Duben

William Holden

Povolání:
Rodné jméno:
William Franklin Beedle Jr.
Národnost:
Narození:
17.4. 1918, O'Fallon, Illinois, USA
Úmrtí:
16.11. 1981, Santa Monica, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
William Holden se narodil v USA v O´Fallon stát Illinois. Měl ještě dva mladší bratry. Otec byl významný chemik a matka byla učitelkou. Otcovi předci připluli do Ameriky mezi prvními osídlovateli z Anglie už v 16tém století. William studoval na střední škole v Pasadeně. Příležitostně spolupracoval i s místním rozhlasem. Pohledného vysokého, sportovně vyhlížejícího vysokého mladíka si povšiml hledač talentů filmové spol. Paramount Pictures, a jeho první role byla v roce 1938 ve filmu Prison Farm. Ve filmu Golden Boy – Zlatý chlapec v roce 1939 to byla úloha boxera. Ve filmu a jeho začátcích mu údajně tehdy velmi pomohla tehdy už známá herečka Barbara Stanwyck, které se Holden velice líbil, a věřila v jeho herecké schopnosti. Společnost Columbia Pictures postoupila část Holdenovy smlouvy, takže hrával menší role v Paramountu i u Columbia Pictures. V té době vstupuje USA do II.světové války a William neváhá a přihlašuje se mezi prvními na frontu.

Po válce se vrací opět tam, kde začal, a pod režijním vedením Billyho Wildera, hraje v č.b. drama Sunset Boulevard v roce 1950, a s ním i první Oskar-ovou nominaci pro : Nejlepšího herce v hlavní roli. Hraje: Včera narozeni, nebo - Forever Female s Ginger Rogers, a v romantickém filmu Sabrina po boku Audrey Hepburn a H. Bogarta – rok 1954.

Hraje i ve westernu jako byla v roce 1969 Divoká banda. Po boku známé evropské hvězdy - italské herečky Virny Lisi, která přišla dělat do USA kariéru hraje v komedii L´Arbre de Noel.

O pět let později se na "place" setkává mimo jiné s Paulem Newmanem, Stevem McQueenem, Richardem Chamberleinem, Fredem Asterem R. Wagnerem, a další plejádou známých herců ve slavném katastrofickém filmu Skleněné peklo.Uznání si zasloužil za hlavní roli S.Lumetova Networku, když v roce 1976, získal další nominaci na Oscara.
Jeho první ženou byla poměrně známá filmová herečka Brenda Marshall. Svatba se odehrála v roce 1941, rozvedli se po mnoha peripetiích v roce 1971. Z tohoto manželství se narodili dva synové, Peter v roce 1944 a Scott 1946.Brenda si z prvního manželství přivedla dceru.

Byl prý velmi společenský, rád cestoval po světě, hodně času věnoval ochraně divoké přírody, byl správcem společnosti v jedné africké rezervaci. Měl také velice rád krásné ženy – jeho láskami byly herecké kolegyně jako byla Stefanie Powers, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Capucine, Shelley Winters. Postupem času se z něj stal alkoholik,a trpěl depresemi.

William Holden tragicky umírá ve své vile v Santa Monica v Californii – podle policejní zprávy zřejmě uklouzl, narazil spánkem na noční stolek poranil si hlavu, vykrvácel a zemřel. Nalezen byl až za několik dnů a podle pitevní zprávy zemřel 12.11.1981. Bylo mu 63 let.

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Za celý svůj život poznal oslnivý lesk na výsluní stříbrného plátna i dno té nejhlubší propasti. Byl nespoutaný, miloval dobrodružství, daleké cesty, exotiku a bohužel také alkohol...

Narodil se v průměrné americké rodině v Illinois. Otec byl ale nemocen a za chladných illinoiských zim jeho zdraví trpělo. Rodina se proto záhy přestěhovala z Illinois do slunné Californie a zakotvila přímo nedaleko bran slavných hollywoodských studií.

Otec byl znamenitým obchodníkem, a tak když vypukl krach na burze založil vlastní podnik na výrobu hnojiv. Firma prosperovala a rodina bohatla. Předpokládalo se, že i mladý Bill bude následovat svého otce a hned po studiích nastoupí do podniku. Bill však toužil po dobrodružství, byl nespoutaný odvážný a osobitý, chtěl cestovat, a proto práce za zdmi podniku byla pro něj nemyslitelná. Tehdy mu také poprvé učaroval svět stříbrného plátna.

