Duben

Liam Neeson

Povolání:
Rodné jméno:
William John Neeson
Národnost:
Věk:
71
Narození:
7.6. 1952, Ballymena, Co. Antrim, Severní Irsko, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
William John Neeson se narodil 7.června 1952 v Ballymeně, malém městě v Severním Irsku, do katolické rodiny jako třetí dítě a vyrůstal jako jediný chlapec obklopen svými čtyřmi sestrami. Zprvu se chtěl stát řezníkem, fascinován ostřím nožů, osud a časem ani sám Liam tomu však nechtěli a v jedenácti letech poprvé vkročil na jeviště díky jednomu ze školních představení.
V devíti letech začal boxovat a záliba v tvrdém sportu u něho přetrvala po dlouhá teenagerská léta. V patnácti mu jeden z protivníků v ringu zlomil nos, což se projevilo na jeho vzhledu. Tyto roky přesto znamenaly období sportovních úspěchů. Neeson se stal trojnásobným šampiónem těžké váhy v dorostenecké kategorii, nedlouho poté však s boxem skončil v důsledku několika těžších zranění.
Učitel, jenž Liama obsadil do jeho první hry, tehdy založil divadelní společnost a sedmnáctiletý Neeson se k němu připojil. Opět díky němu slavil Liam úspěch, tentokrát v debutu PHILADELPHIA, HERE I COME, za který obdržel prestižní cenu na Larne Drama Festival.
V devatenácti opustil domov a zamířil na univerzitu matematiky a informatiky do Belfastu, kde vydržel pouhé dva semestry, načež se vrátil do rodné Ballymeny. Vyzkoušel si řadu zaměstnání, než se znovu rozhodl jít studovat na univerzitu, tentokrát do Newcastlu. Ani nyní to ale nebylo definitivní. Po dvou letech studium ukončil a plánovanou kariéru učitele odsunul do ústraní. Přesto tyto roky nebyly pouhým plýtváním času, v Británii se seznámil s několika lidmi sdílejícími jeho zálibu v herectví a pocítil touhu živit se tím.
Po návratu do Severního Irska pokračoval v hraní, ztvárnil například roli Ježíše Krista v náboženském snímku PILGRIM'S PROGRESS z roku 1973. Liam poté odešel do Belfastu, kde byl po náročném konkursu přijat do Lyric Players Theatre a stal se z něho konečně profesionální herec s trvalým angažmá. Po dvou letech strávených v tomto divadle se přestěhoval do Dublinu, aby se zde roku 1977 stal členem Abbey Theatre. Roku 1980 si jej všiml John Boorman během divadelního představení O myších a lidech a nabídl Liamovi roli sira Gawaina ve dnes již kultovním snímku EXCALIBUR. Tuto nabídku samozřejmě nemohl odmítnout a díky kladným ohlasům se po natáčení přestěhoval do Londýna, kde se po dalších sedm let objevoval v jevištních, filmových a televizních rolích.
Roku 1987 si zahrál hluchoněmého muže ve snímku PODEZŘELÝ, jenž mu otevřel dveře do světa jménem Hollywood. Přes velký úspěch filmu DARKMAN se Neeson ještě na skok vrátil k divadlu na Broadway ke hře Anna Christie, kde se spřátelil s herečkou Natashou Richardsonovou, kterou si roku 1994 vzal.
Obrovský úspěch tohoto představení dokladuje mimo jiné i náhlý zájem Stevena Spielberga o Neesonovu osobu. Ten, naprosto uchvácen jeho dramatickým výkonem, mu nabídl roli v připravovaném komorním snímku o holocaustu, SCHINDLEROVĚ SEZNAMU z roku 1993. Liam se s osobou továrníka Schindlera dokonale ztotožnil, vysloužil si nominaci na Oscara a trvalý respekt diváků i kritiků. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat, například film na motivy románu Waltera Scotta ROB ROY a zejména životopisné drama MICHAEL COLLINS, na které čekal deset let a vyneslo mu Best Starring Role Award na festivalu v Benátkách a nominaci na Zlatý Glóbus.
V roce 1999 zazářil jako moudrý rytíř Jedi Qui-Gonn Jinn v Lucasově dlouho očekávaném sci-fi STAR WARS – EPIZODA I: SKRYTÁ HROZBA. Tak přinesl světu další kultovní postavu. V roce 2003 se společně s řadou slavných kolegů představil ve vánoční romantické komedii LÁSKA NEBESKÁ.
V posledních letech účinkuje zejména v hollywoodských filmech a často ztvárňuje intelektuální a vyrovnané postavy (KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉ, BATMAN ZAČÍNÁ), nebrání se ale ani poněkud kontroverzním dramatům s nevšední tematikou (KINSEY, SNÍDANĚ NA PLUTU). Stále si ale zachovává status nesmírně váženého herce, o jehož výkon se vždy mohou filmaři opřít.


Autor: kali.4

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376614
Obsahů a biografií: 178289
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Liam Neeson

Neeson Liam

Naposled navštívené:
Liam Neeson

Neeson Liam