NOVĚ můžete filtrovat filmy a seriály také dle streamovacích služeb

Bette Davis

Povolání:
Rodné jméno:
Ruth Elizabeth Davis
Národnost:
Narození:
5.4. 1908, Lowell, Massachusetts, USA
Úmrtí:
6.10. 1989, Neuilly-sur-Seine, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vlastným menom Ruth Elizabeth Davisová. Rodičia Bette Davisovéj, právnik a fotografka sa rozviedli keď bolo Bette sedem rokov. Od tej doby ju vychovávala matka, ktorá taktiež v šemožne podporovala jej herecké ambície a kvôli nim sa s dcérou prestahovala v roku 1928 do New Yorku. Bette vyštudovala dramatickú školu Johna Andersona a nastúpila do prvého ročníka profesionálneho angažovania v divadelnej spoločnosti v Rochestreru, odkiaľ ju však po niekoľkých mesiacoch vyhodili. V New Yorku debutovala v roku 1929 v Provincetown Playhouse v hre Virgila Geddese The Earth Between, na Brodway sa dostala o pár mesiacov neskôr v komédii Martina Flavina Broken Dishes.
V roku 1930 s ňou podpísal zmluvu Universal a Bette sa opäť presťahovala do Hollywoodu. Jej prvým filmom bola Špatná sestra, kde hrala po boku Humphreye Bogarta, ale mala natočiť ešte päť bezvýznamných filmov, kým konečne uspela. V roku 1932 totiž George Arliss presvedčil štúdio Warner Bros, aby jej ponúkli rolu po jeho boku vo filme Muž, ktorý sa hral na boha. Tento snímok bol základom zmluvy, ktorú s Bette Warneri podpísali a taktiež počiatkom búrlivej spolupráce so štúdiom, ktoré viac stavalo na mužských hviezdách. Ale herečka ako talentovaná tak i tvrdohlavá a ctižiadostivá bola rozhodnutá svoju pozíciu u štúdia presadiť.
Behom následujúcich troch rokov natočila pre ne 14 filmov, ktoré nemali v jej kariére väčší význam, až prišiel rok 1934 a sním i zvrat. Štúdio zapožičalo Davisovou RKO, aby po boku Leslieho Howarda hrala vo filme O ľudskom údolí. Jej rola zaznamenala veľký úspech a ju si konečne poriadne všimly aj v domovskom štúdiu a Bette začala dostávať podstatne výraznejšie role .V roku 1935 natočila Nebezpečnú , za ktorú dostala Oscara , a v roku 1936 sa znova stretla s Howardom vo filme Zkamenelý les . V tom istom roku tiež vyvrcholily jej spory so štúdiom , ktoré jej napriek jej úspechom ponúkalo znovu len priemerné role , a Davisová , tvrdohlavo smerujúc k vrcholu , sa vzbúrila .
Odmietla pre ňu nevhodné role a štúdio jej spravilo naproti zastavením platu .Davisová zareagovala tým , že prijala ponuku z Anglicka , lenže štúdio Warner Bros. , ktorému bola viazaná zmluvou až do roku 1942 , sa obrátilo na súd a Davisová tento súd prehrala . K jej prekvapeniu štúdio za ňu nielen zaplatilo súdne trovy , ale začalo s ňou jednať s rešpektom , ponúklo jej novú zmluvu a ponúkalo jej role hodné jej talentu .Takto dramaticky začalo vrcholné obdobie jej kariéry , kedy vytvorila sériu majstrovských postáv , začalo to bezohľadnou južanskou kráskou vo filme Jezebel , za ktorú získala druhého Oscara .Nasledovaly dnes už klasické filmy Temné výťazstvo , Juarez , Stará panna a Súkromné životy Alžbety a Essexe .
Davisová dozrela na brilantnú herečku , vyžívala sa v ztelesňovaní silných , nezávislých a nie vždy práve kladných charakterov a hlavne u ženského publika si tým získala svoju náklonnosť .
Jej kariéra stúpala hore aj na začiatku 40. rokov , kedy vyvrcholila aj jej spolupráca s režisérom Williamim Wylerom , s ktorým ju okrem osobného vzťahu spájalo aj niekoľko jej vôbec najlepších filmov (Dopis,Líštičky).Koncom 40. rokov ztratila jej herecká hviezda trocha zo svojho lesku úmerne kvalite filmov , v ktorých hrala , ale už v roku 1950 bola Bette “späť” vďaka postave brodwayskej hviezdy Marge Channingovej v Mankiewiczovom filme Všetko o Eve , ktorý mnohý považujú za jej životnú rolu .Posledným vrcholom jej kariéry a aj jej veľkým návratom je Aldrichova dráma Čo sa vlastne stalo s Baby Jane ? , v ktorom hrala so svojou večnou rivalkou Joan Crawfordovou .
V osobnom živote ju veľa sťastia nestretlo .Bola 4-krát vydatá (vždy neúspešne) , jediná dcéra sa jej odcudzila .Za dosťučinenia sa jej dostalo len v práci , ktorej sa venovala až do konca života .Natočila skoro sto filmov a desaťkrát bola nominovaná na Oscara , z toho dva získala.Svoj život popísala v roku 1962 vo svojej biografii s názvom The Lonely Life – Osamelý život .
V roku 1977 získala ako prvá žena Cenu za celoživotné dielo Amerického filmového inštitútu .

