Duben

Edward Norton

Povolání:
Rodné jméno:
Edward James Norton Jr.
Národnost:
Věk:
54
Narození:
18.8. 1969, Boston, Massachusetts, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Edward Norton se narodil 18.08.1969 v Columbii, USA jako nejstarší ze 3 dětí. Pochází z rodiny s právnickou tradicí- jeho otec je okresním prokurátorem. Matka pracovala jako učitelka. Roku 1991 vystudoval dějiny na Yale University. Zde se seznámil s herectvím a následně se mu začal i aktivně věnovat. Po příchodu do New Yorku se stal členem divadelní společnosti Signature Theater Company a účinkoval zde v mnoha hrách.

Výrazně na sebe upozornil již ve svém prvním filmu z roku 1996. Byl to film Prvotní strach a ztvárnil zde schizofrenního, zdánlivě nesmělého mladíka Aarona Stamplera. Za tuto roli získal Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Své taneční a pěvecké nadání projevil v muzikálu Woodyho Allena Všichni říkají: Miluji tě. Dále si zahrál ve filmu režiséra Miloše Formana Lid versus Larry Flynt. Při natáčení tohoto filmu se seznámil se svou pozdější láskou Courtney Love.

Roku 1998 získal další nominaci na Oscara, kterou bohužel opět neproměnil ve vítězství. Tentokrát to bylo za roli neonacisty Dereka Vyniarda v dramatu Kult hákového kříže.
V roce 2000 natočil svůj režijní debut, romantickou komedii Rabín, kněz a krásná blondýnka, kterou mimochodem představil i na Filmovém festivalu v Karlových Varech. Tento snímek věnoval své matce, která roku 1997 zemřela na rakovinu. V roce 2001 natočil se svým dětským idolem Robertem DeNirem kriminální drama Kdo s koho a zahrál si také v prequelu Mlčení jehňátek, v Červeném drakovi.
Dále jsme ho mohli vidět v komedii Smoochy, s ex-přítelkyní Salmou Hayek si zahrál v dramatu Frida, pod vedením režiséra Spika Leeho ztvárnil v 25. hodině drogového dealera Montyho Brogana a ve filmu Loupež po italsku ztvárnil zlodějíčka Steva.

V současnosti patří tento charismatický mladík k populárním a často obsazovaným mladým hercům.

Autor: christinak

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

37 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

ČT2 - Černobyl: Nová svědectví

22:45 - 23:35

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

23:00 - 23:45

2 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

17 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Edward Norton

Norton Edward

Naposled navštívené:
Edward Norton

Norton Edward