Duben

Udo Kier

Povolání:
Rodné jméno:
Udo Kierspe
Národnost:
Věk:
79
Narození:
14.10. 1944, Kolín nad Rýnem, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Udo Kier se narodil ve válečnou dobu, kdy kolem padaly bomby a město Kolín nad Rýnem (Severní Porýní – Vestfalsko) zažívalo smršť bomb z leteckých náletů. Jaké měl štěstí, sotva s matkou opustil nemocnici, některá zbloudilá letecká bomba rozmetala nemocnici. Svého otce ani pořádně nepoznal. Své jméno si specielně upravil, jeho pravé jméno bylo Udo Kierspe.

Neměl nikdy žádnou hereckou školu, a přesto vystupoval na domácích, divadelních prknech, kam na něj chodili diváci a hodnotili, jaké to ten mladík hraje milovníky. Úplně první setkání s filmovou kamerou si užil v roce 1966, když jako chlapec, ve svém věku 22 let, hraje ve filmu Cesta do Saint Tropez. Ale to už nežil v Německu, když se v roce 1962 odstěhoval do Velké Británie, zde zapustil kořínky, ale do Německa se často vrací na natáčení. Svoje bydliště ještě jednou změnil, když se po 30 letech přestěhoval do americké slunné Californie, do Palm Springs.

Aby se dostal do širšího povědomí, mu stačily dva filmy, které natočil v roce 1974 režisér Paul Morrissey, a byly to filmy Tělo Frankesteina a Krev pro Draculu. Již názvy napovídají, o co ve filmu šlo. Takových hororů natočil více a herec je tím i známý. Rád hraje upíry a padouchy, kteří ve filmu musí umřít. Vždyť za svoji úspěšnou kariéru natočil přes 200 filmů ať béčkových, které převládaly, ale i umělecky-hodnotných a na ty asi diváci moc nechodili.

V době bezstarostného mládí navázal přátelství s divadelníkem a filmařem, Wernerem Fassbinderem, a to se Udovi zúročilo, když režisér jej začal zásobovat vedlejšími rolemi. Uměl zahrát všechno, v mládí milovníky, trochu později to byl holič nebo terorista, padly mu i role šlechticů, lékařů, a co mu nejvíce slušelo, šly mu role špiónů a zločinců. Je jisté, že při té kvantitě filmů, byly i postelové scény a došlo i na jakousi erotiku. Hraje v německých, maďarských i amerických filmech s různou kvalitou.

Měli by ještě u nás být pamětníci, kteří si jej budou pamatovat z poetického filmu režiséra I. Fila, Lea (1996), vždyť to zase nebylo tak dávno. Pro každého režiséra bylo čest, mít jej ve svém filmu a je zde zástup světoznámých režisérů, jako Paul Morrissey, Werner Fassbinder, Lars von Trier, Wim Wenders a nebo Werner Herzog. Co bude i některé čtenáře zajímat, tak taková perlička, ve filmu Barb Wire hrál po boku sexy bomby, Pamely Andersové. Neodmítl ani skupinu Korn a zpěvačku Madonu, kteří si jej vyžádali a natočili spolu hudební clipy. O herci Udovi Kieru můžeme také říci, že za ním jsou díla, které sám režíroval.

Herec hrál jak v seriálech : v historickém Joseph Balsamo (1973 – 1974), Wilde Engel (2005), Místo činu s dvěma epizodami, které dělí 13 let, Policie 110 (2006), Chuck (2010), seriál Borgia (2011), zde jde také o historickou látku.

Ve filmech jsme jej určitě viděli v Maďarské rapsódii (1979), Evropa, Mé soukromé Idaho (1991), ve ztřeštěné komedii Ace Ventura: zvířecí detektiv (1993), trochu z dobývání vesmíru ve filmu Armageddon, Linie násilí (1997), pracuje na filmu Občan, který bude mít premiéru v roce 2014…

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Udo Kier

Kier Udo

Naposled navštívené:
Udo Kier

Kier Udo