Duben

Hedy Lamarr

Povolání:
Rodné jméno:
Hedwig Eva Maria Kiesler
Národnost:
Narození:
9.11. 1914, Vídeň, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
19.1. 2000, Altamonte Springs, Orlando, Florida, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nejkrásnější ženu Hollywoodu proslavila nahota, šest manželství, stovky skandálů, ale i geniální vynález, kterým předběhla dobu.

Píše se rok 1938. Rakouský zbrojařský magnát Fritz Mandl si bez skrupulí najal personál a držel o generaci mladší manželku dlouhá léta v domácím vězení. Zatímco zhrzený manžel ve Vídni po jejím útěku zuřil a chystal rozvodové řízení, Luis B. Mayer – šéf amerického filmového studia MGM – jásal. Nechtěl ani věřit svým očím, když Mandlova neposlušná žena zaklepala na dveře jeho londýnské kanceláře. Hedwiga Keisler, ta skandální herečka, co tak rozčílila papeže, Hitlera i americkou vládu, stojí před ním a chce zase dělat film.
Kde se vůbec Hedy Lamarr vzala? Za svou provokativní slávu vděčí českému režisérovi Gustavu Machatému. V roce 1932 obsadil začínající, sotva osmnáctiletou rakouskou herečku do filmu Extáze. Papež film pohoršeně zavrhl, Hitler ho zakázal, z většiny kopií musely být choulostivé scény vystřiženy.

V roce 1938 už jde kráska lechtivé pověsti z jedné role do druhé. Dáma v tropech, Neznámá žena, Potupená žena, Milenka z Paříže, Žena živočich – názvy filmů kolísavé, až podprůměrné úrovně mluví za vše. Hedy Lamarr je v polovině čtyřicátých let na vrcholu kariéry, hraje s Clarkem Gablem, Spencerem Tracym, Jamesem Stewartem.

Deset let totálního šílenství. Když už se zdá, že hvězda jménem Lamarr pohasíná, obsadí v roce 1948 režisér Cecile B. De Mille pětatřicetiletou herečku do titulní role biblického příběhu o Samsonovi a Dalile. Oscarový snímek má ohromný úspěch. Nadšení pokračuje – američtí novináři ji pasují na nejkrásnější ženu světa.
V autobiografii, která se pod názvem Extáze a já objeví v roce 1966 na americkém knižním trhu a způsobí pro svou otevřenost další pozdvižení, Hedy Lamarr tvrdí, že jí nabídku k sňatku učinil nejen Erich Maria Remarque, ale také majitel automobilky Fiat Gianni Agnelli. A rande si s ní v roce 1945 dal i pohledný chlapec jménem John F. Kennedy. Samotná Lamarr se však náhle od životopisu distancuje a najaté autory zažaluje o jedenadvacet milionů dolarů. Prodělá tolik, že musí prodat část svého velkého majetku, aby v následujících letech měla vůbec z čeho žít.

Soudí se postupně se všemi manžely, tak bouřlivě, že se nakonec po šesté provdá za svého rozvodového právníka. I s tím se po dvou letech rozvede. Měla tři děti. Nejmladší byl syn Anthony, druhorozená byla dcera Denise a nejstarší byl syn James – chlapec, k němuž matka nijak nepřilnula, záhy odložila do internátní školky, posléze školy, a když mu bylo sotva jedenáct, svěřila ho do péče učitelskému páru v Chadwicku.
Lamarr umírá 19. ledna 2000 ve svém domě na Floridě.

Autor: veverka-zrzka

Životopis (biografie) / Informace:
Hedwig Eva Maria Kiesler, později Hedy Lamarr, se narodila ve Vídni v Rakousku 9. listopadu 1914 do zámožné katolické rodiny. Otec Emil Kiesler byl bankéř, matka Gertrude Lichtwitz pocházela ze šlechtické rodiny. Mladá Hedy vyrůstala v prostředí o jakém se mnohým lidem mohlo jen zdát, dostala to nejlepší vychování, měla nejlepší učitele, ovládala tři jazyky, navštěvovala balet, a přesto v ní od dětství narůstala jistá revolta. Byla velmi samostatná, inteligentní, chytrá a svéhlavá. Už jako dítě s ní měli rodiče dost potíže, aby ji zvládli. Heda vyrostla v nádhernou dívku a byla si toho vědoma. Bez problémů vystudovala střední školu ve Vídni. V 17 letech se zúčastnila filmových zkoušek, a ihned dostala malou roličku, a o rok později v roce 1931 už hrála ve třech filmech. O rok později se setkává s režisérem Gustavem Machatým, a ten jí nabízí aby hrála v již jeho druhém eroticky zajímavém filmu. Tento se měl jmenovat „Extáze“ a měl Hedy brzy proslavit po celém světě. Byl to první erotický umělecký film na světě vůbec, tento snímek byl natočený ve stylu symbolismu. Obsahoval na svou dobu odvážné erotické scény, a tak byla jeho produkce v Evropě omezena. Její nahé tělo tehdy odsoudil papež Pius XII., ovšem divák v ní našel svou novou půvabnou a okouzlující favoritku. Heddy Lamarr se pro mnohé stala nejkrásnější hvězdou stříbrného plátna dvacátého století.
Rodiče pro ní měli připravenou dobrou partii a chtěli, aby se brzy provdala. Byla zasnoubena s významným zbrojařským průmyslníkem Fritzem Mandlem, za kterého se provdala. Svatba se odehrála ve Vídni 10. srpna 1933. Mandl byl ovšem velmi zděšen náhlou popularitou a nečekaným, a hlavně nepříjemným zájmem veřejnosti okolo své ženy, a proto se snažil zakoupit veškerý tisk i filmové kopie, což se mu naštěstí nemohlo podařit.

