Duben

Fulvia Franco

Povolání:
Národnost:
Narození:
21.5. 1931, Terst, Itálie
Úmrtí:
15.5. 1988, Řím, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Několik poválečných vítězek soutěže Miss Itálie se ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století prosadilo ve filmu, mezi nimi byla i Fulvia Franco. Ta sice nedosáhla věhlasu účastnic starších ročníků Miss jako byla například Gina Lollobrigida nebo Silvana Pampanini, i ona ale odehrála desítky filmových rolí. Fulvia Franco pocházela z Terstu a v soutěžním klání Miss Itálie uspěla v roce 1948. Nutno dodat, že její vítězství bylo do značné míry politickou a vlasteneckou záležitostí, protože severní Itálie spadala tehdy do okupační zóny americké a britské armády a předem bylo stanoveno, že musí vyhrát dívka z Terstu. Kromě společenských povinností spojených se získaným titulem se prakticky okamžitě dostavila i první nabídka od filmu. Ve své skutečné úloze Miss Itálie se objevila v komedii TOTO NA TOUR D´ITALIA (Toto al giro d´Italia, 1948).

Během padesátých let natočila Fulvia Franco bezmála třicet filmů, dodnes se přízni diváků těší například další komedie s populárním komikem Toto (TOTO V BARVÁCH – Toto a colori, 1952; TOTO V PEKLE – Toto all inferno, 1954; TOTO, VITTORIO A DOKTORKA – Toto, Vittorio e la dottoressa, 1957), poměrně velké herecké příležitosti dostala i v historických kostýmech (DOBRODRUŽSTVÍ GIACOMA CASANOVY – Le avventure di Giacomo Casanova, 1955). Jednu z hlavních rolí prospěchářské snoubenky bohatého mladého šlechtice odehrála například v sentimentálním příběhu OBĚTNÍ BERÁNEK (Scapricciatello, 1955).

Zájem médií a veřejnosti se na Fulviu Franco soustředil počátkem padesátých let i díky jejímu manželství. V roce 1950 se konala sledovaná svatba – bývalá Miss Itálie a herečka Fulvia Franco si vzala slavného boxera Tiberia Mitriho (1926-2001), o rok později se jim narodil syn Alessandro (1951-1979), který později zahynul na předávkování drogami. Fulvia Franco a Tiberio Mitri se rozešli v roce 1954, Mitri se v té době začal taktéž prosazovat jako filmový herec. Fulvia se tehdy snažila prosadit i v Hollywoodu, cesta do Ameriky a několik pracovních schůzek ovšem byly bez efektu.

Zvýšený zájem o antickou mytologii ze strany filmařů na přelomu 50. a 60. let poskytl Fulvii Franco několik poměrně velkých rolí v žánru sandálu a meče (HERKULES A KRÁLOVNA LÝDSKÁ – Ercole e la regina di Lidia, 1959; HERKULES VYZÝVÁ SAMSONA – Ercole sfida Sansone, 1963). Jako mnoho jiných krásek se pak Fulvia Franco přeorientovala na žánr západoevropských westernů, připomeňme alespoň i u nás známý koprodukční film ZLATOKOPOVÉ Z ARKANSASU (Die Goldsucher von Arkansas, 1964). Poslední větší roli vévodkyně ztvárnila ve filmu DON QUIJOTE A SANCHO PANZA (Don Chisciotte e Sancho Panza, 1969), nedlouho nato se stáhla do soukromí.

Fulvia Franco zemřela předčasně v Římě 15. května 1988 týden před svými 57. narozeninami. Její osobnost se dostala do povědomí znovu v roce 2011, kdy italská televize začala vysílat seriál TIBERIO MITRI: ŠAMPIÓN A MISS (Tiberio Mitri: Il campione e la miss, 2011). Zkreslený příběh kdysi slavné dvojice však soudně napadli Mitriho příbuzní a televize musela seriál stáhnout z vysílání.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fulvia Franco

Franco Fulvia

Naposled navštívené:
Fulvia Franco

Franco Fulvia