Duben

Ralph Fiennes

Povolání:
Rodné jméno:
Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes
Známý jako:
Ralph Nathaniel Fiennes
Národnost:
Věk:
61
Narození:
22.12. 1962, Ipswich, hrabství Suffolk, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ralph Fiennes

anglický herec. Na výsluní se dostal v prvé polovině devadesátých let. Tehdy např. ve filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam (1993) vytvořil postavu sadistického velitele nacistického koncentračního tábora. Patřila mu též titulní role v dramatu Anglický pacient.

Na divadelních prknech vytvořil postavu Hamleta ve stejnojmenné Shakespearově hře a za toto ztvárnění získal cenu Tony.

Finnes má nesmírně široký herecký rejstřík. Vytváří postavy na straně zákona, ale i zločince a vrahy. Může se objevit i ve fantastickém filmu, horroru či komedii. Sedí mu i romantičtí hrdinové. Více než film jej učarovalo divadelnictví.

Umělecké nadání má po matce Jini, malířce a spisovatelce. Je autorkou několika románů pod uměleckým jménem Jennifer Lash. Otec se živil jako farmář a fotograf a u syna pomohl vytvořit kladný vztah k přírodě. Ralph i jeho bratr Joseph jsou herci. Další sourozenci se prosazují v jiných profesích. Martha jako režisérka, Sofia jako filmová producentka, Magnus jako hajný. Nevlastní bratr Mick pracuje jako archeolog.

Ralpha původně přitahovaly obrazy a výtvarné umění a tak začal studovat na výtvarné akademii v londýnském Chelsey. Nakonec je přitáhlo divadlo. Herectví vystudoval na Královské akademii dramatických umění. Ihned po studiích byl angažován londýnským Národním divadlem. Další rok na to se stal členem vrcholového britského hereckého tělesa – Královské Shakespearovy společnosti. Dostal se i na Broadway.

Divadelní sláva mu otevřela i cestu k filmu. Na divadlo však nezanevřel a občas se objevuje v divadelních hrách takových autorů, jako byli Shakespeare, Čechov či Ibsen.

Mezi jeho nejvýznamnější filmové tituly patří Nepohodlný (2005), Bílá hraběnka (2005), Harry Potter a ohnivý pohár (2005).

I jeho soukromý život je pestrý. V roce 2003 se oženil se svoji první láskou, někdejší spolužačkou z Královské akademie dramatických umění, Alex Kingstonovou. Spolu chodili deset let, ale toto manželství vydrželo tři roky. Příčinou rozvodu byla herečka Franceska Annisová, která byla o sedmnáct let starší. Seznámil se s ní při nastudování hry Hamlet, ve které hrála jeho matku. Vše nasvědčovalo tomu, že jejich vztah vydrží. Avšak po jedenácti letech se Finnes zamiloval potřetí. Jeho láskou se stala 31 let stará rumunská zpěvačka Cornelie Crisanová. Seznámili se spolu v roce 2004 v londýnském přepychovém hotelu Orchester.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697845
Fotografií: 763972
Plakátů: 376574
Obsahů a biografií: 178276
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ralph Fiennes

Fiennes Ralph

Naposled navštívené:
Ralph Fiennes

Fiennes Ralph