Duben

Marta Richterová

Povolání:
Národnost:
Věk:
83
Narození:
4.6. 1940, Zlín, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Marta Richterová pochází ze Zlína, kde také vyrůstala, po jedenáctiletce a zkušenostech s ochotnickým divadlem zamířila na pražskou DAMU, kde začala studovat obor herectví. Studium však ukončila již po jednom roce (1957). Bez dokončeného vzdělání nastoupila jako herečka na oblastní scény, začínala v Ostravě, následně vystřídala několik krátkodobých angažmá ve Slezském divadle v Opavě, v Městském divadle pracujících v Mostě a nakonec v Krušnohorském divadle v Teplicích. V roce 1966 se znovu dostala do Prahy a na čtyři roky zakotvila v Ústředním souboru ministerstva vnitra. To ale bylo její poslední stálé angažmá a od roku 1970 působí na volné noze.

Prakticky zároveň se svými prvními divadelními angažmá vstoupila Marie Richterová i do světa filmu. Na svém kontě má dnes desítky vedlejších rolí, vzhledem k často až epizodnímu charakteru svých filmových vystoupení nebyla žánrově nijak vyhraněná, hrála od komedií po kriminálky. Jako devatenáctiletá debutovala dvěma postavami zdravotních sester (KŘIŽOVATKY, 1959; SNY NA NEDĚLI, 1959). Již počátkem šedesátých let začala ztvárňovat postavy manželek, případně milenek, ve dvou slavných komediích Zdeňka Podskalského hrála servírky (SVĚTÁCI, 1969; ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY, 1970).

Opuštění stálého divadelního angažmá se na její práci pro film zprvu nijak neprojevilo a ještě v roce 1971 hrála v pěti filmech různých žánrů, pak ale následovala pětiletá pauza a znovu se před kameru vrátila až v roce 1976. Marta Richterová neoplývala prvoplánovým půvabem, ale svým způsobem byla atraktivní, což ji předurčilo k postavám dobře situovaných manželek úspěšných mužů (V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ, 1981) nebo luxusních prostitutek (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, 1983).

Koncem osmdesátých let se z filmu prakticky vytratila, po několika letech se pak znovu objevila až jako sousedka v hořké komedii PASTI, PASTI, PASTIČKY (1998). Od konce sedmdesátých let příležitostně pracovala také pro televizi, za zmínku stojí její účast v kvalitních inscenacích jako POČÍTÁNÍ OVEČEK (1981) nebo ZATMĚNÍ VŠECH SLUNCÍ (1987), hrála také v několika televizních seriálech. Zatím naposledy hrála Marta Richterová v televizním kriminálním příběhu V HLAVNÍ ROLI (2005).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marta Richterová

Richterová Marta

Naposled navštívené:
Marta Richterová

Richterová Marta