Hedy ze zakrátko začala v manželství nudit a toužila pokračovat ve své kariéře. V roce 1937 se s Fritzem Mandlem rozvádí a odjíždí po nabídce Louse B. Mayera, se kterým se setkala v Londýně do USA. Byla již delší dobu zvána do Hollywoodu, a díky Extázi byl o ní neustálý zájem. Po kamerových zkouškách přijala nabídku spol. Metro Goldwyn Mayer, a stala se na dlouhá léta jejich výhradní herečkou. Amerika z ní udělala krásnou a záhadnou ženu, a zajistila jí úžasné role nejdříve po boku Charlese Boyera v Algers 1939 - (nebo také Pepé Le Mocco, které ve Francii úspěšně zahrál Jean Gabin).
Následují filmy : 1939 - Dáma z tropů, I Také This Woman, The Miracle of Sound, 1940 – Comrade X, Boom Town, 1941 - Ziegfield Girl, Come Live whit Me, White Cargo, 1942 – Crossroads, 1942 – 1948 Her Highness and the Bellboy The Strange Woman Dishonored Lady Let's Live a Little, a v roce 1949 pod režií Cecila B. DeMille jako Dalila s hercem Victorem Mature ve filmu Samson a Dalila. Do roku 1957 natočila každý rok ještě vždy jeden snímek. Zajímavým filmem bylo The Story of Mankind – hrála Johanku z Arcu, a posledním filmem Heddy Lamarr byl Entertaining the Troops v roce 1989, kde hraje samu sebe.

Lamarr byla ještě několikrát vdaná – po příjezdu do USA to byl spisovatel a producent Gene Markley od 5.5.1939 do roku 1940. Dalším manželem byl herec John Loder svatba se konala 27.května 1943 a spolu měli dceru Denisu Loder Deluca, která se narodila o dva roky později v roce 1945, a syna Anthonyho narozeného také v květnu jako jeho sestra ovšem v roce 1947. Poté ještě adoptovali Jamese Lamarra, který se narodil v roce 1939. S Loderem se Hedy Lamarr rozvedla 17. června 1947. Další manželství trvalo jeden rok a byla provdaná za Teddyho Staufflera, další manžel Hedy se jmenoval W.Howard Lee (od 1953 – 1960), a žili spolu 7 let. Jako poslední, pátý v řadě byl Lewis J. Boies – manželství bylo uzavřeno v březnu 1963 a rozvedeno 1965.
Herečka vedle svého nepopíratelného půvabu vynikala i velikou inteligencí a také důvtipem. Její objev torpédového obranného systému jí v podstatě učinil jednou z průkopníků digitálního věku. Téměř neznámou skutečností je fakt, že Heddy Lamar vlastnila patent z oblasti telekomunikací, který je využíván mimo jiné i v technologiích mobilních telefonů.
O Heddy Lamarr byl natočen zajímavý dokument, který natočilo režisérské trio Fosco & Donatello Dubini a Barbara Obermaier nazvaný: Hedy Lamarr – tajemství hollywoodské hvězdy.
Heddy byla velmi silná kuřačka a kouření se přece jen svým způsobem odrazilo na jejím zdraví. 19. ledna 2000 umírá slavná Heddy Lamarr ve Alamonte Springs, na Floridě ve věku 87 let. Na její přání je urna s ostatky převezena a uložena ve Vienna Woods, v Rakousku.

Oficiální stránky : http://www.hedylamarr.com/
Vydaná kniha: Extaze a já, „Ecstasy and Me: My Life as A Woman“ (1966, napsali Leo Guild a Cy Rice).



Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

66 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

41 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

36 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hedy Lamarr

Lamarr Hedy

Naposled navštívené:
Hedy Lamarr

Lamarr Hedy