Milan Kňažko

Povolání:
Národnost:
Věk:
73
Narození:
28.8. 1945, Horné Plachtince, okr. Veľký Krtíš, Československo, Slovensko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil sa 28. augusta 1945 v Horných Plachtinciach.
Po skončení štúdia priemyselnej školy stavebnej absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V rokoch 1968-70 študoval ako štipendista na Medzinárodnej divadelnej akadémii v Nancy vo Francúzsku. V rokoch 1970-71 bol členom Činoherného súboru Divadelného štúdia (Divadlo na Korze). Od 1971 bol členom Novej scény a od roku 1985 do roku 1989 členom činoherného súboru Slovenského národného divadla. Zaslúžilý umelec. Od januára do júna 1990 bol dekanom Divadelnej fakulty VŠMU. V novembri 2002 sa stal prezidentom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Od januára 2003 do februára 2007 bol generálnym riaditeľom TV JOJ. Je tretíkrát ženatý a má tri deti.
V októbri 1989 ako jediný v ČSSR vrátil titul zaslúžilý umelec pre nesúhlas s politikou vtedajšieho režimu. V novembri 1989 vstúpil do politického diania, spoluorganizoval a moderoval masové novembrové mítingy v Bratislave. Bol poradcom prezidenta ČSFR Václava Havla v Prahe a zároveň poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. Od júna 1990 do 28. augusta 1990 bol ministrom medzinárodných vzťahov SR a v rokoch 1992 - 1993 podpredsedom vlády SR a ministrom zahraničných vecí SR. Od marca 1993 do októbra 1998 bol poslancom NR SR a v rokoch 1998-2002 ministrom kultúry SR. Spoluzakladateľ VPN (1989), HZDS (1991), Demokratickej únie a SDKÚ (2000).

Filmografia:
1965: Šerif za mrežami (Ivan)
1968: Niet inej cesty (Jurát I)
1971: Nevesta hôľ (lesník)
1972: Zajtra bude neskoro (kpt. Ján)
1974: Deň, ktorý neumrie (kpt. Podhorec)
1975: Nevěsta s nejkrásnějšíma očima (Pišta)
1975: Život na úteku (Kukorelli)
1977: Rusalka (princ)
1979: Choď a nelúč sa (Kukorelli)
1980: Hodiny (Hever)
1980: Nevěsta k zulíbání (Karol Molnár)
1983: Zánik samoty Berhof (poručík)
1984: Návrat Jána Petru (Ján Petro)
1984: O sláve a tráve (Richter)
1985: …nebo být zabit (Ernest)
1986: Kohút nezaspieva (učiteľ Tomko)
1986: Papilio (Hrabě)
1987: Devět kruhů pekla (Tomáš)
1987: Svět nic neví (Křemen)
1988: Dobři holubi se vracejí (Miloš Lexa)
1990: Jen o rodinných záležitostech (major)
1990: Poslední motýl Gruber)
1990: Svědek umírajícího času (kat Mydlář)
2005: Bel ami (Walter)
2005: Rána z milosti
2006: Ulice (Karel Stránský)
2007: Hostel: Part II (ruský mafián Saša)

