Marilyn Monroe

Povolání:
Rodné jméno:
Norma Jean Mortensen
Známá jako:
Norma Jeane Dougherty; Norma Jean Baker Mortensen
Národnost:
Narození:
1.6. 1926, Los Angeles, Kalifornie, USA
Úmrtí:
5.8. 1962, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
M. M.
Vlastním jménem Norma Jean Mortensonová se narodila v Los Angeles. Její matka Gladys Bakerová pracovala jako střihačka v RKO studiu. Totožnost jejího otce je neznámá. Později byla Norma pokřtěna jako Norma Jean Bakerová. Matčiny psychické problémy vedly ke ztrátě zaměstnání a později k umístění do ústavu. Norma Jean strávila většinu dětství ve výchovných ústavech a v sirotčincích.
V r. 1937 si ji k sobě vzala rodinná přítelkyně Grace McKee Goddardová. Bohužel o pět let později Gracein manžel se stěhoval na druhý konec Ameriky, na východní pobřeží, a nemohli si dovolit vzít šestnáctiletou Normu s sebou. Norma měla dvě možnosti, buď se vrátit do sirotčince nebo se provdat. Zvolila druhou možnost.
19. června 1942 se provdala za 21 let starého kluka ze sousedství Jimma Doughertyho. Byli šťastni až do r. 1944, kdy byl Jimmy přijat k Obchodnímu námořnictvu a poslán do Jižního Pacifiku. Norma přibližně ve stejné době přijala místo v montážní dílně továrny Radio Planet Munitions v Burbanku (Kalifornie). O několik měsíců později si ji povšiml fotograf David Conover, který přispíval do časopisu Yank magazine. Hned se do Normy zamiloval. Stala se jeho snem. Právě on odstartoval její kariéru. Tehdy ji pomohl k modelingu. Za dva roky byla uznávanou modelkou. Norma začala studovat u hereček Jean Harlowové a Lany Turnerové. Chtěla se stát herečkou. V r. 1946 se domů vrátil její manžel Jimmy Dougherty. Norma se musela rozhodnout mezi kariérou a manželstvím. V témže roce se rozvedli.

26. srpna 1946 podepsala smlouvu s filmovou společností 20th Century Fox. Tehdy vydělávala 125 dolarů týdně. Brzy si obarvila vlasy na blond a zvolila si umělecké jméno Marilyn Monroe. Byla to kombinace jmen její babičky a herečky Marilyn Millerové. První její filmovou rolí byla malá úložka ve filmu z r. 1947 The Shocking Miss Pilgrim. Do r. 1950 hrála v celé řadě bezvýznamných filmů. V r. 1950 dostala od Johna Hustona ve filmu Asfaltová džungle větší úlohu. Další větší úspěch ji přinesla role ve filmu Vše o Evě, také z r. 1950. Pak už následoval jeden film za druhým. Časopis Photoplay Magazine v r. 1953 obdařil Marilyn titulem Best New Actress. V 27 letech byla nesporně nejkrásnější blondýnou Hollywoodu.
14. ledna 1954 se provdala za tehdejší baseballovou hvězdu Joea DiMaggia. Stalo se tak v San Francisku. Seznámili se o 4 roky dříve. Už v říjnu 1954 se rozvedli. Během jejich svatební cesty v Tokiu, Marilyn vykonávala službu pro vojáky sloužící v Koreji. Jejímu manželovi se nelíbili některé její fotografie šířící se mezi vojáky. Stál se z něj silně žárlivý a nepříjemný partner. To vedlo k rozvodu.

V r. 1955 se Marilyn rozhodla změnit image povrchní blondýnky. Toužila po vážných a charakterních rolích. Přestěhovala se z Hollywoodu do New Yorku a začala studovat u Lee Strasberga v Actors Studiu. V r. 1956 založila vlastní filmovou společnost – Marilyn Monroe Productions. V této společnosti vznikly filmy Bus Stop a The Prince and the Showgirl. Tyto filmy ji umožnily předvést se jako všestranná herečka. V r. 1959 obdržela Zlatý Glób pro nejlepší herečku v komediální roli.

