Duben

Simona Oktábcová

Národnost:
Věk:
62
Narození:
3.6. 1961, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Simona Oktábcová, narozena roku 1961, patří k významným osobnostem české režijní dokumentární tvorby. Tento obor také vystudovala na FAMU společně se scénáristikou. Má akademický titul Mgr. Významnou měrou právě scénáristickou a režijní se podílela na mnoha dokumentárních pořadech České televize.

Svou televizní činnost započala již na sklonku 80. let, kdy se režijně podílela na magazínu pro kutily a zahrádkáře RECEPTÁŘ NEJEN NA NEDĚLI, pro nejmenší diváky svůj podpis zanechala na oblíbeném nedělním pořadu STUDIO KAMARÁD. Od počátku 90. let natáčí nejrůznější dokumentární filmy, mezi které patří např. z roku 1991 DOMOV MÁŘÍ MAGDALÉNY či portrét zpěváka Štěpána Raka s prostým názvem ŠTĚPÁN RAK z roku 1995.

Na svém kontě má režírování mnoha dílů cyklu, jenž poodhaluje nitro a soukromí našich uměleckých osobností – TŘINÁCTÁ KOMNATA, v rámci natáčení tohoto cyklu se sešla např. s Ivanou Pavlovou – Hoblovou, Janem Antonínem Duchoslavem, Jitkou Zelenohorskou, Dušanem Kleinem, Petrem Jandou či Stanislavem Fišerem. Mezi další televizní cykly, na nichž se Simona Oktábcová podílela, patří také GEN. Pro Febio např. zachytila portrét herce Jiřího Sováka – v roce 1995. Naše sportovní hvězdy představila v cyklu SLÁVA VÍTĚZŮM, je podepsaná také pod cyklem LAPIDÁRIUM.

Simona Oktábcová se často objevuje v porotách nejrůznějších filmových soutěží. V červnu 2007 např. předsedala porotě 54. ročníku soutěže neprofesionální filmové tvorby s názvem Český lvíček, která se konala v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí. V roce 2009 byla předsedkyní poroty soutěže amatérských filmů v Tachově (krajské kolo).

Mnoho let své dokumentární a reportážní práce zasvětila pátráním po osudech českých hereckých hvězdiček. Od poloviny 90. let průběžně natáčí cyklus OSUDY HVĚZD, v nichž televizním divákům přiblížila život těch, jimž dětská léta před filmovou kamerou hodně dala, i v mnoha případech hodně vzala. Na základě tohoto cyklu vycházely v českých periodicích články Simony Oktábcové (např. v TV Revue, Týdeník Televize) s rozhovory těchto bývalých dětských hereckých tváří. Interview dělala např. s představitelkou slavného Metráčka Markétou Světlíkovou, jedním z Kamarádů Antonínem Navrátilem, setkala se také s Lucií – postrachem ulice alias Žanetou Fuchsovou, Barčou školou povinnou neboli Michaelou Kudláčkovou, Renátou Maškovou známou z filmu Přijela k nám pouť a dalšími. Příběhy některých z těchto dětských hvězd vyšly v roce 2008 pod záštitou České televize v knižní formě pod názvem DĚTSTVÍ PŘED KAMEROU: PŘÍBĚHY SLAVNÝCH DĚTSKÝCH HVĚZDIČEK.

Z reportážních rozhovorů, které lze nalézt v hojné míře na webové síti, zmiňme např. ENDORFIN, TO JE MOJE DROGA. Nachází se na webových stránkách Klubu přátel Vl. Hrona a jedná se o reportáž s tímto umělcem od Simony Oktábcové. Na webovém portálu idnes si mohou návštěvníci přečíst pro změnu rozhovor s režisérkou Irenou Pavláskovou pod názvem IRENA PAVLÁSKOVÁ: ŽENA, KTERÁ SE UMĚLA ROZVÉST.

Režisérská i reportážní a novinářská činnost Simony Oktábcové je vskutku velmi bohatá. Vyjma zmíněných televizních cyklů je autorkou též samostatných reportáží a dokumentárních filmů, např. v Rusku natáčela dokument MALÁ ZPRÁVA Z VELKÉ ZEMĚ, rovněž dělala reportáž ze zákulisí olympiády v Sydney. V magazínu MAXTREME se pro změnu zaměřila na extrémní sporty – motokros, base jumping, snowboarding atd. V cyklu s názvem U NÁS V EVROPĚ cestovala po Itálii, Lucembursku a Finsku, kde natáčela portréty lidí z nejrůznějších profesí a různých osudů – vědce, umělce, vozíčkáře, sociální pracovníky a stavaře. Výsledkem bylo pět patnáctiminutových dokumentů, v každém díle byl obsažen osud představitelů jednotlivých povolání ve všech tří zemích.

Z práce Simony Oktábcové čiší velké nadšení a láska k její práci, do níž vkládá naprosté maximum. Její všestranná činnost je velkým obohacením pro milovníky dokumentárních filmů.

Zpracováno na základě článků na webové síti (stránky Týdeníku Televize, TV Revue, Česká televize), převážně vlastních autorských prací Simony Oktábcové. Čerpáno také z rozhovoru se S. O., dostupného z: http://tvfilm.cz/scripts/detail.php?id=1901

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Simona Oktábcová

Oktábcová Simona

Naposled navštívené:
Simona Oktábcová

Oktábcová Simona