Duben

Robert Lynen

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.5. 1921, Jura, Francie
Úmrtí:
1.4. 1944, Karlsruhe, Německo (popraven)
Životopis (biografie) / Informace:
Spolu s příchodem fenoménu filmu do jeho historie vstoupil i fenomén dětských hvězd. Týkalo se to již němé éry, ještě více se ale dětští herci uplatnili ve zvukové éře. Ve francouzské předválečné kinematografii byl vedle Jeana Claudia nebo Carlettiny největší dětskou star Robert Lynen, kterému však nebyl dopřán dlouhý život. Narodil se ve městě Sarrogna nedaleko švýcarských hranic do umělecky založené rodiny – otec se věnoval malířství, matka hrála na klavír a příležitostně zpívala.

V polovině dvacátých let rodina přesídlila do Paříže, Robert nechodil do školy, doma jej vychovávala matka. Až v devíti letech byl zapsán do umělecké školy (L'école des Enfants d'artistes). Pro film jej objevil režisér Julien Duvivier, který počátkem třicátých let hledal vhodného představitele pro hlavní roli rodinného dramatu RYŠAVEC (Le poil de carotte, 1932). Roberta Lynena údajně potkal při náhodné procházce na Champs-Elysées a chlapec s rezavými vlasy odpovídající věku hlavního hrdiny zcela splňoval jeho představy a po několika kamerových zkouškách bylo rozhodnuto.

Robert Lynen svým přesvědčivým výkonem ve filmu RYŠAVEC zcela okouzlil Francii a stala se z něj dětská filmová hvězda. Julien Duvivier mu pak dal další hlavní roli ve filmu MALÝ KRÁL (Le petit roi, 1933), začali jej vyhledávat i jiní režiséři, například Marc Allégret jej obsadil do svého melodramatu BEZ RODINY (Sans famille, 1934). V menších rolích se pak Lynen objevil i v umělecky hodnotných titulech třicátých let, jako DOBRÁ PARTA (La belle équipe, 1936) nebo JEJÍ PRVNÍ PLES (Un carnet de bal, 1937), oba filmy opět režíroval Julien Duvivier.

Nejproduktivnějším obdobím v Lynenově kariéře byl rok 1938, kdy natočil čtyři filmy. Ve filmu VÝCHOVA PRINCE (Éducation de prince, 1938) se sice název i děj točí kolem jeho postavy prince, ale jeho vystoupení je zde spíše v kategorii vedlejších rolí. Jednoho z potomků ústředního manželského páru hrál ve zdařilém dramatu MOLLENARD (1938), s další dětskou hvězdou té doby, Jeanem Mercantonem, vytvořil ústřední sourozenecký pár ve filmu MALIČKOST (Le petit chose, 1938). V této době Lynen rozšířil své umělecké aktivity o divadlo a v roce 1938 vystupoval na jevišti pařížského divadla Théatre de l'oeuvre.

Podle mínění současníků zůstal Robert Lynen i přes hvězdnou kariéru obyčejným mladíkem, který natáčení filmů bral za práci jako každou jinou a ke slávě přistupoval s nadhledem. S dospíváním ostatně nabídek ubývalo a po roce 1938 natočil již jen dva filmy, v nichž navíc neměl nijak velké role. Naposledy hrál v melodramatickém příběhu PŘÍĎ NA MOŘI (Cap au large), který měl premiéru v září 1942. Mezitím Lynen v roce 1941 absolvoval také divadelní turné po Francii spolu s Jean-Pierrem Aumontem.

S dobou okupace však Robert Lynen proslul mnohem více činností v odboji. Stal se podporučíkem v odbojové organizaci a pro spojenecká vojska vykonával po celé Francii řadu úkolů, ještě v době, kdy cestoval s divadlem. Jeho ilegální činnost však neunikla pozornosti gestapa a v únoru 1943 byl zatčen. Následně byl převezen do Německa, kde byl vězněn více než půl roku, dvakrát se neúspěšně pokusil o útěk. Robert Lynen, dětská filmová hvězda a účastník odboje, byl popraven v Karlsruhe 1. dubna 1944. Nebylo mu ani 23 let. Původně byl pohřben v hromadném hrobě, v roce 1947 byly jeho ostatky převezeny do Francie a nyní jsou uloženy na hřbitově v Gentilly. Od roku 1967 nese jeho jméno instituce Cinémathéque Robert-Lynen, která se věnuje promítáním filmů pro školy a vzdělávání veřejnosti, chová také bohatý kinematografický archív.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376612
Obsahů a biografií: 178289
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Lynen

Lynen Robert

Naposled navštívené:
Robert Lynen

Lynen Robert