29. června 1956 se provdala za spisovatele Arthura Millera. I toto manželství skončilo rozvodem. Stalo se tak 20. ledna 1961. V tomto roce Marilyn natočila svůj poslední film. V r. 1962 obdržela další Zlatý Glób. Opět prokázala svoji oblíbenost u veřejnosti a byla nazvána nejoblíbenější ženou filmu. Avšak většina lidí, kteří se s Marilyn setkali osobně, či s ní spolupracovali ji hodnotili jako nepříjemnou a silně arogantní.

Šok pro veřejnost znamenala půlnoc ze 4. na 5. srpna 1962, kdy Marilyn ve svém domě ve městě Brentwood (Kalifornie), zemřela. Tehdy její smrti nemohl skoro nikdo uvěřit. Její smrt je zahalena tajemstvím a dodnes existují pochybnosti o jejím způsobu. Dne 8. srpna 1962 byla pohřbena ve Westwood Memorial Park v Los Angeles.

Za svoji kariéru natočila celkem 30 filmů a jeden zůstal nedokončen.
Vedle tří manželů měla celou řadu milenců, mezi nimiž byli i oba synové Charlese Chaplina, bratři Kennedyové, herecký agent Johny Hyde, filmový magnát Howard Hughes. Podle dostupných údajů za svůj život prodělala na patnáct potratů.


Filmografie

The Shocking Miss Pilgrim (1947)
Scudda Hoo! Scudda Hay! (1947)
Dangerous Years (1948)
Ladies of the Chorus (1949)
A Ticket To Tomahawk (1950)
Right Cross (1950)
The Fireball (1950)
Love Happy (1950)
Asfaltová džungle The Asphalt Jungle (1950)
Vše o Evě All About Eve (1950)
Love Nest (1951)
Let´s Make It Legal (1951)
Hometown Story (1951)
As Young as You Feel (1951)
O. Henry´s Full House (1952)
Monkey Business (1952)
Clash By Night (1952)
We´re Not Married! (1952)
Don´t Brother to Knock (1952)
Niagara (1953)
Muži mají raději blondýnky Gentlemen Prefer Blondes (1953)
Jak si vzít milionáře How To Mary a Millionaire (1953)
There´s No Business Like Show (1954)
River of No Return (1954)
Slaměný vdovec The Seven Year Itch (1955)
Zastávka v Kansasu Bus Stop (1956)
Princ a tanečnice The Prince and Showgirl (1957)
Někdo to rád horké Some Like It Hot (1959)
Pojď, budeme se milovat Let´s Make Love (1960)
Mustangové The Misfits (1961)
Something´s Got to Give (1962) – nedotočeno

Vojtěch Červenka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 155967
Osobností: 643946
Fotografií: 596460
Plakátů: 285791
Obsahů a biografií: 143100
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Předtucha (1947)

Předtucha
Veliká škoda, že Nataša   Tanská hrála jen pár   filmových rolí. Předtucha   je jejím třetím filmem a   její půvab režisér Vávra   s více >

Autor: topipig | Hodnocení: 7 / 10

Robin Hood (2018)

Robin Hood
Tak tenhle film mě opravdu   zklamal... Těšila jsem se na   nové a lepší zpracování   známé legendy. Ty starší   moc ráda nemám. Čekala jsem   více >

Autor: Izzy8635 | Hodnocení: 4 / 10

Černočerná tma (2000)

Černočerná tma
Nízkorozpočtové béčko,   které má velmi dobré   hodnocení. Pro mě to ale   zase taká pecka nebyla.   Nenaplnilo to moje   očekávání a často více >

Autor: red.mann | Hodnocení: 4 / 10

Triple Frontier (2019)

Triple Frontier
Pět bývalých vojáků   speciálních jednotek se   sejde, aby ukradli bohatství   drogového bosse. Je někdo,   komu námět nepřipomene   snímek z více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 9 / 10

Ničitelka (2018)

Ničitelka
Policistka jako šupák,   kterou neustále dohání   minulost a pronásleduje   současnost. Policistka,   která se ve svém vlastním   zájmu nebojí více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marilyn Monroe

Monroe Marilyn

Naposled navštívené:
Marilyn Monroe

Monroe Marilyn

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.049/0.016