Duben

Whoopi Goldberg

Rodné jméno:
Caryn Elaine Johnson
Národnost:
Věk:
74
Narození:
13.11. 1949, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodila sa 13. novembra 1949 v New Yorku ako Caryn Elaine
Johnsonova. Divadlo hrala od detstva, najprv v New Yorku a potom v Los Angeles. Uz ako osemrocna tancovala a spievala v svetoznamych muzikaloch Hair a Jesus Christ Superstar. Herecka po uspechu svojej divadelnej prvotiny Goldberg-Solo (1984) na Brodwayi v rezii Mika Nicholsa, ked zacinajuca hviezda robila sou a parodovala prominentov.
Hoci Whoopi pozname najma z komedialnych uloh, debutovala v drame The Colour Purple (1985) rezisera Stevena Spielberga, ktora mala uspech. Ulohu ponizovanej cernosky v nom zahrala tak presvedcivo, ze ju nominovali na Oscara. Ziskala ho az za ulohu bizarnej jasnovidky v Zuckkerovej ducharskej komedii Duch (1990).
Popri filmoch Sestra v akcii (1992) ci Damska jazda si zahrala aj v televiznych hrach.
Bola hviezdou Medzinarodneho filmoveho festivalu v Karlovych
Varoch roku 1996, kde sa zucastnila na premietani jej filmu Eddie.
Whoopi sa okrem ineho preslavila aj ako stvornasobna hostitelka slavnostneho odovzdavania cien americkej Akademie filmovych umeni a vied v Los Angeles.
V roku 1998 otvorila v kalifornskej Santa Monike svoju prvu
restauraciu pod nazvom Cool Planet.
Whoopi Goldbergova bola tri razy vydata a ma dceru.

Autor: ignac1

Životopis (biografie) / Informace:
Whoopi Goldberg, vlastním jménem Caryn Johnson, s novináři příliš nemluví. Ale když už otevře pusu, stojí to za to.
Kdysi na večírku prezidentského kandidáta Kerryho přirovnala jeho soupeře Bushe ke … to slovo pro dámské přirození se skutečně nehodí zveřejňovat. Firma na výrobu hubnoucího prostředku s ní okamžitě rozvázala reklamní smlouvu, ale to Whoopi nezastavilo.
Je velmi otevřená, přímá, ale i sebeironická. Když poněkolikáté moderovala předávání Oscarů (poprvé v roce 1994 jako první žena vůbec), okomentovala nominaci černošských kolegů Halle Berry a Denzela Washingtona slovy: „Letos tu muselo lítat hodně bláta, že je tu tak černo!“ Z rasismu ji samozřejmě nikdo neobvinil. Roku 1991 dostala Whoopi Goldberg jako teprve druhá černošská herečka v historii Oscara za vedlejší roli ve filmu Duch.
Tato výrazná a svébytná herečka je třikrát rozvedená a její první muž byl drogový poradce. Nebo jinak řečeno její zachránce. V mládí byla totiž závislá na heroinu.
Teď jí je 57. Hrát chtěla od mládí, a proto se dala na divadlo, ve kterém vždy uměla rozesmát. Komik v sukni, říkali.
Zlom v její kariéře nastal v polovině 80. let, kdy si jí všiml Steven Spielberg. S jeho nabídkou váhala, nevěřila si a přesvědčila ji až slova: „Kdybych si nebyl jistý, že to dokážeš, vůbec bych se s tebou nebavil.“ Role ve filmu Purpurová barva ji vynesla Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.
Další její výraznější rolí byla postava zpěvačky Deloris Van Cartier v nestárnoucí komedii Sestra v akci a Sestra v akci 2. Svůj komediální talent měla možnost ukázat ve filmech Made in America, Jumpin‘ Jack Flash, Lupička, Nabitá zbraň 1…Dobrá role se pro ni naskytla i ve filmu Corrina, Corrina, kde si zahrála po boku Rae Liotty. V jedné ze svých posledních výraznějších rolí ztvárnila lékařku z prostředí psychiatrické léčebny a to ve filmu Narušení.
V posledních letech již velké role nedostává, spíše malé role v animovaných a televizních filmech. Zdá se, že její herecká hvězda pomalu pohasíná. Není to škoda?

Autor: agatha

Životopis (biografie) / Informace:
Narodila se jako Caryn Elaine Johnson v New Yorku, 13. listopadu roku 1949. Whoopi má bratra jménem Clyde. Jelikož jejich rodinu otec opustil, tak je oba dva vychovávala jejich svobodná matka, Emma, která jako samoživitelka musela často střídat zaměstnání, aby rodinu uživila.

Whoopi začínala na divadelních prknech již v osmi letech. Učinkovala v několika známých muzikálech, např. Vlasy nebo Jesus Christ Superstar. Úplně první film, ve kterém hrála, byl "Citizen" v roce 1982, který ale téměř nikdo nezná. V roce 1985 si zahrála v dramatickém filmu "Purpurová barva" (The Color Purple), kde se režie ujal Steven Spielberg. Ten ji také tuto roli, ponižované dívky, nabídl. Za tuto roli si Whoopi vysloužila Zlatý glóbus a nominaci na Oskara za nejlepší herečku v hlavní roli a její kariéra nabrala na obrátkách.

Podobný úspěch jako byl s filmem "Purpurová barva" se Whoopi setkala o pět let později, v roce 1990. Natočila film "Duch" (Ghost) a získala Oskara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Tento film vyhrál několic cen a získal i několik ocenění. V timto filmu si zahrála společně s Patrickek Swayzem a Demi Moore.

Další úspěch ji přinesla nezapomenutelná komedie "Sestra v akci" (Sister Act) v roce 1992. O rok později film "Made in America" a pokračování úspěšné komedie "Sestra v akci 2" (Sister Act 2: Back in the Habit). Za tento snímek si odnesla necelých 8 mil. dolarů. Dále se podílela na několika desítkách filmů. Mezi novější patří např. "Rat Race" v roce 2001, "Blizzard" v roce 2002 a seriál s názvem "Whoopi" v roce 2003.

Na rok 2003 ještě připravuje dabing postavy Cyberina ve filmu "Pinocchio 3000" a na rok 2005 opět dabing, filmů "Racing Stripes" a "Lion King 1 1/2". První díl "The Lion King" byl natočen již v roce 1994.

V soukromém životě si prožila několik manželství. První bylo nejdelší a trvalo od roku 1973 do roku 1979 s Alvinem Martinem. Mají spolu dceru Alexandreu. Whoopi už má i dvě vnučky, Amarah a Jerzey. Druhé manželství, s hercem Davidem Claessenem, potvrzené 1. září roku 1986 skončilo v listopadu o dva roky později rozvodem. A dosavadní poslední manželství s Lyle Trachtenbergem vydrželo nejméně. Od listopad 1994 do listopadu 1995. Whoopi se daří spíše v práci, například se ji poštěstilo moderovat Oskary v letech 1994 a 1996.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Mít tak holku na hlídání (1980...

14:30 - 15:05

8 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:20 - 15:15

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

8 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Whoopi Goldberg

Goldberg Whoopi

Naposled navštívené:
Whoopi Goldberg

Goldberg Whoopi