Duben

Jane Fonda

Povolání:
Rodné jméno:
Lady Jayne Seymour Fonda
Národnost:
Věk:
86
Narození:
21.12. 1937, New York, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jane Fonda

(* 21. 12. 1937)

americká herečka. Narodila se v New Yorku. Jejím otcem byl slavný herec Henry Fonda. Matkou byla Frances Seymourová. Frances byla ženou ze starého patricijského rodu, příbuzensky spřízněnými s elitními newyorskými rodinami. Henry byl čerstvě rozvedený a Frances svého předešlého manžela ztratila. Ona byla bohatá a on chudý. V roce 1936 se vzali. O rok později, 21. prosince, se jim narodila dcera. Dostala jméno Jane Seymour Fonda. Jane má od roku 1940 bratra Petera, který se rovněž dal na hereckou dráhu.

Aby se o ni rodiče nemuseli příliš starat, byla rodinou najata guvernantka. Občas malé dcerce říkali „lady Jane“. Matka se malé dívce vždy chovala spíše odtažitě a Jane tak na mámu nebyla příliš fixovaná. Ani otec neuměl příliš city své dcery opětovat. Jane sice vyrůstala v přepychu, měla punc hvězdného dítěte, avšak byla zanedbávaná. Hodně času trávila u babičky v Connecticutu, kde navštěvovala Greenwich Academy.

Matka Jane zemřela v psychiatrické léčebně. Původně si myslela, a byla tak i informovaná, že příčinou úmrtí byl infarkt. Ve skutečnosti si její matka vzala život sama – podřízla si hrdlo.

Na newyorské Vassar College studovala hru na klavír a později studovala malířství v Paříži. Profesionální kariéru zahájila v roce 1958 jako modelka v New Yorku. Jane herecké umění studovala u Lee Strasberga. Účinkovala i na Broadwayi. Odtud se brzy dostala i k filmu. Točila od počátku 60. let. Druhý film v pořadí se jmenoval Na kruté cestě života (1962) a účinkování v něm ji vyneslo Zlatý glóbus pro „nejslibnějšího nováčka“. V roce 1969 bylo poprvé nominována na Oscara a Zlatý glóbus za roli ve filmu Koně se také střílejí. Zlatou sošku obdržela až za film Klute. V roce 1978 získala Oscara podruhé, a to za roli ve filmu Návrat domů. V roce 1981 si zahrála spolu se svým otcem ve filmu Na zlatém jezeře. Tentokrát si vyzvedávala sošku Oscara za svého otce, který byl již nemocen a čtyři měsíce na to zemřel. Jane natočila ještě pár filmů a v podstatě se stáhla z plátna s tím, že už hrát nebude.

Našla si však jinou aktivitu a tím byl aerobik. Vydávala příručky a videokazety na téma cvičení. Až do své čtyřicítky dokázala tajit svoji anorexii a bulimii.

Během své herecké činnosti se stala jedním ze symbolů sexu. Byla tak připodobňována Brigitte Bardotové. Největší úspěchy slavila v 70. letech 20. století. Získala dva Oscary za role ve filmech Klute (1971) a Návrat domů (1978). Vedle toho byla pětkrát nominována, ale pozlacenou sošku nakonec získal někdo jiný. Z filmů ve kterých hrála jsou nejvýznamnější – Cat Ballou (1965), Bosé nohy v parku (1967), Barbarella (1968), Koně se také střílejí (1969), Čínský syndrom (1979), Na zlatém jezeře (1981), Anežka boží (1985).

Důležitou součástí jejího života byla i politika. V šedesátých a sedmdesátých letech patřila mezi levicové politické aktivisty. V roce 1964 navštívila i Sovětský svaz. V roce 1969 např. podpořila svoji přítomností bouřící se indiány, kteří obsadili vězeňský ostrov Alcatraz. Dále ji např. přítel Donald Sutherland získal pro věc radikálního černošského hnutí Černých panterů. Na jejich mítincích volala po nutné revoluci. Později adoptovala osiřelou dceru členů hnutí Mary Williams. Následoval boj proti válce ve Vietnamu. Nepřinášel však kýžený efekt, a tak v roce 1972 odjela do Hanoje. Severovietnamský režim využil herečku k propagandě. Na svět se dostaly snímky, na nichž pózuje s americkými válečnými zajatci doprovázené výroky o zločinných lžích americké vlády, prezidenta Nixona, ale i armády. Hanojský rozhlas vysílal její protiválečná kázání. Dnes Jane z celé mise lituje pouze jedné fotky, která mohla vyvolat pocit, že sedí v kokpitu bojového letadla a sestřeluje americká letadla. Mnozí Američané Jane považovali za vlastizrádkyni.

Od osmdesátých let je majitelkou mediálního fitness impéria.

Za svůj život byla celkem třikrát vdaná. V letech 1965 – 1973 byl jejím manželem režisér Roger Vadim. V letech 1973 – 1990 to byl Tom Hayden, levicový politický radikál, a desetileté manželství 1991 – 2001 měla uzavřené s Tedem Turnerem, majitelem CNN a dalších televizí. Jane má dvě vlastní děti – Vanessu Vadimovou (* 1968) a Troye Garita (* 1973). Jedno dítě adoptovala – Mary Williamsovou.

V roce 2005 vydala autobiografickou knihu „Můj život až sem“.

Autor: hvezdyn

Životopis (biografie) / Informace:
Po bitvě je každý generál, takže teď už se ví, že Jane Fonda pronásledoval stín mrtvé maminky. spáchala sebevraždu, když bylo Jane deset, a rodina se s tím vyrovnala jako většina dobrých středostavovských rodin v oněch časech: o důvodu se totiž za žádných okolností nesmělo mluvit. Bulimička Jane si pak až do svých sedmatřiceti let strkala prst do krku a od čtyřicítky si v nejrůznějších tělocvičnách snažila vyhopsat duši z těla. Nechala se zatknout pro držení velkého množství léků a za účast na protestní demonstraci proti válce ve Vietnamu.

Mezitím točila i skvělé filmy. Barbarellu a Štvanici s Rogerem Vadimem – jakkoli se o těchto filmech říká, že v nich víc zdobila, než hrála. Po filmu Koně se také střílejí si už ale nikdo jedovaté poznámky nedovolil. Byla za něj nominována na Oscara, ale dostala ho až o dva roky později za kriminální drama Klute. O Oscara se ucházela ještě čtyřikrát: v roli reportérky ve společenském dramatu Čínský syndrom, jako rozvedená dcera rozkošného páru penzistů Na Zlatém jezeře a jako alkoholička v kriminálním thrilleru Příští ráno za snímek Návrat domů byla Oscarem oceněna podruhé.

Její poslední rolí je Příšerná tchýně v komedii se stejným názvem. Znovu v ní ukazuje svou největším přednost i slabost: sama sebe se neváží, takže je schopná neuvěřitelné sebeironie.

A jak vypadá rodina, jejíž členka se celý život trápí? Samí slavní a úspěšní lidé. Jejím otcem byl legendární herec Henry Fonda, bratrem herec a režisér Peter Fonda a neteří Brigitte Fonda. Jejími manželi pak postupně již zmíněný francouzský režisér Roger Vadim, senátor Tom Hayden a šéf CNN Ted Turner. Samí slavní a úspěšní lidé.

Autor: agatha

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

18 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

12:00 - 12:50

48 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

28 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190559
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376586
Obsahů a biografií: 178280
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jane Fonda

Fonda Jane

Naposled navštívené:
Jane Fonda

Fonda Jane