Duben

Leo McKern

Povolání:
Rodné jméno:
Reginald McKern
Národnost:
Narození:
16.3. 1920, Sydney, Nový Jižní Wales, Austrálie
Úmrtí:
23.7. 2002, Bath, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Reginald "Leo" McKern se narodil 16. března 1920 v australském Sydney jako syn manželů Very a Normana Waltona McKernových. Jako patnáctiletý kluk přišel při nehodě o levé oko, což mu však nijak nevadilo v úspěšném ukončení technické střední školy a následném nástupu na univerzitu. Tu už ale nedokončil, neboť začala 2. světová válka a on narukoval do australské armády.

Právě jako voják se roku 1944 poprvé zúčastnil svého prvního veřejného vystoupení, což mělo za následek, že po návratu do civilu se z něho namísto inženýra stal umělec. Namalý vliv na to možná mělo i jeho citové vzplanutí k herečce Jane Holland, s níž se r. 1946 oženil. Společně pak opustili slunnou Austrálii a přestěhovali se na britské ostrovy. Leo se v Anglii, navzdory počátečním problémům se skleněným okem a silnou australskou dikcí, poměrně rychle adaptoval a brzy tak získal angažmá nejenom v londýnském Old Vic theatre, ale také na prestižní scéně Shakespeare Memorial Theatre ve Stratfordu nad Avonou. Jeho nejpozoruhodnější shakespearovské role tu byla jako Jago ve hře Othello (1952).

McKernův filmový debut - "Vražda v katedrále" přišel v roce 1952 . Během své dlouhé herecké kariéry nastřádal na svém kontě více než 200 filmových a televizních rolí - největší úspěch mu pravděpodobně přinesla postava stárnoucího londýnského adovokáta Horáce Rumpola v televizním seriálu "Rumpole of Bailey". Spolu s ním si tu zahrála i jedna z jeho dvou dcer - Abigail. Tento seriál v naší televizi pravděpodobně nikdy neběžel, herecké umění Leo McKerna jsme však mohli obdivovat např ve filmech " Myš, která řvala" (1959), "Help!" (1965), "Ryanova dcera" (1970), "Přichází Satan!" (1976), "Modrá laguna" (1980), "Dobrý král Václav" (1994) a mnoha dalších.

S diváky se Leo McKern rozloučil roku 1999 snímkem "Molokai: The Story of Father Damien". To už trpěl těžkou cukrovkou a mnoha dalšími zdravotními problémy. S věkem a stoupající váhou u něho navíc značně narůstala i tréma a strach z toho, že už není pro diváky dostatečně zajímavý.

Značnou část svého hereckého talentu věnoval Leo McKern i dabingu, rozhlasovému vysílání a zvláště pak reklamě - zpočátku pro investiční společnost Smith Barney a později, v posledním desetiletí svého života, pro Lloyds Bank. Své jediné lásce,manželce Jane, zůstal věrný po celý život, mezi kolegy proslul jako obětavý otec (dcery Abigail a Harriet) a milující dědeček malého vnoučka. Konec svého života trávil v pečovatelském domě města Bathu (hrabství Somerset v jihozápadní Anglii), kde kde také 23. července roku 2002 (ve věku 82) vydechl naposled.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190533
Osobností: 697811
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178260
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leo McKern

McKern Leo

Naposled navštívené:
Leo McKern

McKern Leo