Jeden svět

Erich von Däniken

Povolání:
Národnost:
Věk:
88
Narození:
14.4. 1935, Zofingen, kanton Aargau, Švýcarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Muž, který dráždí vědce a okouzluje davy... Už léta ve svých knihách sugestivně odpovídá na otázky, na něž věda dosud nezná odpověď. Je to pseudovědec? Génius? Lhář? Přitom měl tento synek z přísně katolické rodiny původně namířeno úplně jinam: Erich Anton Paul von Däniken se narodil 14. dubna 1935 ve švýcarském Zofingenu, kde jeho otec vlastnil továrnu na konfekci a matka pracovala v hotelu.

Po ukončení obecné školy v Schaffhausenu studoval na humanitním katolickém gymnáziu College St. Michel ve Fribourgu. Právě tady vznikly jeho první pochybnosti, když se při učení intenzívně zabýval knihou knih - Biblí a překládal ji z latiny a řečtiny do němčiny.

Už během studií se začal zajímat o historii, lety do vesmíru, náboženskou filosofii a nevyřešené archeologické záhady. Zabýval se také elektronikou, molekulární biologií a mutacemi lidského pokolení. Po maturitě se vyučil číšníkem a vypracoval se na manažera velkého hotelu - odtud titul "švýcarský hoteliér", kterým ho posupně obdařují graduovaní historikové. Celý svůj život i tvorbu ale zasvětil Däniken myšlence, že naši Zemi v dávné minulosti navštívili mimozemšťané, zanechali zde řadu stop a výrazně ovlivnili vývoj lidstva i naši civilizaci. Již jako hoteliér v Davosu podnikal cesty na záhadná místa naší planety a pak napsal knihu Vzpomínky na budoucnost:

"Půldruhého roku jsem marně hledal nakladatele. Poslal jsem rukopis dvaceti německým nakladatelům. Všichni mi ho vrátili." vzpomíná dnes. Uspěl až roku 1968 a dílo se stalo bestsellerem. Málokomu se podařilo popudit vědecké vody tak jako jemu. Byl obviňován z výmyslů, podvrhů, z účelové manipulace fakty, z demagogie. Čtenáře však oslovil strhujícím způsobem. A tak brzy následovaly další spisy ... Nebyl první, kdo vyslovil podobné teorie, ale právě on je nejvíc zpopularizoval. Jeho neuvěřitelná a přesto evidentní a jasná teorie vyvolala ihned celosvětovou a stále trvající kontroverzi.

Däniken dodnes vydal tři desítky knih, které byly přeloženy do 32 jazyků a prodány v nákladu přes 60 milionů výtisků. Tím se stal nejúspěšnějším autorem literatury faktu všech dob. Erich von Däniken také významně ovlivnil film a televizi - jeho "Vzpomínky na budoucnost de dočkaly zfilmování už v roce 1969 a navíc inspiroval i vznik filmů jako "Blízká setkání třetího druhu" nebo "Stargate". Vlastní Dänikenův seriál dokumentů, který pod názvem "Mimozemšťané - vrátí se?" vysílala v r. 1996 televize RTL, dosáhl tehdy s průměrným počtem 4,9 milionů diváků jednu z nejvyšších sledovaností.

"Däniken je úžasný popularizátor záhad, ale pozor! Je také mystifikátor a geniální obchodník. Umí využít touhy lidí po senzaci... Ale koneckonců, zatím nikdo nedokázal ani opak - tedy, že tu mimozemšťané nebyli". říká na jeho adresu strakonický inženýr Pavel Pavel. Za necelých 40 let publikování si E. von Däniken získal řadu příznivců, ale také zarytých odpůrců, díky svému nelítostnému potírání vědeckých i náboženských dogmat a bludů. Shromáždil obdivuhodné množství důkazů o tom, že naši planetu museli v minulosti navštívit mimozemšťané a výrazně tak ovlivnit tehdejší civilizaci. Dokládá to mnoha různými archeologickými nálezy či logickými dedukcemi z Bible a řady dalších historických a náboženských pramenů.

Při svých cestách navštívil mnoho záhadných míst, kde byly nalezené „stopy bohů“. Prozkoumal tajemnou říši Mayů, procestoval celé Mexiko. Jako první nafilmoval na kamenné desce indiánského „Boha, který ovládá létající stroj“, zkoumal planinu Nazca, město Sodoma a Gomora, Indické létající stroje Vimána a mnoho dalších věcí. V roce 2003 dokonce otevřel ve švýcarském Interlakenu Mystery Park, který prostřednictvím virtuální prezentace představuje záhadná místa na celé planetě.

Je spoluzakladatelem a členem společnosti A.A.S.R.A. (Archaeology, Astronautics SETI Research Association), která sdružuje zájemce o výzkum mimozemských civilizací a dávné historie lidstva.

Erich von Däniken dnes žije ve Švýcarsku v malebné horské vesnici Beatenberg, více než 35 let je ženatý s paní Elisabeth Skaja, má dceru Cornelii (1963) a dvě vnoučata. Rád (a prý velmi dobře) vaří - hlavně ostrá jídla a miluje vína Bordeaux. I ve svém vyšším věku je stále plný energie a šarmu a dál hledá důkazy pro své teorie, cestuje po celém světě, píše a přednáší. S tímto podsaditým, věčně opáleným mužem, sršícím činorodostí se mohli setkat i jeho čeští příznivci, neboť Erich von Däniken při svých přednáškových turné už několikrát navštívil i naši Prahu.

Výbor z díla:
Vzpomínky na budoucnost (1969) – první překlad do češtiny Ludvík Souček
Zpět ke hvězdám (1992)
Setba z vesmíru (1993)
Důkazy z pěti kontinentů (1977)
Křížový výslech (1992)
Prorok minulosti (1994)
Cesta na Kiribati (1995)
Strategie bohů – Osmý div světa (1993)
Miluji celý svět (1983)
Den, kdy přišli bohové (1984)
Mýlil jsem se? Nové vzpomínky na budoucnost (1994)
Všichni jsme děti bohů, Kdyby hroby mohly mluvit (1991)
Oči sfingy (1989)
Stopy mimozemšťanů (1996)
Doba kamenná byla docela jiná (1993)
Záhady staré Evropy (1991)
Šok z bohů (1992)
Vesmírné lety ve starověku – Po stopách všemohoucích (1994)
Odkaz boha Kukulkana (1993)
Znamení z vesmíru (1994)
Soudný den dávno nastal (1995)
Neznámé z vesmíru (1996)
Poselství věčnosti - Znamení planiny Nazca (1998)
Ve jménu Dia (2000)
Zlomek času (2005)

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Nejčastěji spolupracuje s


Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190390
Osobností: 697537
Fotografií: 763185
Plakátů: 375871
Obsahů a biografií: 178018
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Chůva v akci (2010)

Chůva v akci
Taková nenáročná   ptákovinka, kde je jasný   děj a konec. Vhodné pro   toho, kdo má rád Jackiho. Za   mě nepříliš povedený   výběr dětských herců...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Rudé růže pro Angeliku (1968)

Rudé růže pro Angeliku
Jacques Perrin v   romanticko-dobrodružném   filmu podle Alexandra Dumase   St., který slibuje vše, co   se má odehrávat za vlády   Ludvíka více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Erich von Däniken

von Däniken Erich

Naposled navštívené:
Erich von Däniken

von Däniken Erich