Duben

David Hemmings

Rodné jméno:
David Leslie Edward Hemmings
Národnost:
Narození:
18.11. 1941, Guildford, Surrey, Anglie
Úmrtí:
3.12. 2003, Bukurešť, Rumunsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
David Hemmings, anglický filmový a televizní herec a současně i filmový a televizní producent, režiser, scénarista, a v neposlední řadě i zpěvák, se narodil 18.11.1940 v Surrey, kde také vystudoval gymnázium Byl už jako dítě talentovaný zpěvák, a v době před mužskou hlasovou mutací svého téměř sopránově znějícího hlasu byl skvělým interpretem děl skladatele Benjamina Brittena. Zpíval také v jeho opeře v roce 1954 v překladu - Otočení šroubem a v The Little Sweep a Help Make Oper, která se zaměřovala na děti.

Hemmings posléze přešel ke studiu herectví a režie, a poprvé se objevil ve filmu v roce 1954. Známým se stal mimo jiné i díky režiseru Michelangelovi Antoniovi v roli fotografa v krimi thrilleru – ZVĚTŠENINA - BLOWUP, jehož ženským protějškem mu byla Vanessa Redgrave. Antonioni si našel Hemmingse pro svou hlavní roli sám, v jednom z menších divadel v Londýně. Po BLOWUP už následovaly filmy jako např. BARBARELLA - s Jane Fondovou v roce 1968, a nebo historický ALFRÉD VELIKÝ z roku 1969.

Hemmings začal režírovat v roce 1973 dramatický snímek – “14,” za který získal na dvacátém třetím Berlínském mezinárodním filmovém festivalu Stříbrného medvěda. Poté odjel filmovat do Itálie, kde se postavil před kameru ve snímku Profondo Rosso – nebo je tento film známý také jako DEEP RED nebo THE HATCHET MURDE v roce 1975. David Hemmings mimo jiné v roce 1981 režíroval horor SURVIVOR, podle románové předlohy Jamese Herberta, ve kterém hráli Robert Powell a Jenny Agutter.

Během roku 1980 pracoval na režii TV programů, akčních dobrodružstvích a dramatech např. Sériál MAGNUM, známý i u nás, kde hrál v několika epizodních rolích i on sám. Další vskutku dobrá režie byla v dobrodružném dramatu – dnes thrilleru - SOUBOJ O POKLAD YANKEE ZEPHYRU - RACE FOR THE YANKEE ZEPHYR rok 1981, který byl velmi dobře herecky obsazen – Kenem Wahlem, Lesley Ann Warren, Donald Pleasence a George Peppard .

Režíroval i dobrodružné seriály USA produkce – AIRWOLF , A.TEAM. David byl prostě velmi vytížený a schopný umělec.

Naposledy se ukázal na plátně ve filmech GANGY V NEW YORKU 2002 a EQUILIBRUM. Krátce před svou smrtí hrál po boku přítele a kolegy Seana Conneryho v dobrodružné sci-fi LIGA VÝJÍMEČNÝCH – THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMAN – 2003.

Skládal hudbu, nahrál několik skladeb, které prezentoval na LP a hudbu k jednomu ze svých filmů.

David byl ženatý třikrát : 1960 -1967, s herečkou Gayle Hunnicutt, poté od 1968 -1975, s Prudence de Casembroot, a od roku 1976 -1997, s Lucy Williams až do její smrti v roce 2002. Měl z těhto manželství 6 dětí.

David Hemmings zemřel dne 3.12.2003 náhle ve věku 62, na infarkt při natáčení v Bukurešti v Rumunsku, kde pracoval na filmové serii - Blaze. Je pohřben v Calne, ve Wiltshire, kde dlouhá léta žil.

Hrál ve 112 filmech, 28 režíroval, ve dvou asistoval režii, produkoval 10 snímků, napsal 1 scénář, a napsal hudbu k jednomu filmu.

Marta Holubová-claraBoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Hemmings

Hemmings David

Naposled navštívené:
David Hemmings

Hemmings David