Duben

Joan Collins

Povolání:
Rodné jméno:
Joan Henrietta Collins
Národnost:
Věk:
90
Narození:
23.5. 1933, Paddington, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglická herečka, spisovatelka a podnikatelka Joan Collins se narodila 23. 5. 1933 v Paddingtonu – Londýn – Velká Británie. Matka Elsa byla taneční pedagog a choreografka, a otec byl umělecký agent, který se podepsal za slávu takových lidí, jako byl zpěvák Tom Jones, Shirley Bassey, nebo Beatles. Joan má ještě sestru, známou spisovatelku Jackie Collins, a bratra Billa. Podle Joan, která vzpomínala ve své první knížce na své mládí, měla dětství neuvěřitelně krásné, když vyrůstala v Maida Vale, a i když byl otec velmi přísný a autoritativní – pravá hlava rodiny, matka se vždy snažila svým jemným přístupem tuto tvrdost zjemnit.

Joan Collins vystudovala Francis Holland School, a poté RADA – Královskou akademii dramatického umění – Royal Academy of Dramatic Art. Už v sedmnácti letech podepsala svou první uměleckou smlouvu s Arthur Rank Film Company. První velkou rolí, a současně i debutem byl film - Lady Godiva Rides Again, v roce 1951, a o rok později - I Belive in Your – Věřím ti, podle románové předlohy Sewella Stokese. Z USA přišla nabídka společnosti 20th Century Fox, která se snažila novou hvězdou trumfnout MGM, která vystartovala se smlouvou pro Elizabeth Taylor.

U nás bude zřejmě nejvíc Joan známá z filmu s Gregory Peckem - Bravados, kde hrála Josefu, bývalou hrdinovu lásku. Dá se říci, že se v Hollywoodu usadila od roku 1955, a hrála ve velké spoustě filmů mj. - Island in the Sun - Ostrov na slunci 1957. Že nebyla ledasjaká herečka se dá usoudit i z toho, s jakými hereckými partnery měla možnost hrát, takže jen namátkou : Richard Burton, Bing Crosby, Bette Davis, Kirk Douglas , Gene Kelly, James Mason, Robert Mitchum, Paul Newman, Gregory Peck, sir Laurence Olivier, Edward G. Robinson, sir Ralph Richardson, Rod Steiger, James Stewart, Joanne Woodward, Jayne Mansfield, nebo Nigel Hawthorne.

V roce 1997 byla královnou Alžbětou povýšena do šlechtického stavu za zásluhy. Hrála také v několika filmech podle románů své sestry Jackie – The Stud a The Bitch, hrála také v jednom z Bondových příběhů. Collins se však jako herečka proslavila především jako Alexis, exmanželka Blacka Carringtona – John Forsythe, v megaseriálu Dynastie, kde zosobňovala mimo jiné nezávislou, silnou ženu a sexuální symbol. Byla nejlépe placenou televizní herečkou. Mimo to získala několik cen nebo nominací na Emmy a Zlaté glóby. Pro zajímavost uvádím, že role Alexis byla vybrána TV Guide, jako čtvrtý největší padouch v televizní historii. Dynasty byla zakoupena do 80 zemí světa. Po dokončení Dynastie se nějaký čas odmlčela, a později vystupuje v epizodních rolích ve známých seriálech – Roseanne, Willie and Grace, The Nanny, a.j.

V roce 2001 se blýskla vedle svých slavných kolegyních v TV snímku - These Old Broads, kde hrála s Debbie Reynolds, Shirley McLaine a Elizabeth Taylor, se kterou byla často dříve v dobách svého nástupu k filmu velmi srovnávána.

Joan je pracovně stále hodně vytížená filmuje i v Evropě, nebo Africe, spolupracuje s TV a píše své romány, které jsou neméně úspěšné, jako ty od její sestry, poprvé se jako spisovatelka představila svou biografií – Past imperfect. Co se týká jejího soukromí, má za sebou čtyři rozvody, a tak se dá říci, o co snad byla a je úspěšná na veřejnosti, o to má větší smůlu v osobním životě.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

18:30 - 19:00

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178214
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joan Collins

Collins Joan

Naposled navštívené:
Joan Collins

Collins Joan