Duben

Conrad Veidt

Povolání:
Rodné jméno:
Hans Walter Conrad Veidt
Národnost:
Narození:
22.1. 1893, Postupim, Braniborsko, Německo
Úmrtí:
3.4. 1943, Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Německý herec Conrad Veidt se narodil v německé Postupimi dne 22 . 1. 1893, jako Hans Walter Conrad Weidt. Vystudoval Sophyino gymnázium a studia ukončil 13. třídou, ve škole v Schoenebergu, berlínském okresu, když graduoval v roce 1912.

Conrad velmi miloval zvířata, miloval divadlo, kino, později „velmi“ rychlá auta, zákusky, plavání a golf. Naopak z duše nenáviděl kravaty, nesnášel výšky, a tím také letadla, a neměl vůbec rád publicitu, novináře a neplodné rozhovory.

Conrad se poprvé oženil hned po první světové válce v roce 1918 s Gussy Holl, a manželství bylo rozvedeno v roce 1922. Další sňatek uzavřel s Felicitas Radke o rok později, měli spolu dceru Violu Veru, narozenou 8.10.1928. Rozvedli se v roce 1932, a poslední ženou se stala Ilona – Lily Prager od 30.3.1933, a manželství bylo ukončeno Veidtovou předčasnou smrtí v roce 1943. Lili byla židovka, a s Conradem si natolik dobře rozuměli a měli se rádi, že při vyplňování formuláře vyplnil v kolonce o svém etniku – juden – židovské.

Conrad Veidt se objevil poprvé v prvním zvukovém filmu s názvem – Země bez žen - 1929. V německých filmech hrál spíše role negativní, nesympatické, zlé muže, nebo fantomy. V divadelních kruzích o něm bylo známo, že je zarytý anti-nacista. Jeho aktivity se však brzy dostaly pod dohled gestapa, a údajně bylo rozhodnuto o jeho vraždě. Veidt se o všem včas dozvěděl, a podařilo se mu před nacistickým komandem uniknout. Conrad opustil s manželkou Německo, usadil se v Anglii, a poté, co se dostal k moci Adolf Hitler, byl tomu velmi rád, moc dobře věděli oba, co by je čekalo. Vzhledem k tomu, byl na černé listině v nacistickém Německu, a údajně byl prohlášen za mrtvého. Zakrátko také získal anglické státní občanství. V době, kdy Velká Británie vstoupila do války s Německem, Veidt jako anti-nacista a britský občan, dal velkou část svého majetku na válečné potřeby. Také posílal nezanedbatelné příspěvky ze svého hereckého platu na britskou vojenskou podporu.

Universal Pictures si vybral 192 centimetrů vysokého, impozantního Veidta do role hraběte Draculy, ale tu nakonec převzal strašidelný Bela Lugosi. Ve svém posledním německém filmu – 1932 - FP 1 antwortet nicht – FP 1 neodpovídá, zpíval také Veldt píseň - Lighthouse shines Across the Bay, která se po dalších 50 let stala nejen „hitem“ tehdejší doby, ale používá se dodnes, často jako znělka.

Z filmů s jeho nezapomenutelným hereckým výkonem a vzhledem uvádím film - Žid Süss - Jew Süss z roku 1934, King of the Damned 1935, The Passing of the Third Floor Back, Dark Journey 1937, Le joueur d'échecs - The Devil Is an Empress 1938. Jediný barevný film, ve kterém hrál mocného a uhrančivého čaroděje Jaffara byla pohádka – Zloděj z Bagdadu - The Thief of Bagdad, natočený v roce 1940 v Anglii pro Hollywood, a dále to byl snímek natočený ve stejném roce - Escape, odehrávající se v Německu, jak jsme ho neznali i se zázemím koncentračních táborů pro vlastní lidi, nesouhlasící s "velkoněmeckou" politikou. Zahrál si zde generála Kurta von Kolb a jeho protihráči byli - Norma Shearer a Robert Taylor.
Pro širokou diváckou veřejností však zřejmě byl nejznámější rolí majora gestapa – Strassera v slavném snímku - Casablanca rok 1942, a dá se říct, že i když nehrál vždycky hlavní role, patřil mezi nejlépe placené herce. Jeho poslední rolí byl - Hassert Seidel ve snímku - Above Suspicion rok 1943.

Conrad Veidt zemřel náhle dne 3. 4. 1943 na infarkt při hraní golfu, na hřišti Riviera Country Club, v Los Angeles, Kalifornie. Hrál právě golf s Arthurem Fieldem z MGM, a jeho osobním lékařem Dr. Bergmanem, který po neúspěšném oživování vyslovil na místě zdrcující zprávu o jeho smrti.

Veidt se bohužel už nedočkal konce války, na který se tolik těšil, a především na porážku hitlerovského Německa, a konec jeho pohlavárů - Goebbelse, Hitlera, nebo Göringa. Conrad Veidt zemřel ve věku 50 let. Na svém kontě měl 119 filmů, z toho 37 zvukových.

Marta Holubová

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Conrad Veidt

Veidt Conrad

Naposled navštívené:
Conrad Veidt

Veidt Conrad