Duben

Robert Sean Leonard

Povolání:
Rodné jméno:
Robert Lawrence Leonard
Známý jako:
Robert Leonard
Národnost:
Věk:
55
Narození:
28.2. 1969, Westwood, New Jersey, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Bobby (jak se mu přezdívá) by si zasloužil mnohem větší slávu, než v současnosti má, neboť jeho kariéra je plná krásných, klasických rolí po boku např. Daniel Day-Lewise, Christiana Balea, Paula Newmana nebo Denzela Washingtona. Nejznámější z jeho rolí je však Dr. James Wilson ze seriálu Dr. House.
Narodil se ve Westladu. Nejprve navštěvoval Fordham University, pak vystudoval Kolumbijskou univerzitu. Později, když se začala rozbíhat jeho herecká kariéra si změnil prostřední jméno na Sean. Jeho první hereckou rolí byla rolička v TV filmu My Two Loves a v komedii The Manhattan Project.
Následovala role v Bluffing It (1987) a opět další teenagerská komedie My Best Friend Is a Vampire (1988). Další rolí mladého studenta Neila Perryho se konečně zapsal do povědomí více diváků. Hrál jej po boku Robina Williamse a Ethana Hawkeho ve filmu Společnost mrtvých básníků (1989). Film byl nominován na Oskara a před dvacetiletým hercem se otvírala zářivá budoucnost. Následujícího roku se představil v dalším na Oskara nominovaném filmu Pán a paní Bridgeovi s Paulem Newmanem.
Dalším filmem bylo nepříliš úspěšné Married to It (1991), pak však následovaly hned tři úspěšné zásahy. V roce 1993 role Claudia v Branaghově Mnoho povyku pro nic, jež vydělalo 60 milionů dolarů při nákladech pouhých 8 a stalo se tak jednou z nejúspěšnějších Shakespearových adaptací. Tento film lze vůbec považovat za přehlídku talentovaných herců. Po Bobbyho boku se objevili např. Keanu Reeves, Denzel Washington, Michael Keaton nebo Emma Thompson. Ovšem od kritiků to Bobby pěkně slízl.
Ten samý rok se ještě stihl objevit v hlavní roli filmu Swing Kids po boku Christiana Balea, Franka Whaleyho, Barbary Hershey a Kennetha Branagha.
Do třetice se ještě objevil s malou rolí ve Scorsesově Věku nevinnosti, kde excelovali Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer a Winona Ryder. A opět se jednalo o film, který získal několik Oskarových nominací.
Ovšem po těchto třech úspěšných filmech se Leonardova kariéra zpomalila. Přestože hrál v roce 1996 ve třech žánrově odlišných filmech (Killer: A Journal of Murder od Olivera Stonea, televizní film The Boys Next Door romantický I Love You, I Love You Not), žádný se ani nepřiblížil úspěchu filmů z roku 1993. Následoval film The Last Days of Disco (1998) a thriller Ground Control (1998) s Kieferem Sutherlandem, Henry Winklerem a Bruceem McGillem.
Obrat k lepšímu v Bobbyho kariéře nastal s novým tisíciletím. Začal se objevovat pravidelně v televizi. Hrál v seriálech Outer Limits a Wasteland a také v dramatu Richarda Linklatera Tape (2001), A Glimpse of Hell (2001) nebo spolu se Sylvesterem Stalonem a Burtem Reynoldsem v Driven (2001).
V roce 2004, po pár dalších filmech, přišla konečně jeho další velká šance v seriálu Dr. House, kde ztvárnil svoji naprosto nejznámější roli - Dr. Jamese Wilsona, v které se objevuje dodnes.

Autor: efCZa

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Sean Leonard

Leonard Robert Sean

Naposled navštívené:
Robert Sean Leonard

Leonard Robert Sean