Duben

Sharlto Copley

Povolání:
Národnost:
Věk:
50
Narození:
27.11. 1973, Johannesburg, Jihoafrická rep.
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sharlto Copley – nepříliš obvyklé jméno jednoho nepříliš známého, ale zároveň zajímavého herce. Ačkoli od dětství snil o herectví, proslavil se nejdříve za kamerou. Narodil se 27. listopadu 1973 v Pretorii v Jihoafrické republice. Studoval v Grahamstown na St. Andrew`s Preparatory School a na Redhill School v Johanesburku. Jeho bratr Donovan zpívá v kapele Hotwater. Sharlto dnes žije střídavě v Kapském městě a Los Angeles.

Po vysoké škole se vrhl na budování producentské kariéry. V 22 letech se poprvé setkal s tehdy 16-ti letým Neillem Blomkampem – a toto seznámení mělo velký význam pro profesní budoucnost obou. Ve svých 25 letech se Sharlto stal nejmladším producentem v Jihoafrické republice. Jeho televizní společnost byla jedna z mála, která měla v zemi licenci. Začal působit i jako režisér – spolurežíroval krátké filmy uvedené v Cannes, také reklamy a hudební videa.

V roce 2005 se začal objevovat i před kamerou. Zatím jen v menších rolích a většinou v krátkých filmech, které navíc produkoval a některé i napsal a režíroval. Nejvýznamnější z nich byl Alive in Joburg, který režíroval Blomkamp. Spolupráce obou přinesla své ovoce v roce 2009 - celovečerní debut Neilla Blomkampa District 9 znamenal úspěch pro oba. Sharlto si zde zahrál hlavní roli Wikuse van der Merwe. Zajímavostí je, že ve všech svých dialozích improvizoval. Film byl nominovaný na Oscara a Copley sám za roli dostal několik cen (IGN Summer Movie awards – Favorite Hero, Best Performance. O rok později se vyřádil po boku Liama Neesona, Bradleyho Coopera, Quintona „Rampage“ Jacksona a Jessicy Biel ve filmové verzi seriálu z osmdesátek A-team. Sharlto se tady objevil jako kapitán H.M. „Howling Mad“ Murdocha, roli si náležitě vychutnal a vyrovnal se i svým slavnějším hereckým kolegům.

Do budoucna se počítá s jeho účastí ve filmu Elysium, který by měl režírovat opět Neill Blomkamp (film je ve stádiu post-produkce/ říjen 2012). Měl by se také objevit po boku Angeliny Jolie ve filmu Maleficen, ve filmech Open Grave a Europa a šušká se o jeho účasti v remake jihokorejského Oldboye.

Autor: Naomi21

Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se v Pretorii a navštěvoval St. Andrew's Preparatory School v Grahamstownu. Matka se jmenuje Linda a otec Bruce je univerzitní profesor. Jeho bratr Donovan je hudebník a sestra Marisa módní návrhářka.

Je to jihoafrický producent, herec, scénárista a režisér, který produkoval krátké filmy, které se objevily na filmovém festivalu v Cannes, stejně jako reklamy a videoklipy. Spoluzaložil produkční společnost, která se specializuje na 3D animace.

Nejvíce se proslavil jako Wikus van der Merwe ve sci-fi District 9 (2009) a jako H.M. Murdock v adaptaci akčního seriálu A-Team (2010).

Žije s filmovou producentkou a režisérkou Jeanne-Melanie Haasbroekovou. Bydlí střídavě v Kapském Městě a Los Angeles.

Autor: jorgemar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sharlto Copley

Copley Sharlto

Naposled navštívené:
Sharlto Copley

Copley Sharlto