Nechal se zapsat do dramatického kroužku a velmi brzy, ještě jako neplnoletý, obdržel první smlouvu s Paramountem a poté i s Columbií. I když jeho rodiče v hloubi duše nesouhlasili, svolení mu nakonec dali. Chtěli zaměstnání, které by přinášelo jistotu. Tenkrát měl Hollywood poměrně špatnou pověst a herectví rozhodně nepatřilo k jistým povoláním. Jak už to tak bývá, na svou příležitost musel čekat, zatímco jeho stejně staří přátelé a kolegové dostávali poměrně slušné možnosti, on hrál jenom v malých nevýrazných rolích. Vše se ale prolomilo, byl dravý a ambiciózní, a tak velká šance na sebe nenechala dlouho čekat.

Jeho první hlavní rolí byla postava ve filmu Zlatý hoch, která ho okamžitě katapultovala na vrchol. Rychle si začal získávat uznání, slávu a také lásku mnoha žen. Tehdy se ale rovněž seznámil s odvrácenou stranou Hollywoodu – s proslulými večírky a tím také i s alkoholem, který byl později příčinou jeho pádů a životních krizí až ho nakonec zničil úplně.

Roku 1941 se oženil se svou kolegyní Brendou Marshall, se kterou měl dva syny. Po druhé světové válce, do které se přihlásil jako dobrovolník, se jeho kariéra začala mocně rozbíhat. Zařadil se mezi nejlepší hollywoodské herce. Měl čím dál tím víc práce a od rodiny byl proto často odloučen. Roku 1954 se při natáčení filmu Sabrina seznámil s Audrey Hepburn. Vznikl z toho vášnivý románek. Holden dokonce přemýšlel, že by Brendu a své dva syny opustil, jenže Audrey chtěla mít děti – a ty už William mít nemohl. Vztah se proto rozpadl a Holden se vrátil ke své manželce. Jejich vzájemný vztah tím sice velmi utrpěl, silně ochladl, ale nakonec vydržel. Dosud nikdy nedokázal překonat svou lásku k alkoholu, stával se agresivnějším, začal trpět depresemi a do jeho povahy se vmísila hrubost.

Roku 1966 přišla těžká rána, ale hlavně tvrdá lekce. V Itálii došlo k autonehodě, při které opilý Holden zavinil smrt řidiče protijedoucího vozidla. Na osm měsíců se dostal do vězení a bojoval s těžkými výčitkami svědomí. Nedokázal se smířit s tím, že jeho vinou zemřel na silnici člověk. Tato tvrdá životní zkušenost zapříčinila, že se na okamžik dostal z pevného alkoholického sevření. Přestal pít a opustil herectví. Začal více cestovat. Vůbec poprvé se dostal do Afriky, která mu naprosto učarovala. V Keni koupil rozsáhlé pozemky a založil Nadaci na ochranu divokých zvířat. Tato práce ho naplňovala radostí, konečně získal pocit, že je opravdu užitečný. Na okamžik získal znovu osobní spokojenost, ale vrátil se přesto z Keni do Hollywoodu.

Roku 1971 se rozvedl s Brendou a zakotvil v novém vztahu. Role se opět začaly hrnout, sláva se vracela, znovu nalezl svoje osobní štěstí, ale alkohol přesto nakonec zvítězil. Roku 1981 byl nalezen mrtvý ve svém domě. Smrt zapříčinil právě alkohol, který se stal jeho skutečným životním prokletím a nakonec si definitivně vybral svou daň.


William Holden má na svém kontě velké množství nejrůznějších rolí. Zkusil si kladné i záporné postavy. Hrál v romantických i válečných filmech. Spolupracoval s nejlepšími režiséry, jakým byl např. Billy Wilder, spolu natočili velmi úspěšný Sunset boulevard (1950). Jako jeden z nejlepších hollywoodských herců obdržel několik nominací na Oscara, z toho jednu úspěšně proměnil – jedná se o roli ve filmu Stalag 17, rovněž v režii Billyho Wildera. Mezi jeho nejznámější role patří ale především postava Shearse ve veleúspěšném filmu Most přes řeku Kwai.

Autor: Mlapiska

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

155 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:40

159 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
William Holden

Holden William

Naposled navštívené:
William Holden

Holden William