Autor: pataamat

Životopis (biografie) / Informace:
Drsný veliteľ pohraničníkov a sukničkár zároveň vo ilme Jiřího Svobodu Zánik samoty Berhof, František Cepek, pomocný robotník v továrni, ktorému jeho priateľ hovorí Papilio, v rovnomennom ilme toho istého režiséra, či Miloš Lexa, alkoholik v Kleinovom pôsobivom, smutnom príbehu o životnej dezilúzii Dobří holubi se vracejí.
Narodil sa pred 65 rokmi v Horných Plachtinciach. Už na strednej škole hrával v amatérskych súboroch, živil sa aj ako kulisár a neskôr ako baník. Od roku 1964 študoval herectvo na Vysokej škole múzických umení, o 4 roky neskôr získal dvojročné štipendium vo francúzskom meste Nancy na Medzinárodnej divadelnej akadémii. Keď sa potom vrátil na Slovensko, pôsobil v bratislavskom Divadle na Korze, na Novej scéne a od roku 1985 v Slovenskom národnom divadle, kde hral až do roku 1990.
Na filmovom plátne sa objavil už v roku 1965 v Plichtovom dramatickom príbehu z nápravného zariadenia pre mladistvých Šerif za mrežami. Poznáme ho aj z ďalších ilmov – Nevesta hôľ, Zajtra bude neskoro, Poslední motýl. V roku 2009 stvárnil postavu masového vraha v psychologickej dráme Normal.
Bol tiež politikom. V októbri 1989 ako jediný v ČSSR vrátil titul zaslúžilého umelca pre nesúhlas s politikou vtedajšieho režimu. V novembri 1989 spoluorganizoval a moderoval masové novembrové mítingy, patrí k spoluzakladateľom Verejnosti proti násiliu. Prvý ponovembrový prezident Václav Havel si ho vybral ako poradcu. Neskôr bol ministrom zahraničných vecí a ministrom kultúry SR.
Po piatich rokoch na poste generálneho riaditeľa TV JOJ sa vrátil na divadelnú scénu i k filmu.
Milan Lasica o ňom povedal: „Poznám ho už veľmi dlho, ale viac sme sa zblížili pred dvadsiatimi rokmi v českom ilme, ktorý sa nakrúcal v Kambodži. Ja som tam bol iba tri týždne, ale on tri mesia-ce. Len humor mu pomohol vydržať v tej zničenej krajine. Jeho humor som mal vždy rád. Bol výnimočný, hoci trochu drsný.“
18 AFF 2010

Životopis (biografie) / Informace:
Studoval na stavební průmyslovce. Herectví studaval nejen v Bratislavě, ale také jako stipendista ve Francii (Nancy). Od 1971 NS, SND. Hrál často i v českých filmech, také TV. Od roku 1989 se věnuje převážně politice. Roku 2002 politiku opustil a vrátil se na divadelní scény a stal se prezidentem MFF v Bratislavě.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hoby naší doby (2011) [TV pořa...

04:55 - 05:20

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Ta naša kapela

05:00 - 05:30

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 05:50

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - nevysílá se

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 154165
Osobností: 639204
Fotografií: 586528
Plakátů: 278326
Obsahů a biografií: 141217
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Záchvěv strachu (1983)

Záchvěv strachu
Ach, jaká škoda, že   Jaroslav Soukup svůj talent   pohřbil Majorem Maisnerem. Do   té doby točil kvalitní   filmy a zejména v   osmdesátých více >

Autor: topipig | Hodnocení: 10 / 10

Zmije útočí (2008) [TV film]

Lepší drátem do oka

Zmije útočí
Hodně dlouho jsem jsem   neviděl takovou sračku. Co   scéna, to nereálná situace.   Béčka mám rád, ale tohle   není ani déčko. Už nikdy

Autor: Kotell | Hodnocení: 1 / 10

Astronautova žena (1999)

Astronautova žena
Husí kůže od začátku do   konce. Film se snaží vzbudit   dojem, že ve vesmíru nejsme   sami a mimozemská civilizace   o sobě dává vědět v   více >

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 8 / 10

Turnaj zabijáků (2009)

Turnaj zabijáků
Film bez příběhu. Je to jen   z celé řady prvoplánových   akčních vyvražďovaček,   kdy se anonymní hrdinové   masakrují mezi sebou.

Autor: hvezdyn | Hodnocení: 1 / 10

Dunkerk (2017)

Dunkerk
PRVNÍ DOJEM:Nu, profi práce   je tu vidět na každém   kroku. Jen nesmíte dumat nad   označením čehokoli a nad   zbraněmi. Také se mi nezdá,   více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milan Kňažko

Kňažko Milan

Naposled navštívené:
Milan Kňažko

Kňažko Milan

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2018, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.067/0.023