Duben

Petra Janů

Povolání:
Rodné jméno:
Jana Petrů
Národnost:
Věk:
71
Narození:
19.11. 1952, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Zpěvačka Petra Janů pochází z Prahy, kde také vyrůstala, po rozvodu rodičů ale většinu dětství strávila u babičky, později pak žila s matkou, která se znovu provdala. Již jako dítě zpívala ve sboru, zpěvu s amatérskými kapelami se věnovala i jako studentka Střední ekonomické školy v Turnově, kterou ukončila v roce 1970 maturitou a začala pracovat jako účetní. Další poloprofesionální zpívání ji přivedlo do soutěže Mladá píseň v Jihlavě, kde získala Stříbrný řetěz (1972; tehdy byla zpěvačkou náchodské skupiny Styl). To upoutalo pozornost hudebníků a na doporučení Pavla Větrovce se přihlásila do konkurzu v divadle Semafor. Jiří Suchý tehdy hledal náhradu za Hanu Zagorovou do představení Kytice, Petra Janů v konkurzu uspěla a v trvalém angažmá setrvala v Semaforu pět let (1972-1977). Tehdy také přesmyčkou svého jména vytvořila umělecký pseudonym, protože na hudební scéně se již pohybovala zpěvačka stejného jména (Jana Petrů, *1938), která ovšem v této době veřejně již téměř nevystupovala.

Vedle práce v Semaforu (kromě zmíněné Kytice to byla další úspěšná představení jako Má hlava je včelín nebo Zuzana v lázni) pracovala Petra Janů i na svém pěveckém profilu, poprvé na sebe výrazně upozornila s písní Stromy, která získala ocenění na Bratislavské lyře (1976). Vyvinula se v osobitou rockerku, ale pěvecký styl a žánr, který zpívala, tehdy jen těžko hledal cestu do médií, spíše si jí zatím všímali hudební odborníci. V roce 1977 odešla ze Semaforu a jako sólová zpěvačka začala spolupracovat s Otou Petřinou a Zdeňkem Rytířem. Jejich první společnou LP desku Motorest (1977) provázel značný úspěch, na který pak Petra Janů navázala s dalším úspěšným projektem Exploduj (1979). V hlavní roli zpěvačky se v té době objevila ve filmu KONCERT (1980) s kriminální zápletkou. Snímek však neměl nijak valný úspěch ani tenkrát a dnes patří mezi zapomenuté.

Již jako mladá si Petra Janů stanovila cíl důstojně zestárnout se svým publikem. S tím také souvisí její – pro mnohé překvapivý – přechod ke komerčnější produkci, k němuž zamířila v první polovině 80. let, ale nakonec právě jako zpěvačka středního proudu dosáhla vrcholu popularity. Nějakou dobu se její prezentace rocku překrývala s postupným přerodem ve zpěvačku kantilén (vzpomeňme například na slavný duet To máme mládež z roku 1983 s Věrou Špinarovou nebo převzatou italskou melodii Moje malá premiéra ze stejného roku). Jejím posledním projektem v oblasti rocku byla LP deska duetů Jedeme dál (1985) s Petrem Jandou. V následujícím roce zabodovala na Bratislavské lyře s písní S láskou má svět naději (1986). Následovaly úspěšné desky Už nejsem volná (1986), S láskou... (1987) a Petra 88 live (1988), na něž navazovala četná spolupráce s televizí. Konec osmdesátých let byl pro Petru Janů sérií velkých úspěchů doma i v zahraničí, mimo jiné třikrát zvítězila v anketě Zlatý slavík (1987-1989). Její zpěv tehdy zazněl i z několika dalších filmů, jako herečka stála znovu před kamerou ve filmu MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ (1986).

Stejně jako řada jiných zpěváků, tak i Petra Janů prožila po roce 1989 dočasný útlum a snížený zájem publika, poměrně rychle se ale znovu prosadila jako interpretka nadčasových záležitostí (například skladby G. Gershwina vydané na CD a prezentované na koncertě v Rudolfinu v roce 1993). Doménou práce Petry Janů se v průběhu devadesátých let stal především muzikál, prvním z nich byli Bídníci z roku 1992 ve Vinohradském divadle. Z pozdějších let byly mimořádně úspěšné projekty Hamlet, Krysař, Tři mušketýři, Galileo nebo Angelika. Za postavu královny Anny ve Třech mušketýrech byla Petra Janů v roce 2004 nominována na cenu Thálie v žánru muzikál. Vytížení v muzikálech omezilo u Petry Janů koncertní vystupování, i když nadále jako sólová zpěvačka vystupuje poměrně často.

Vlastní sólová alba se v devadesátých letech stala spíše sporadickou záležitostí, v reedicích vyšly starší nahrávky a několik výběrových alb korunoval reprezentativní výběr na dvou CD Já jsem, jaká jsem (2004). V poslední době se hudebnímu publiku Petra Janů připomněla albem muzikálových melodií Vzpomínky (2009), po delší době vydala také CD s novými nahrávkami (Kouzlo, 2009). Bezmála čtyřicetiletá pěvecká kariéra Petry Janů je zajímavá svými přechody mezi různými žánry, v každém z nich ale dosáhla maximálního úspěchu u široké veřejnosti i odborné kritiky. Snad i to je důvod, proč není předmětem přehnaně nadšených nebo naopak nenávistných emocí, jako je tomu u jiných zpěvaček, obecně je ale vnímána jako jedna z předních osobností naší populární hudby.

Manželem Petry Janů je od roku 1978 producent Michal Zelenka, který je zároveň jejím manažerem.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Narodila se v Motole a do jedenácti let žila v Ruzyni u babičky, protože se rodiče brzy rozvedli a tak nevěděli, co se sebou a s ní. Když šla do páté třídy, přestěhovala se k mamince, která se znovu vdala. Rodičům se časem narodili její dva nevlastní bratři (od maminky) a jedna nevlastní sestra (od tatínka).
V roce 1972 byla druhá v celostátní zpěvácké soutěži a byla pozvána na konkurz do Semaforu. Podepsanou smlouvu do divadla držela v ruce ještě tentýž den.
Současně se Semaforem vystupovala Petra Janů v divadélku Ateliér, kde se seznámila s produkčním Petrem Zelenkou. Nejdříve ho nenáviděla. Ale od nenávisti je hrozně blízko k lásce, najednou se to zlomilo a byli sestěhovaní. V roce 1978 se vzali.
Pod vedením Zelenky a Z. Rytíře nazpívala několik rockoných alb. Po revoluci začala účinkovat v muzikálech, napr. Bídníci, Sny svatojánských nocí.
V roce 1996 měla vážnou nehodu, rok a půl chodila o berlích. Když se dala dohromady, dostala nabídku hrát Sladkou Sue v muzikálu Někdo to rád horké. Šla do toho. Poté dostala nabídku od Janka Ledeckého, aby hrála jeho maminku v Hamletovi. Po Hamletovi následoval muzikál Krysař.
Nikdy netoužila po tom pořídit si miminko.

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:05

84 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:30 - 14:25

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

29 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178202
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petra Janů

Janů Petra

Naposled navštívené:
Petra Janů

Janů Petra