Duben

Lorella De Luca

Povolání:
Známá jako:
Hally Hammond
Národnost:
Narození:
17.9. 1940, Florencie, Itálie
Úmrtí:
9.1. 2014, Řím, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Italská herečka Lorella de Luca zazářila před kamerou již v patnácti letech, úspěch ani kvality jejích prvních filmů se jí však již nepodařilo překonat. Na své konto nicméně nastřádala poměrně bohatou filmografii zahrnující bezmála padesát titulů různých žánrů. Pro vedlejší roli obětavé dcery jednoho z hlavních hrdinů si ji vyhlédl Federico Fellini do svého filmu PODVODNÍK (Il bidone, 1955). Po tomto debutu začala studovat herectví na Centro sperimentalo di cinematografia.

Vzápětí začaly přicházet další nabídky k filmování a Dino Risi ji obsadil do jedné z hlavních rolí komedie CHUDÍ, ALE KRÁSNÍ (Poveri ma belli, 1956). Tento svěží závan v žánru optimistických veseloher byl ve své době nejúspěšnějším filmem v kinech a všem zúčastněným mladým hercům přinesl obrovskou popularitu. Dino Risi pak na úspěch navázal dalšími dvěma filmy KRÁSNÍ, ALE CHUDÍ (Belle ma povere, 1957) a CHUDÍ MILIONÁŘI (Poveri milionari, 1959). Velké role mezitím hrála Lorella de Luca i ve filmech jiných režisérů, ze záplavy průměrných titulů konce padesátých let připomeňme alespoň komedii LÉKAŘ A ŠARLATÁN (Il medico e lo stregone, 1958), v níž sekundovala trojici nejslavnějších herců té doby (V. de Sica, M. Mastroianni, A. Sordi).

S hereckou kolegyní Alessandrou Panaro (hráli spolu ve zmíněných filmech Dina Risiho) získala další dávku popularity moderováním hudební soutěže Il musichiere, která koncem padesátých let patřila k nejsledovanějším televizním pořadům. Následně se objevila v několika titulech žánru sandálu a meče, svým způsobem sem spadá i příběh z ruské historie TARAS BULBA, KOZÁK (Taras Bulba, il cosacco, 1963), v němž jí připadla hlavní ženská role.

Jestliže herecká kariéra Lorelly de Luca začala počátkem šedesátých let upadat, nové možnosti se před ní otevřely po sňatku s plodným režisérem Ducciem Tessarim (1926-1994), za nějž se provdala v roce 1965. Hlavní ženské party odehrála v jeho úspěšných spaghetti westernech PISTOLE PRO RINGA (Una pistola per Ringo, 1965) a RINGO SE VRACÍ (Il ritorno di Ringo, 1965), menší či větší příležitosti pak dostala i v dalších manželových filmech, na některých z nich se také podílela jako asistentka režie. Od konce sedmdesátých let se ale před kamerou přestala vyskytovat, až po delší přestávce se znovu objevila v komedii BONUS MALUS (1993).

Po úmrtí Duccia Tessariho se Lorella de Luca stáhla do ústraní. Má tři děti, všechny se pohybují taktéž u filmu, nejznámější je dcera Fiorenza Tessari (*1968), taktéž herečka.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

1 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Hartheim: Nacistický zámek hrů...

12:05 - 13:05

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lorella De Luca

De Luca Lorella

Naposled navštívené:
Lorella De Luca

De Luca Lorella