Stano Dančiak st.

Povolání:
Známý jako:
Stanislav Dančiak
Národnost:
Narození:
26.10. 1942, Bratislava, Slovenský štát
Úmrtí:
4.8. 2018, Bratislava, Slovensko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Stanislav Dančiak sa narodil 26. októbra 1942, v Bratislave, je slovenský divadelný, televízny, filmový herec a humorista. V roku 1965 úspešne ukončil štúdium na VŠMU v Bratislave. Po ukončení VŠMU bol okamžité angažovaný do SND, kde pôsobil približné asi jednu sezónu. Hneď na to nastúpil na základnú vojenskú službu, kde sa aktívne zapájal do Vojenského umeleckého súboru. Krátko po ukončení základnej vojenskej služby sa vracia naspäť do SND, kde už v minulosti pôsobil. Stano však zo svojimi priateľmi zo SND dáva výpoveď, a spoločné zakladajú nové Divadlo na Korze. V ňom pôsobil približne asi dva roky (1969 - 1971).
Divadlo na Korze, kde Stano pôsobil spoločné zo svojimi priateľmi, bolo však v roku 1971 uzatvorené.

V roku 1971 Stana pridelili na Novú scénu, kde pôsobil dvadsať rokov. Charakterový herec, má blízko ku tragikomédii. Známy je svojim komédialnym talentom s dynamickým gestom a mimokou, ako i schopnosťou pohotovej improvizácie. V súčastnosti je ženatý, jeho manželka sa volá Darinka, ktorá mu je skutočnou oporou, spoločné maju tri dospelé deti, dvoch synov a dcéru herečku.
taktiež má vnuka, ktorý sa volá Šimon.

Stano je vtipným rozprávačom a zábavačom. Vidieť ho v mnohých zábavných televíznych i rozhlasových programoch.
Okrem toho je členom mimovládnej organizácie GEMA 93, ktorá sa zaoberá verejnými prieskumami, celospoločenskou osvetou na témy EÚ a NATO.

Je držiteľom viacerých ocenení:
Ocenenia od Zväzu slovenských spisovateľov a dramatických umelcov
Rád Pribinovho kríža - za celoživotné dielo

Momentálne Stano je členom Činohry slovenského národného divadla. Taktiež zvykne svoj hlas prepožičiavať do rôznych filmov a seriálov.

Filmografia:
* 1960: Na pochode sa vždy nespieva
* 1965: Námestie svätej Alžbety (Karol)
* 1965: Kým sa skončí táto noc (Kvetinka)
* 1966: Vrah zo záhrobia
* 1970: Zločin slečny Bacilpýšky (indián Muro)
* 1973: Prípad krásnej nerestnice (Ján Wittgruber)
* 1973: Skrytý prameň
* 1975: Sebechlebskí hudci (Jakub)
* 1978: Poéma o svedomí (Počiatok)
* 1983: Sojky v hlave (otec)
* 1984: Návrat Jána Petru (Štefan Dinda)
* 1984: O sláve a tráve (Edo)
* 1984: Prodavač humoru (muž)
* 1988: Mikola a Mikolko (hostinský)
* 1989: Chodník cez Dunaj (Viktorov otec)
* 1989: Montiho čardáš (Bunko)
* 1990: Svědek umírajícího času (Kryštof Harant)
* 1990: Dávajte si pozor! (Bohuš Martinák)
* 1990: Súkromné životy (Lichner)
* 1992: Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (kpt. Klinec)
* 1995: …ani smrt nebere! (hostinský)
* 1996: Lea (majiteľ obchodu)
* 1996: Suzanne (taxikár)
* 1998: Rivers of Babylon (Mozoň)
* 2005: Šílení (hostinský)

Autor: Agostino

Životopis (biografie) / Informace:
Stano Dančiak
Sa narodil 26.10.1942 v Bratislave.
V rokoch 1958 - 1961 študoval Stredná zdravotnícka škola - odbor zubný laborant a v rokoch
1961 - 1965 Vysoká škola múzických umení - odbor herectvo
Po skončení vysokej školy bol angažovaný v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobil jednu sezónu.
Po jej skončení nastúpil na základnú vojenskú službu na dva roky, počas ktorej sa aktívne zapájal do činnosti Vojenského umeleckého súboru.
V roku 1968 sa vracia opäť do SND, v ktorom aj s priateľmi dáva výpoveď a zakladajú Divadlo na Korze.
V ňom pôsobí od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. v tom istom roku bol pridelaný na Novú scénu, kde pôsobil dvadsať rokov.
V súčasnosti je členom Činohry slovenského národného divadla.

