reklama
 

Andrej Tarkovskij

Povolání:
Rodné jméno:
Andrej Arseňjevič Tarkovskij
Známý jako:
Andrei Tarkovsky; Андре́й Арсе́ньевич Тарко́вский
Národnost:
Narození:
4.4. 1932, Zavražje, Ivanovská oblast
Úmrtí:
28.12. 1986, Paříž
Životopis (biografie) / Informace:
Syn básníka Arsenije Tarkovského. Po rozchodu rodičů žil s matkou a sestrou Martinou (pořadatelkou jeho odkazu) v Moskvě. Dostalo se mu hudebního a výtvarného vzdělání. Po ročním studiu orientalistiky strávil rok s geologickou výpravou. NA VGIK byl žákem Michaila Romma. V roce 1961 natočil diplomovou práci v podobě filmu Katok i skripta (Válec i housle) podle scénáře svého spolužáka Andreje Končalovského, s nímž posléze napsal i Andreje Rubleva. V roce 1977 inscenoval v Divadle leninského komsomolu Hamleta. Trvale konfliktní vztahy se sovětským filmovým vedením vyřešil po dokončení Nostalgie emigrací. Příprava k tomuto filmu je zdokumentována v Guerrově snímku Čas putování ( 1982). V roce 1963 režíroval v londýnské Covent Garden Musorgského operu Boris Godunov. Realizaci Oběti a poslední dny před smrtí rakovinou zasaženého režiséra zaznamenal jeho tlumočník Michal Leszczylowski v dokumentu Režie Andrej Tarkovskij(1988). Cennou výpovědí o duchovním životě Tarkovského je dokument Alexandra Sokurova Moskevská elegie (1987). O Tarkovském pojednává i divadelní hra Erlanda Josephsona Letní noc-Švédsko (1987).

Životopis (biografie) / Informace:
Z Projektu 100 1999
Andrej Tarkovskij
* 4. dubna 1932 v Zavražje, SSSR
+ 28. prosince 1986 v Paříži, Francie
Syn básníka Arsenije Tarkovského. Po rozchodu rodičů žil
s matkou a sestrou Marinou (pořadatelkou jeho odkazu) v Moskvě.
Dostalo se mu hudebního a výtvarného vzdělání. Po ročním studiu
orientalistiky strávil rok s geologickou výpravou. Na VGIK byl
žákem Michaila Romma. V roce 1961 natočil diplomovou práci
v podobě filmu Katok i skripka (Válec a housle) podle scénáře
svého spolužáka Andreje Končalovského, s nímž posléze napsal i
Andreje Rubleva. V roce 1977 inscenoval v Divadle leninského
komsomolu Hamleta . Trvale konfliktní vztahy se sovětským
filmovým vedením vyřešil po dokončení Nostalgie emigrací.
Příprava k tomuto filmu je zdokumentována v Guerrově snímku Čas
putování (1982). V roce 1983 režíroval v londýnské Covent
Garden Musorgského operu Boris Godunov. Realizaci Oběti
a poslední dny rakovinou zasaženého režiséra zaznamenal jeho
tlumočník Michal Leszczylowski v dokumentu Režie Andrej
Tarkovskij (1988). Cennou výpovědí o duchovním životě
Tarkovského je dokument Alexandra Sokurova Moskevská elegie
(1987). O Tarkovském pojednává i divadelní hra Erlanda
Josephsona Letní noc - Švédsko(1987).
Filmografie:
1961: Katok i skripka (Válec a housle) - dipl. práce * 1962:
Ivanovo dětství (Ivanovo dětstvo) - Hlavní cena Zlatý lev sv.
"Marka na XXIII. MFF v Benátkách 1962, Hlavní cena ""Zlatá brána""
na VI. MFF v San Francisku 1962, Hlavní cena na V. MFF
v Acapulcu a dalších deset cen na různých MFF * 1966: Andrej
Rublev (Andrej Rublev) - v SSSR uveden až 1971, Cena FIPRESCI
na XII. MFF v Cannes 1969 * 1972: Solaris (Solaris) - Zvláštní
cena poroty Stříbrná palmová větev a Cena ekumenické poroty
na XXV. MFF v Cannes 1972 * 1974: Zrcadlo (Zerkalo) - Cena
David Donatello za nejlepší zahraniční film v Itálii 1980 *
1979: Stalker (Stalker) - Cena kritiky na MFF v Terstu 1981,
Cena FIPRESCI na MFGF sci-fi filmů v Madridu 1981 * 1983:
Nostalgie (La nostalgia - Nostalgija) - Velká cena za tvůrčí
přínos, Ceny FIPRESCI a ekumenické poroty na XXXVI. MFF
v Cannes 1983 * 1986: Oběť (Offret) - Velká zvláštní cena, Cena
za nejlepší umělecké ztvárnění (kamera Svena Nykvista), Ceny
FIPRESCI a ekumenické poroty na XXIX. MFF v Cannes 1986
---------------------------------
54b) ANDREJ TARKOVSKIJ
se narodil 4.4. 1932 ve vesnici Zavražje nad Volhou, Ivanovská
oblast, SSSR. Zemřel 29.12. 1986 v Paříži, Francie.
Byl synem básníka Arsenije Tarkovského. Studoval hudbu a výtvarné
umění. V roce 1951 přerušil studium na Institutu východních
jazyků a odešel jako dělník s expedicí na Sibiř. V roce 1964
začal studovat VGIK v ročníku Michaila Romma. Absolvoval v roce
1961 středometrážním filmem Válec a housle. V roce 1972 získal
jeho film Solaris Zvláštní cenu na MFF v Cannes stejně jako o 14
roků později Oběť. Své dva poslední filmy natočil v emigraci, kde
žil od roku 1982. V roce 1980 získal Donatellova Davida za
celoživotní tvorbu.