Filmografia:
Zlá sestra – Bad Sister ,1931
Matkino srdce – Seed ,1931
Londýnský most – Waterloo Bridge ,1931
Návrat domou - Way Back Home ,1932
Muž , ktorý sa hral na boha – The Man Who Played God ,1932
Gentleman Jimmy – Jimmy the Gent ,1934
Žena z titulnej strany – Front Page Woman ,1935
Nebezpečná – Dangerous ,1935
Istá žena – That Certain Woman ,1937
Temné víťazstvo –Dark Victory ,1939
Juarez ,1939
Súkromné životy Alžbety a Essexa – The Private Lives of Elisabeth and Essex ,1939
Dopis – The Letter ,1940
Líštičky – The Little Foxes ,1941
Stráž na Rýne – Watch on the Rhine ,1943
Všetko o Eve – All About Eve ,1950
Svadobná hostina – The Catered Affair ,1956
John Paul Jones ,1959
Čo sa vlastne stalo s Baby Jane ,1962
Bunny O´Hare ,1971
Smrť na Níle – Death on the Nile ,1978

Autor: pataamat

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Ať žijí rytíři! (2010) [TV ser...

14:55 - 16:45

27 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět z ptačí perspektivy: Armé...

14:50 - 15:45

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Odložené případy (2003) [TV se...

15:00 - 16:00

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

14:25 - 15:25

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 168663
Osobností: 665557
Fotografií: 662224
Plakátů: 318089
Obsahů a biografií: 155453
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Preclíková válka (1976) [TV insc...

Preclíková válka
Komedie z období první   republiky, kdy probíhá   zápletka při handrkování   dvou bratrů Dandů o rodinné   dědictví a recepturu na   originální více >

Autor: curil | Hodnocení: 6 / 10

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hr...

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Až po 22 letech vlastně   vznikl první díl.
Kdo   nezná souvislosti v tomto   vesmírném společenství tak   tady by měl všechno nějak   více >

Autor: wena | Hodnocení: 8 / 10

Oscar Wilde (1997)

Oscar Wilde
Osobně mám životopisné   filmy rád (obzvláště ty co   jsou natočeny v Evropě a ne   v Hollywoodu) a tenhle   koprodukční počinek se   doopravdy více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Tísňová linka (2013)

Tísňová linka
Když člověk nechá stranou   všechny ty nelogické postupy   a obehraná klišé, nevyjde z   toho zase až tak špatný   film. Určitá dávka napětí   více >

Autor: green-tea | Hodnocení: 7 / 10

Cell (2016)

Cell
Kdyby mělo filmové   zpracování odpovídat   knižní předloze, musel by   to být seriál. Proti své   zásadě - napřet vidět,   potom číst- jsem více >

Autor: beneva | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bette Davis

Davis Bette

Naposled navštívené:
Bette Davis

Davis Bette

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení