Duben

Luke Perry

Povolání:
Rodné jméno:
Coy Luther Perry III.
Národnost:
Narození:
11.10. 1966, Mansfield, Ohio, USA
Úmrtí:
4.3. 2019, Burbank, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec Luke Perry (plným jménem Coy Luther Perry III.) se narodil 11. října 1966 v Mansfieldu (stát Ohio, USA), vyrůstal ale v blízkém městečku Fredericktown. Byl prostředním ze tří dětí ocelářského dělníka Coy Luthera Perryho II. a jeho manželky Ann. V roce 1972 se jeho rodiče rozvedli a otec o několik roků později zemřel na infarkt. Maminka se naopak znovu provdala a porodila další dítě. Luke absolvoval místní střední školu, ale ihned po maturitě přestěhoval do Los Angeles, kde se věnoval svému snu - herectví.

Počátky nebyly vůbec jednoduché, Luke dlouho bezúspěšně obcházel jeden casting za druhým (údajně jich bylo rovných 256) a trpěl finanční tísní. Aby měl na jídlo a nájem, zkusil mnoho různých profesí, např. asfaltér či tovární dělník. Situace se zlepšila až po odchodu do New Yorku, kde se konečně uchytil jako herec vedlejších rolí v několika telenovelách.

To pravé štěstí se na něj ale usmálo až v roce 1990, kdy získal roli Dylana McKaye v televizním seriálu Beverly Hills, 90210. Původně se sice ucházel o roli Steva Sanderse, ale nakonec to byl právě rebel Dylan, který mu přinesl mezinárodní obdiv a slávu. Luke se stal idolem dospívajících dívek, které jeho odchod ze seriálu roku 1995 hromadně oplakaly. K jejich velké úlevě se Perry roku 1998 ke své roli vrátil a vydržel v ní další dva roky.

Luke sám ale s postavou McKeye příliš spokojený nebyl a usilovně se snažil vymanit z jeho stínu. Mezi filmaři byl o něj zájem a nabídky se jen hrnuly, takže využil možností a účinkoval v dlouhé řadě filmů a seriálů. Mimo to se věnoval dabingu pro různé animované seriály, hostoval na legendární Broadwayi a roku 2009 si zahrál ve videoklipu rockové skupiny The Killerske. Plánoval i návrat do připravovaného pokračování Beverly Hills, k tomu však už nedošlo.

Z manželství s Rachel Minnie Sharpovou se Perrymu narodily dvě děti - dcera Sophie (*7. června 2000) a syn Jack (*16. června 1997) v dospělosti známý jako profesionální wrestler Jungle Boy, neboli Kluk z džungle. Roku 2015 Perry podstoupil kolonoskopii, která odhalila přednádorové výrůstky, v důsledku čehož sepsal poslední vůli, v níž výlučnými dědici jmenoval oba své potomky. Rána ale přišla z jiné strany - 27. února 2019 prodělal ve svém domě v Sherman Oaks silnou ischemickou mrtvici, po které byl převezen do nemocnice v kalifornském Burbanku a uveden do umělého spánku.

V té době byl Perry zasnoubený s bývalou herečkou Wendy Madison Bauerovou, u jeho lůžka se ale střídaly obě ženy jeho života. Jelikož se hercův zdravotní stav i nadále horšil, navrhli lékaři rodině jeho odpojení od přístrojů. Rozhodnutí bylo podle závěti na Jackovi a Sophii, ti nakonec souhlasili. Luke Perry zemřel v pondělí 4. března 2019 ve věku pouhých 52 let. Přesně podle svého přání byl pohřben v přísně ekologickém stylu, co nejvíc chránícím životní prostředí na pozemku své farmy ve Vanleeru (Tennessee).

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Luke Perry

Perry Luke

Naposled navštívené:
Luke Perry

Perry Luke