Filmy - 1959: Segodnja uvolněnija ně budět (Dnes nebude
"propuštěný) - KF; 1961: Válec a housle (Katok i skripka, uv.), hraný
"SMF; 1962: Ivanovo dětství (Ivanovo dětstvo, uv.); 1966: Andrej
Rublev (Andrej Rubljov, uv.), po střihových úpravách uvolněný až
"v roce 1971; 1972: Solaris (Solaris. uv.); 1975: Zrcadlo
"(Zerkalo, uv.); 1979: Stalker (Stalker, uv.); 1983: Nostalgie
"(Nostalghia, uv.); 1986: Oběť (Offret/Le sacrifice, uv.)."

" Bibliografie: Filmový přehled 6/89, s. 18; Filmový přehled 7/89
"(Oběť); Filmový přehled 4/90 (Zrcadlo); katalog Projektu
"100/zima 1999, s. 36 (profil); Andrej Tarkovskij: Deníky
"1970-1986, nakl. Větrné mlýny, Brno 1997 (kniha); Lidové noviny
"7.8. 1997 (recenze Deníků); Rovnost 3.2. 1998 (recenze Deníků);
"Mladá fronta Dnes 10.2. 1998 (recenze Deníků); Reflex 8/98, s.
"54 (recenze Deníků); Biograph č. 1, s. 42-45 (poznámky k Deníkům)
"+ s. 46-49 (hudba ve filmech A. Tarkovského); Film a doba 7/71,
"s. 344; Film a doba 4/87, s. 226-228 (nekrolog); Film a doba
"11/89, s. 608-645 (ukázky ze scenáře Hoffmanniády); Film a doba
"1/92, s. 2-7 (Tarkovskij, Andrej: Výpovědi, profil režiséra);
"Kinorevue 11/94, s. 26 (foto); Filmové listy - Projekt 100, zima
"1998; Scéna 12-13/87; Záběr 17/87; 100+1 ZZ 49/91, s. 40; Program
"FK Praha 7-9/88; Program FK Praha 6/89; Informace RČsFK 4/83, s.
"59-66; Informace RČsFK 1/87 s. 24-31; Interpressfilm 10/82, s.
"106; Interpressfilm 3/83, s. 84; Interpressfilm 9/87, s. 83;
"Interpressfilm 10/87, s. 99; Film a divadlo 20/87, s. 28-29;
Sinec, Ivan: Odkaz Dreyera a Tarkovského - Filmová revue 3/93, s.
"37-40; 666, s. 340; Jan Bernard-Pavla Frýdlová - Malý labyrint
"filmu, nakl. Albatros, Praha 1988, s. 442 (kniha); Malá
"encyklopédia filmu, nakl. Obzor, Bratislava 1974, s. 581 (kniha);
"Encyklopédia filmu, s. 812-813; Sovietska kinematografia
"osemdesiatych rokov (SFÚ 1987), s. 78-83; Panoráma 3/80, s.
"24-31; Tarkovská, Marina: O Tarkovském (Progres, Moskva 1989);
"Sovetskij film 7/89; Sovetskij film 8/89; Film (PL) 51/88, s.
"14-15; Tajemnice Andrieja Tarkowskiego - Kino (PL) 10/92, s.
"4-6; Wygnanie i smierc Tarkowskiego. Scenariusy filmu
dokumentalnego (fragmenty) - Kino (PL) 10/92, s. 7-9

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


reklama
 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 145807
Osobností: 619759
Fotografií: 545935
Plakátů: 261042
Obsahů a biografií: 133661
foto ticket-art gopay

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Návrat do zítřka (2015)

Návrat do zítřka
Sci-fi film se zajímavým   námětem. Příběh se   neustále mění s postupem   vytváření dalších   paralelních světů, takže   se vytváří stále nový více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Extant (2014) [TV seriál]

Extant
"Akční" ministryně s   podobou Hillary, místo   hybridů dosaďme součastnou   globální i-hrozbu a   voilà...až na tu Hillary to   všechno do více >

Autor: rimmerova-motorka | Hodnocení: 3 / 10

Ohňostroj (2003) [TV film]

Ohňostroj
Příběh je opět velice   akční a jenom napovídá,   že ne všude se dodržují   pokyny a předpisy o   bezpečnosti práce, auta   řídí slepí řidiči, více >

Autor: jarda53 | Hodnocení: 4 / 10

A.I.: Umělá inteligence (2001)

A.I.: Umělá inteligence
Zajímavý námět na film. Je   to povedené drama o robotovi   s lidskými city. Co stojí za   zmínku je také výkon H. J.   Osmenta. Akorát mi nějak více >

Autor: Barney94 | Hodnocení: 8 / 10

3:15 zemřeš (2005)

3:15 zemřeš
Klasický americký   duchařský film, který s   tím, co se v domě tenkrát   po vraždách údajně dělo,   nemá moc společného. Pro   mě je to zkrátka další   tuctový horor tohoto typu.

Autor: Barney94 | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Andrej Tarkovskij

Tarkovskij Andrej

Naposled navštívené:
Andrej Tarkovskij

Tarkovskij Andrej

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení
apple android wp bb
iPhone
iPhone
 
App Store hodnocení:
hod
Android
Android
 
Google Play hodnocení:
hod
Windows Phone
Windows Phone
 
WP store hodnocení:
hod
BlackBerry
BlackBerry
 
BB world hodnocení:
hod
fb

Copyright © 2003-2017, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Tyto webové stránky využívají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace.

Load: 0.053/0.016