Duben

Walter Pidgeon

Povolání:
Rodné jméno:
Walter Davis Pidgeon
Národnost:
Narození:
23.9. 1897, Saint John, Kanada
Úmrtí:
25.9. 1984, Santa Monica, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec kanadského původu Walter Davis Pidgeon se narodil v Sain Johnu, New Brunswick – Kanada, dne 23. 9. 1897. Chodil do místní veřejné školy, po jejímž ukončení následovala Universita v New Brunswicku, kde studoval práva, a soukromě divadelní drama. Po vypuknutí I.světové války vstoupil do 65. baterie kanadského dělostřelectva. Při prvních bojích v Evropě byl však vážně zraněn, a přes rok se léčil z následků zranění. Po ukončení války se přistěhoval do Bostonu, kde pracoval v bance. Mimo to studoval soukromě, a později oficiálně na konzervatoři zpěv – měl krásný, klasický baryton.

Se svou civilní prací v bance však byl natolik nespokojený, že se přestěhoval do New Yorku, kde získal práci jako divadelní herec, a na Broadway debutoval v roce 1925. Byl od 30-tých let přímo fantastickým přínosem pro zvukový film a stala se z něj velká hvězda hned na počátku této éry. V roce 1930 ve The Bride of the Regiment, Sweet Kitty Bellairs, nebo Viennese Nights. Do jisté doby byl představitelem jen druhých rolí ve filmech, jako byl třeba s Jean Harlow – Saratoga, nebo s Jeanette Mac Donald – Děvče ze zlatého západu – The Girl of Golden West – 1939. V roli nejprve hodného, inteligentního učitele, poté bezohledného bandity Cantralla, ve westernu - The Dark Command – Černé komando, se předvedl i v jiné, zajímavé, herecké dvojpozici s Johnem Waynem a Claire Trevor.

Dokázal, že je talentovaný, charakterní herec nejdříve v How Green Was My Valley, kde hrál kněze po boku krásné Maureen O´Hara, nebo ve vynikajícím filmu z období II.světové války, po boku své nejčastější herecké partnerky Greer Garson – Paní Miniverová - Mrs. Miniver, který získal hned několik Oscarů, a on získal nominaci za nejlepšího herce, kterou si zopakoval i v dalším filmu opět s Greer Garson v Madame Curie – 1944. S Greer vlastně jako vyzkoušená dvojice pokračovali v natáčení – znovu o paní Miniverové – The Miniver Story – 1950, až do roku 1953, kdy natočili společný, poslední film s názvem Scandals at Scourie.

Walter byl dvakrát ženatý. Poprvé se oženil hned po válce v roce 1919 s o dva roky mladší Muriel Pickles, která však po porodu holčičky Edny v roce 1921 umírá. Až o deset let později se oženil se svou sekretářkou Ruth Walker, a vychovávali jeho dceru, protože Ruth nemohla mít děti. Pidgeon se stal hned naráz dvojitým dědečkem – dceři Edně Aitkins se narodily holčičky, dvojčata Pat a Pam. Na herecký odpočinek odešel v roce 1973.

Walter Pidgeon zemřel na mozkovou mrtvici v Santa Monica, v roce 1984 dne 25.9. ve věku 87 let, a v souladu s jeho přáním, byly jeho tělesné ostatky věnovány na lékařský výzkum pro UCLA – Medical School.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:30 - 17:15

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Člověk jako živočišný druh

16:30 - 17:20

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

0 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

17 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Walter Pidgeon

Pidgeon Walter

Naposled navštívené:
Walter Pidgeon

Pidgeon Walter