní dvůr - 1932/. V tomto filmu se v menší roli objevila i budoucí významná americká herečka Betta Davis.

Řada filmů King Baggota byla nejen v třicátých létech, ale i v letech 40. minulého století, poznamenána jeho bojem s alkoholismem a s tím souvisejícími pomluvami ať nepravdivými nebo i pravdivými. Zbývající filmové role jeho dlouhé kariéry byly v podstatě bezvýznamné. Zemřel v roce 1948 ve věku 68 let v sanatoriu v Los Angeles.


ERKUL

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - 3 + 1 s Miroslavem Donutilem (...

21:50 - 23:04

29 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky lidského génia

21:55 - 22:50

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:40 - 23:40

39 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

21:40 - 22:50

39 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376544
Obsahů a biografií: 178276
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
King Baggot

Baggot King

Naposled navštívené:
King Baggot

Baggot King