Duben

Cuba Gooding Jr.

Povolání:
Rodné jméno:
Cuba M. Gooding Junior
Národnost:
Věk:
56
Narození:
2.1. 1968, Bronx, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jeden z nejtalentovanějších a nejcharizmatičtějších černošských herců své generace je rodák z newyorského Bronxu.
Cuba je synem bluesového vokalisty Cuba Gooding Sr. Jeho matka Shirley je také zpěvačka, také má dva sourozence. Pod dohledem rodičů začínal jako bluesový tanečník.
Vyrůstal v Kalifornii a v jeho 4 letech se do Los Angeles přistěhovali. Dva roky po vzestupu úspěchu otcovy hudební skupiny se od nich odstěhoval otec. Ve 13 letech se nechal Cuba pokřtít se svou svobodnou matkou.
Vystřídal asi čtyři střední školy včetně té Holywoodské, kde se stal prezidentem třídy.


Ve filmu debutoval jako dvacetiletý v komedii Johna Landise Cesta do Ameriky, kterou jsme u nás mohli vidět v televizi.
Proslavila ho už jeho třetí role - part nezvladatelného středoškoláka vyrůstajícího na předměstí Los Angeles ve snímku Johna Singletona Chlapci ze sousedství (1991), který byl u nás uveden na videu, stejně jako televizní krimi Vražda bez motivu (1991), drama Rozsudek noci (1993) či psychologický snímek Ztracený Iziáš (1995), kde si Gooding zahrál po boku příští držitelky Oscara Halle Berry. Vidět jsme ho však mohli i ve westernové komedii Bleskový Jack (1994) či katastrofickém dramatu Smrtící epidemie (1995).
Zatím nejvyšší ocenění - Oscara za vedlejší roli - získal za part fotbalového hráče Roda Tidwella v romantické komedii Jerry Maguire (1996, režie Cameron Crowe), kde se objevil po boku Toma Cruise (svého hereckého partnera z dramatu Roba Reinera Pár správných chlapů - 1992). V tragikomedii Jamese L. Brookse Lepší už to nebude (1997) se coby dobrosrdečný Frank objevil po boku oscarového Jacka Nicholsona, se kterým si rovněž zahrál už ve snímku Pár správných chlapů.
Goodinga známe i z fantaskního melodramatu Jak přicházejí sny (1998), kde byl partnerem Robina Williamse nebo z dramatu Instinkt (1999, režie Jon Turteltaub), kde se stal rovnocenným hereckým soupeřem Anthonyho Hopkinse.
Intenzivní charakterní výkon podal v divácky úspěšném válečném velkofilmu Michaela Baye Pearl Harbor, v poslední době jsme ho však mohli vidět spíše v komediálních rolích: Sněžní Psi, Plnou parou vzad;sám sebe si např. zahrál v komediálním opusu Bena Stillera Zoolander (2001).
V situační komedii Milionový závod (2001, režie Jerry Zucker), kterou do českých kin uvedla společnost Bioscop, nenapodobitelným způsobem ztvárnil neoblíbeného fotbalového rozhodčího Owena.
Za tyto role si však slízl vlnu kritiky, že mrhá talentem pro takovéto bláznivé komedie. Ačkoliv slíbil, že komedie bude točit i nadále, pustil se do filmů vážnějších - Konec hry, Stín zabijáka, Radio.....

Gooding, Jr. je od roku 1986 ženatý s učitelkou Sara Kapfer, kterou poznal v roce 1986; mají spolu tři děti: Spencera, Masona, a Piper.
Je velkým fanouškem hokeje a v lednu 2006 byl Cuba komentátorem a hostem týmu Los Angeles Kings při jejich zápase.

Autor: Vig

Životopis (biografie) / Informace:
syn bluesového zpěváka Cuby Goodinga
některé prameny uvádějí měsíc nar. 9.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

01:50 - 02:15

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Agent Hamilton

01:15 - 02:00

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

01:45 - 03:05

10 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:40

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376378
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cuba Gooding

Gooding Cuba

Naposled navštívené:
Cuba Gooding

Gooding Cuba