Duben

Carole Lombard

Povolání:
Rodné jméno:
Jane Alice Peters
Národnost:
Narození:
6.10. 1908, Fort Wayne, Indiana, USA
Úmrtí:
16.1. 1942, Mount Potosi, poblíž Las Vegas, Nevada, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jane Alice Peters, později americká filmová herečka Carole Lombard se narodila v USA dne 6.10.1908 ve Fort Wayne – stát Indiana, jako nejmladší ze tří dětí, kdy byla ochraňovanou malou sestřičkou svými dvěma staršími bratry Frederickem a Stuartem. Když se v roce 1914 rodiče rozvedli, odjela s matkou a sourozenci z Fort Wayne, a jejich cesta vedla do Californie, do Los Angeles. Tady vychodila střední školu, a poté vysokou školu. V roce 1927 studium ukončila.K filmu se dostala naprosto náhodně. Už jako dítě jí spatřil režisér Allan Dwan na hřišti, kde hrála baseball. Carole dostala první roli ve filmu A Perfekt Crime v roce 1921, a byl to debut záviděnihodný – pokud nevezmeme v potaz mladinkou Shirley Temple, která natočila svůj první film ve 4 letech. Carole debutovala na filmovém plátně v pouhých dvanácti letech ještě pod jménem Jane Peters. Celou dobu studií na střední i vysoké škole se přes náročné školní povinnosti věnovala divadlu a hrála v různých hrách.

Příchodem roku 1925 se přihlásila na kamerové zkoušky společnosti Fox, a ještě ten samý rok hraje v různých filmech jako: westerny Hearts and Spurs, Furane of the Badlands, a komedie Marriage in Transit. Carole si koupila automobil, a stala se z ní vášinivá řidička, jenomže havarovala, a na levé tváři jí jako následek zůstala jizva. Další roky působila u Macka Sennetta, přezdívaného král němé éry. Po příchodu zvukového filmu Carole odešla od spol. M. Sennetta a u spol. Pathé natočila v roce 1929 svůj první zvukový film High Voltage. V roce 1930 podepsala smlouvu s Paramount Picture, a stala se jednou z nejlepších komediálních Hollywoodských star. Při natáčení filmu Man of the World r. 1930 se seznámila s Williamem Powellem a za rok nato se vzali. Hráli spolu v několika filmech, kde jim souhra klapala daleko lépe než jejich soužití, protože o dva roky později se po rozumné dohodě rozvedli.

S příchodem roku 1932 si zahrála roli Conny Randall ve filmu No Man of Her Own, kdy měla poprvé možnost vyzkoušet šarm a herecké umění Clarka Gabla. V té době byl Gable ještě ženatý, a vzhledem k tomu, že byl v té době za „hodného“ manžela, nestalo se mezi oběma herci nic podstatného. Carole měla ještě jednu touhu, a to získat zlatou sošku Oscara, a měla k němu v roce 1936 velice blízko, protože byla za roli Ireny ve filmu My Man Godfrea nominována. Jinak byl pro ní tento rok zajímavý i jinak, to proto, že se na jedné párty setkala s Clarkem Gablem, a sblížili se natolik, že se rozhodli roku 1939 pro manželství. Platili za mimořádně šťastný a spokojený pár, což bývalo v Hollywoodu velmi zvláštní. Bylo až s podivem, jak pozorný byl Clark vůči Carole, a jak velice si spolu rozuměli.

Začátkem roku 1940 natočila Carole snímek Mr. and Mrs. Smith, a film To Be Or Not To Be s režiserem Ernstem Lubitschem, kde hrála roli Marie Tura. Tím bylo historicky ukončeno její poslední účinkování na filmovém plátně. Pátek 16. ledna 1942 odletěla Carole s matkou na návštěvu příbuzných do Californie. Nedoletěly. Blízko Las Vegas - pohoří Table Rock - Nevada se letadlo zřítilo i se dvaceti jinými pasažéry na palubě. Tuto havárii nikdo s cestujících nepřežil.

Carole měla teprve 33 let, prožívala nesmírně šťastné období v osobním životě, přála si s Clarkem dítě, a byla na vrcholu slávy. O téměř 18 let později v roce 1960, dva měsíce po natáčení filmu Mustangové umírá Clark Gable na infarkt, a je uložen do hrobu společně se svou jak říkaval nejmilovanější ženou Carole Lombard (bylo to jeho přání – doufal, že se spolu přece jen setkají). Carole natočila během svého života 70 filmů.


Zvukové filmy s Carole Lombard:

1930 The Arizona Kid (Santell) (as Virginia Hoyt); Safety in Numbers (Schertzinger) (as Pauline); Fast and Loose (Newmeyer) (as Alice O'Neil)
1931 It Pays to Advertise (Tuttle) (as Mary Grayson); Man of the World (Wallace) (as Mary Kendall); Ladies' Man (Mendes) (as Rachel Fendley); Up Pops the Devil (Sutherland) (as Anne Merrick); I Take This Woman (Gering and Vorkapich) (as Kay Dowling)
1932 No One Man (Corrigan) (as Penelope Newbold); Sinners in the Sun (Hall) (as Doris Blake); Virtue (Buzzell) (as Mae); No More Orchids (Walter Lang) (as Anne Holt); No Man Of Her Own (Ruggles) (as Connie Randall)
1933 From Hell to Heaven (Kenton) (as Colly Tanner); Supernatural (Halperin) (as Roma Courtney); Brief Moment (Burton) (as Abby Fane); The Eagle and the Hawk (Walker) (as the beautiful lady); White Woman (Walker) (as Judith Denning)
1934 Bolero (Ruggles) (as Helen Hathaway); We're Not Dressing (Taurog) (as Doris Worthington); Twentieth Century (Hawks) (as Lily Garland); Now and Forever (Hathaway) (as Toni Carstairs); Lady by Choice (Burton) (as Alabam' Lee)
1935 The Gay Bride (Conway) (as Mary); Rumba (Gering) (as Diana Harrison); Hands across the Table (Leisen) (as Regi Allen)
1936 Love Before Breakfast (Walter Lang) (as Kay Colby); My Man Godfrey (La Cava) (as Irene Bullock); The Princess Comes Across (Howard) (as Princess Olga)
1937 Swing High, Swing Low (Leisen) (as Maggie King); Nothing Sacred (Wellman) (as Hazel Flagg); True Confession (Ruggles) (as Helen Bartlett)
1938 Fools for Scandal (LeRoy) (as Kay Winters)
1939 Made for Each Other (Cromwell) (as Jane Mason); In Name Only (Cromwell) (as Julie Eden)
1940 Vigil in the Night (Stevens) (as Anne Lee); They Knew What They Wanted (Kanin) (as Amy Peters)
1941 Mr. and Mrs. Smith (A.Hitchcock) (as Ann Smith)
1942 To Be or Not to Be (E.Lubitsch) (as Maria Tura)


Marta Holubová - clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

58 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

33 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

28 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carole Lombard

Lombard Carole

Naposled navštívené:
Carole Lombard

Lombard Carole