Duben

Richard Widmark

Povolání:
Rodné jméno:
Richard Weedt Widmark
Národnost:
Narození:
26.12. 1914, Sunrise Township, Minnesota, USA
Úmrtí:
24.3. 2008, Roxbury, Connecticut, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Richard Widmark se narodil dne 26.12.1914 v Sunrise v Minnesotě, jako syn švédských imigrantů. Školu začal navštěvovat v Princetonu - Lake Forest College. Tady jako velká většina hollywoodských star se poprvé setkal se studentským divadlem a dá se říci, že byl stejně okouzlen, jako mnohý z jeho budoucích kolegů na divadelních prknech, nebo před kamerou. Pravdou je, že herectví nejen na divadelní fakultě studoval, ale za čas ho také sám vyučoval. Jeho rozhlasové debut se uskutečnilo v New Yorku, kde svým hlasem provázel rozhlasový pořad, který se zabýval hledáním pohřešovaných lidí, nebo svědky kriminálních událostí. Pořad měl velké zásluhy, a velmi často přispěl k naleznutí, a nebo dopadení hledaných osob.

Na Broawayi hrál od roku 1943 do 1946 – Kiss and Tell - Milostná dobrodružství,Trio, Dej jim za mě pusu, Dunniganova dcera. Nebýt hledače talentů, kdo ví, jak dlouho by čekali někteří herci na svůj úspěch. V Hollywoodu dostal napoprvé vedlejší roli Tommy Uda, zabijáka, která ho proslavila v Kiss of Death – Polibek smrti 1947. Následovaly filmy, které kupodivu proběhly i na plátnech našich kin – Žluté nebe a Panika v ulicích.

Na jistý čas mu bohužel tento typ rolí – sadistů, zabijáků, asketů, fanatiků zůstaly, a Widmark byl sám z této « škatulky » nešťastný. Své herecké schopnosti však osvědčil po všech stránkách, i to že je herec univerzální, schopný zahrát jakoukoliv roli, jako v Down to the Sea in Ships a nebo - Panic in the Streets – Panika v ulicích v režii Elii Kazana – 1950.

Richard Widmark je u nás známý především z westernů - Law and Jake Wade, Broken Lance - Zlomené kopí, Poslední vůz, Blacklash, Dva jeli spolu - Two Rode Together, Warlock, Alamo, Jak byl dobyt západ, nebo naprosto vynikající snímek J. Forda - Podzim Čejenů, a nebo - Pod kopyty stád. Zajímavé role vytvořil také v - Judgment at Nuremberg - Norimberském procesu v roli žalobce, po boku Spencera Tracyho, a nebo v krimi filmech, jako byla – Vražda v Orient expressu – 1974, podle Agathy Christie.

Už v 50-tých letech se stal televizním hercem, a hrál v mnoha seriálech a TV filmech. Pokoušel se také o vlastní produkci, a z té vznikly tři filmy - Time limit, The Bedford Incident a The Secret Ways v roce 1961.

Richard patřil bez přehánění mezi nejsolidnější a nejvěrnější muže v Hollywoodu. V roce 1942 se ve 28 letech oženil se sympatickou tmavovláskou, herečkou Jean Hazlewood. Měli spolu dceru Anne. Toto manželství trvalo 55 let do Jeaniny smrti v roce 1997. Po druhé se Widmark oženil o tři roky později, a vzal si již rozvedenou hereckou kolegyni Susan Blanchard. Posledním filmem, který natočil byl v roce 1991 - True Colors, u nás uvedený pod názvem - Za každou cenu. V roce 2002 byl s poctami za ztvárnění kladných i záporných postav jmenován do síně slávy westernových hrdinů - Performers National Cowboy and Western Heritage Museum.

Za svůj skutečně velmi plodný herecký život hrál v 75 filmech, jeden režíroval, na třech se poddílel jako producent. Za svůj herecký vzor považoval Spencera Tracyho, se kterým několikrát hrál.
Richard Widmark zemřel v Roxbury ve státě Connecticut dne 24.3.2008 v úctyhodném věku 94 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Richard Widmark

Widmark Richard

Naposled navštívené:
Richard Widmark

Widmark Richard