Duben

James Brolin

Povolání:
Rodné jméno:
James Kenneth Bruderlin
Známý jako:
Jim Brolin
Národnost:
Věk:
83
Narození:
18.7. 1940, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
James Brolin se narodil se 18. července roku 1940 jako Craig Kenneth Bruderlin v Los Angeles ve státě Kalifornie. Jeho rodiči byli Henry Bruderlin a Helen Sue, byl nejstarším ze 4 sourozenců. Rodina se krátce po Jamesově (tehdy Craigově) narození usadila ve Westwoodu. V raném dětství ho zajímala letadla a zvířata, když mu bylo 10 let, začal si stavět modely letadel a učit se, jak se s nimi létá. V 50-tých letech ho ovlivnil zejména herec James Dean. Když jeho rodiče pozvali režiséra na večeři před dnem konkurzu, potkal mladý Bruderlin i spolužáka Ryana O’Neala, v hereckém výkonu jeho samotného však byla znát stydlivost. Právě O’Neal jej později pozval do castingové agentury a tím pozvedl jeho sebedůvěru. Střední školu dokončil v roce 1958 a rodina ho již povzbuzovala, aby se stal hercem, stejně jako jeho spolužák Ryan.
Ve 20-ti letech si změnil jméno na James Brolin. Uzavřel smlouvu u studia 20th Century Fox. V roce 1961 se objevil v epizodní roli televizního seriálu Bus Stop. Následovaly menší role v dalších televizních sériích jako Margie, Voyage to the Bottom of the Sea, Twelve O’Clock High. Objevil se i v tehdy velmi populárním seriálu Batman s Adamem Westem a Burtem Wardem. Malé role získal také ve filmech Take Her, She’s Mine, Dear Briggite, Fantastic Voyage, ale ke skutečně první velké roli se dostal ve filmu The Cape Town Affair z roku 1967. Ten však nezaznamenal dostatečný ohlas a Brolin byl nakonec od 20th Century Fox propuštěn. Přešel do studia Universal, kde uspěl v konkurzu na roli v seriálu z lékařského prostředí Marcus Weby, M.D. Ztvárnil roli mladého doktora Stevena Kileyho, seriál se zařadil mezi ty nejsledovanější a hned po první sérii Brolin vyhrál cenu Emmy za vynikající výkon ve vedlejší roli. Na Emmy byl nominován ještě třikrát, na cenu Zlatý globus také třikrát, z nichž dvě nominace proměnil.
V 70. letech se James Brolin začíná objevovat v hlavních filmových rolích konkrétně ve Skyjacked či Westworld, kde se ve filmu setkává se slavným Yulem Brynnerem. Následovaly snímky Gable and Lombard, The Car, Capricorn One (Kozoroh 1), původní The Amityville Horor (Horor v Amityville), nebo High Risk. Na začátku 80. let se mohl stát novým představitelem agenta 007 Jamese Bonda poté, co se Roger Moore vyjádřil, že by chtěl s touto rolí skončit. James Brolin se zúčastnil kamerových zkoušek pro novou bondovku Chobotnička (Octopussy), jenže Moore nakonec změnil svůj názor a s rolí agenta jejího veličenstva pokračoval dál.
V roce 1983 James spojil tvůrčí síly s proslulým televizním producentem Aaronem Spellingem a vytvořili pro společnost ABC seriál Hotel. James Brolin zde vystupuje jako manažer hotelu Peter MacDermott, sám také některé epizody režíroval. Za roli byl opět nominován na Zlatý globus, ale tentokrát nezvítězil ani v jedné z nominací. Seriál byl ukončen až po pěti řadách.
Na televizní obrazovky se James vrací v roce 1997 v seriálu Pensacola: Wings of Gold (Pensacola: Zlatá křídla). Zde představuje podplukovníka Billa Kellyho, který vede speciální jednotku USMC. Ve druhé řadě je velitelem výcviku nových pilotů námořní pěchoty na stíhacích letounech F/A-18 Hornet. V seriálu působil nejen jako herec, ale také producent a režisér. Po třetí řadě byl však seriál ukončen kvůli nízké sledovanosti. V dalším televizním seriálu se objevuje roku 2002 a to v The West Wing (Západní křídlo), kde hraje guvernéra státu Florida, Roberta Ritchieho. Následující rok je k vidění v televizním filmu The Reagans, který vznikl navzdory prvotním tvůrčím neshodám. James získal své páté nominace Emmy a Zlatý globus, ale nezvítězil. Vedlejší roli hraje v komedii A Guy Thing (Mužská záležitost).
V roce 2006 hraje James znovu guvernéra, ale tentokrát státu Maine v tv filmu Wedding Wars, který usiluje o své znovuzvolení protesty proti sňatkům mezi homosexuály. Následují role ve filmech The Alibi a The American Standards.
James Brolin se třikrát oženil, poprvé v roce 1966 s herečkou Jane Cameron Agee, se kterou má dvě děti: Joshe a Jesseho. Rozvedli se po 18-ti letech manželství. Další rok, tedy 1985 se James při natáčení Hotelu seznámil s herečkou Jan Smithers, se kterou se příští rok vzali. V roce 1987 se jim narodila dcera Molly Elizabeth. Jan Smithers požádala o rozvod roku 1995, několik týdnů poté, kdy při dopravní nehodě zemřela Brolinova první manželka Jane. V roce 1996 poznal James Brolin zpěvačku a herečku Barbru Streisand, kterou si vzal za ženu o dva roky později. Dodnes žijí společně v Malibu ve státě Kalifornie.
Josh Brolin se stal hercem jako jeho otec, v posledních letech jsme jej mohli vidět ve filmech Into The Blue (Do hlubiny), nebo Grindhouse: Planet Terror (Planeta Teror) a nejnověji American Gangster (Americký gangster).

Autor: Hammer

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Brolin

Brolin James

Naposled navštívené:
James Brolin

Brolin James