Michal Tučný

Povolání:
Národnost:
Narození:
11.1. 1947, Praha, Československo
Úmrtí:
10.3. 1995, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michal Tučný se narodil 11.1. 1947 v Praze. Hudbě se věnoval už od dětství a už ve 14ti letech hrál se školním dixilendem. Vyučil se prodavačem, ale láska k hudbě ho už neopustila. Postupně prošel řadou amatérských kapel různého zaměření, až se v roce 1967 seznámil s country stylem. Vystoupil tenkrát jako host skupiny Rangers na 1. ročníku Porty. Okamžitě poznal, že tohle je muzika jeho srdce, i když ze začátku zpíval pouze anglicky.

Ten pravý úspěch přišel až ve skupině Greenhorns, kam vstoupil počátkem roku 1969 a se kterou nazpíval své první hity: Červená řeka, El Paso nebo Rovnou, tady rovnou. Časem se umělecky rozešel s Janem Vyčítalem a v roce 1974 přechází do nově vznikající skupiny Fešáci. Zde začíná jeho spolupráce s Petrem Novotným a Zdeňkem Rytířem. Vznikají jeho největší a nejslavnější hity, z nichž písnička Poslední kovboj dala název i jeho vlastní, dodnes nesmrtelné přezdívce.

Michal Tučný se stává opravdovou hvězdou české country muzic, koncertuje doma i v zahraničí (známé "Salony Fešáků), spolupracuje s americkou country zpěvačkou Rattlesnake Annie,z námou jako Anka Chřestýš. V roce 1980 zakládá svou vlastní skupinu, nazvanou Tučňáci. Ale to už se hlásí první zdravotní potíže, které ho stále častěji odvolávaly z jeho koncertních turné a nahrávacích studii. Ty také byly také jedním z důvodů rozpuštění skupiny.

Michal Tučný se stěhuje do jihočeských Hoštic, kde kupuje a začíná provozovat hospodu. Zve do ní své kamarády i amatérské soubory s okolí - spolupracuje např. s jihočeským Weekendem a s Pavlínou Jíšovou. Snů o sestavení noné kapely a návratu na koncertní prkna se nevzdává, ale nemoc je, bohužel, rychlejší - 10. března 1995 Michal Tučný, nekorunovaný král české country muzic, umírá. Je pochovám na hoštickém hřbitůvku a jeho hrob zdobí veliký kamenný širák. Každoročně se zde pod názvem STODOLA pořádají i vzpomínkové slavnosti - jak jinak, než v jeho milovaném country stylu.

Diskografie
- Poslední kovboj (1982)
- Rattlesnake Annie & Michal Tucny & Tucnaci & Anka Chrestys & Posledni kovboj (1983)
- Stodola Michala Tučného (1984)
- Jak chcete žít bez koní (1985)
- Jak to doopravdy bylo s Babinským (1986)
- Starýho psa novým kouskům nenaučíš (1987)
- Country kolotoč (1988)
- Medicinman (1991)
- Kosmickej vandr (1996)
- Jižanský rok (1994)
- Šťastné staré slunce (1995)
- Master serie
- Michal Tučný
- Michal Tučný & přátelé
- No. 55 - disc 2
- No. 55 - disc 1
- Odjíždím v dál
- Po cestách toulavých (1995)
- Rád se brouzdám rosou
- Snídaně v trávě
- Tam u nebeských bran
- Ve Valdickém lapáku (Live 10.11.'90)
- Fešáci - Ostrov Fešáků

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Nejčastěji spolupracuje s


TV Program

ČT1 - To je vražda, napsala

15:55 - 16:45

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Generál Patton: Krev a kuráž

16:05 - 16:50

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

15:55 - 16:57

37 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

15:30 - 16:35

62 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 154837
Osobností: 640898
Fotografií: 591398
Plakátů: 280895
Obsahů a biografií: 141870
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

MOST! - 7. díl (2019) [TV epizod...

MOST! - 7. díl
Holé hlavy versus Snědá   tíseň a naše parta ze   Severky se octne v ohrožení,   protože se objeví starý   známí Roman a ten chce   srovnat více >

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Vdavky Nanynky Kulichovy (1935)

Vdavky Nanynky Kulichovy
Opravdu jsem nechápal ten   hysterický záchvat dcery   Nanynky. To jako že žili na   chodbě, a ne v bytě? Nebo   žili v maštali? No, nic s   více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Ve spárech ďábla (2018)

Ve spárech ďábla
Ve spárech ďábla prostě   nefunguje. A ve své podstatě   představuje dno hororové   zábavy. Nejhorší, co se   při sledování hororu, resp.   v více >

Autor: Venom_TomHardy | Hodnocení: 1 / 10

Všichni to vědí (2018)

Všichni to vědí
Všichni to vědí jsem   zařadil mezi 18   nejočekávanějšch filmů   roku a rozhodně splnil, co se   od něj čekalo. Stejně jako   v případě více >

Autor: Venom_TomHardy | Hodnocení: 9 / 10

Peklo Manitoby (1965)

Peklo Manitoby
Peklo Manitoby

Ve městě   se chystají oslavy výročí   jeho založení. Očekává se   velká sláva, ale hlavně   pistolnický souboj Deakes   více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michal Tučný

Tučný Michal

Naposled navštívené:
Michal Tučný

Tučný Michal

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.04/0.013