Filmografia

2000: Prekliaty služobník lásky (TV)
1998: Rivers of Babylon (Mozoň)
1996: Bud Bindy (TV)
1996: Suzanne (taxikár)
1996: Lea (majiteľ obchodu)
1995: ...ani smrt nebere! (hostinský)
1992: Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (kpt. Klinec)
1990: Súkromné životy (Lichner)
1990: Dávajte si pozor! (L. Komárek)
1990: Svědek umírajícího času (Kryštof Harant)
1989: Montiho čardáš (Bunko)
1989: Chodník cez Dunaj (Viktorov otec)
1988: Mikola a Mikolko (hostinský)
1984: Prodavač humoru (muž)
1984: O sláve a tráve (Edo)
1984: Návrat Jána Petru (Štefan Dinda)
1983: Sojky v hlave (otec)
1978: Poéma o svedomí (Počiatok)
1975: Sebechlebskí hudci (Jakub)
1973: Skrytý prameň
1973: Prípad krásnej nerestnice (Ján Wittgruber)
1970: Zločin slečny Bacilpýšky (indián Muro)
1966: Vrah zo záhrobia
1965: Kým sa skončí táto noc (Kvetinka)
1965: Námestie svätej Alžbety (Karol)
1960: Na pochode sa vždy nespieva

Autor: ignac1

Životopis (biografie) / Informace:
Debutoval spolu s M.Labudom vo filme Kým sa skončí táto noc režiséra P.Solana.S L.nezriedka vytváral komickú dvojicu. Vytvoril množstvo vedľajších úloh v rôznych žánroch poväčšinou komediálne ladených.Do polovice 70.rokov často stvárňoval nesmelých mladých mužov.Výrazne sa uplatňuje aj v dabingu,v súčastnosti člen divadla Astorka Korzo.Syn Stanislav v súčastnosti pôsobí ako dramaturg v komerčnej televízií.



Autor: theremin

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

01:25 - 01:50

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Počesku (2001) [TV cyklus]

01:30 - 01:40

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:55 - 01:50

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Walker, Texas Ranger (1993) [T...

00:50 - 01:50

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 161140
Osobností: 654311
Fotografií: 619225
Plakátů: 297314
Obsahů a biografií: 147821
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Čtyři děti a jeden otec IV (2010...

Čtyři děti a jeden otec IV
Podle mě nejlepší film ze   série Čtyři děti a jeden   otec. Natočit v současné   době rodinný film na téma   multikulturalismus, aby z toho   více >

Autor: Krikri | Hodnocení: 6 / 10

Čtyři děti a jeden otec (2005)

Čtyři děti a jeden otec
Jelikož mám za sebou   lobotomickou sedmidílnou   filmovou sérii Sestřiny   děti, do této opět dánské   filmové série jsem se   pouštěl poněkud více >

Autor: Krikri | Hodnocení: 5 / 10

Děti mé sestry v Egyptě (2004)

Děti mé sestry v Egyptě
Shlédl jsem všech sedm   filmů této série a jelikož   všechny jsou na jedno brdo,   bude stačit, když napíšu   komentář pouze k jednomu z   více >

Autor: Krikri | Hodnocení: 4 / 10

Tichošlápek (2020) [TV epizoda]

Tichošlápek
Standardní kriminální   případ, aniž bych musela   vidět předchozí díly a   zajímat se o konkrétní   vztahy mezi kriminalisty.   Osvěžující více >

Autor: Frolíček | Hodnocení: 6 / 10

1917 (2019)

1917
Povedené dobové kulisy a   uniformy,povedené zákopy a   cesta přes nepřátelské   území plné mrtvol a   nástrah byla   napínavá.Chybělo trochu   víc válčení a některé   herecké výkony se moc   nepovedli.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stano Dančiak

Dančiak Stano

Naposled navštívené:
Stano Dančiak

Dančiak Stano

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2020, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.049/0.028