Duben

Peter Lee Lawrence

Povolání:
Rodné jméno:
Karl Otto Hirenbach
Známý jako:
Arthur Grant
Národnost:
Narození:
21.2. 1945, Lindau, Německo
Úmrtí:
19.4. 1974, Mnichov, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kariéra původem německého herce Petera Lee Lawrence trvala jen necelých deset let, přesto stihl do své předčasné smrti natočit bezmála třicet filmů převážně dobrodružného žánru. Narodil se před koncem druhé světové války ve městě Lindau na břehu Bodamského jezera, v Německu také vyrůstal, později žil spolu s matkou v Nice, kde se začal živit jako fotomodel. Jeho debutem před kamerou byla velmi malá role ve slavném westernu PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC (Per qualche dollaro in piu, 1965), následovaly další menší příležitosti v italských a španělských filmech.

Jako řada jiných evropských herců účinkujících v žánru tzv. spaghetti westernů, tak i Karl Hirenbach si zvolil anglicky znějící pseudonym, nejprve byl Arthurem Grantem, později přijal umělecké jméno Peter Lee Lawrence. První hlavní roli dostal ve filmu DNY NÁSILÍ (I giorni della violenza, 1967), koncem šedesátých let z něj již byla hvězda západoevropského filmu a v Itálii a Španělsku točil několik filmů ročně, hlavně již zmíněný žánr spaghetti westernů. Jeho herecký projev uznávali i odborníci, ale četnými postavami pistolníků sklouzával pochopitelně ke stereotypu, přesto byl ve své době vnímán jako konkurent Franca Nera nebo Terence Hilla.

Peter Lee Lawrence točil nejčastěji s italským režisérem Alfonsem Bresciou, kromě již zmíněných DNŮ NÁSILÍ to byl později film ZABIJÁK KALIBRU 32 (Killer calibro 32, 1968), několik westernů s ním natočili španělští režiséři Rafael Romero Marchent nebo Julio Buchs, objevoval se i v kriminálkách (DOBA CHARLESTONU – Tempo di Charleston, 1969). Filmy, v nichž se Peter Lee Lawrence hrál, málokdy dosahovaly vyšších uměleckých kvalit, navíc žánr spaghetti westernů nalézal u našich distributorů pochopení jen v případě největších hvězd, přesto se s ním mohli v kinech seznámit i naši diváci, například ve španělském filmu NEŠIKOVNÉ RUCE (Manos torpes, 1970).

Často spolupracoval s italskou herečkou Erikou Blanc (*1942), poprvé se spolu setkali ve válečném filmu PEKLO V NORMANDII (Testa di sbarco per otto implacabili, 1967). Jejich několik společných filmů vedlo k tomu, že diváci si z nich vytvořili pár i ve skutečném životě, což byl ovšem omyl živený i bulvárními médii. Peter Lee Lawrence byl od roku 1969 ženatý se španělskou herečkou Cristinou Galbó (*1950), měli spolu syna Davida (*1971).

Poslední léta svého krátkého života trpěl Peter Lee Lawrence závažným onemocněním, byl mu diagnostikován nádor na mozku. Přesto dokud mohl, točil filmy, naposledy to byl italský horor POLIBEK SMRTI (Il bacio di una morta, 1974), spolupráce s ním se však stávala problematickou vzhledem k nečekaným záchvatům hysterie i naprosté apatii, což souviselo s jeho nemocí. Peter Lee Lawrence zemřel v Mnichově v dubnu 1974 ve věku 29 let. Okolnosti jeho úmrtí nebyly dodnes zcela uspokojivě vysvětleny, s největší pravděpodobností ale spáchal sebevraždu.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda Rogera Ackroyda (1999) ...

22:05 - 23:45

30 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

ČT2 - Kozoroh jedna (1978)

21:35 - 23:40

60 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

NOVA - Inferno (2016)

20:20 - 22:45

135 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko (2013) [TV poř...

22:00 - 23:45

35 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763813
Plakátů: 376393
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peter Lee Lawrence

Lawrence Peter Lee

Naposled navštívené:
Peter Lee Lawrence

Lawrence Peter Lee