Duben

Madeleine Carroll

Povolání:
Rodné jméno:
Edith Madeleine Carroll
Národnost:
Narození:
26.2. 1906, West Bromwich, West Midlands, Anglie
Úmrtí:
2.10. 1987, Marbella, Španělsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vyhlížela nejen sofistikovaně a aristokraticky, ale byla to okouzlující jemná Angličanka s nádhernýma očima. Filmová a divadelní herečka, přezdívaná také: „Královna britského filmu“ - Madeleine Carroll – Edith Madeleine Carroll, se narodila ve West Bromwich v Anglii dne 26. 2. 1906.

Studovala na universitě v Birminghamu jazyky – francouzštinu a italštinu, a otec z ní chtěl mít univerzitní profesorku. Pouze krátký čas pak učila na dívčí škole v Londýně. Madeleine však byla ctižádostivá a milovala herectví, a její jediný zájem, než nudné vyučování - bylo divadlo, a také proto, že měla svou hlavu, se proti otcově vůli rozhodla pro hereckou kariéru.

Začínala s hereckou společností v Lash, ale záhy se stala díky prvenství v soutěži krásy jednou z nejkrásnějších žen působících ve filmu v období 30 - 40 let v G.B. a USA. Madeleine nebyla jen krásná, ale byla také nejen chytrá, ale i velmi schopná obchodnice. Prvním filmem, kterým se stala miláčkem britského filmu byl roku 1928 – Zbraně z Loos, poté následovaly - Young Woodley, Atlantic, Škola skandálů – School for Scandal, Byl jsem špion - I Was a Spy, The 39 Steps nebo Diktator.

Madeleine byla první herečkou – tak zvanou „Ice-cool Blonde“ režisera Alfreda Hitchcocka, která získala za jedinou roli v té době naprosto nevídaný plat - přes 250 000 dolarů. Alfred Hitchcock ji poprvé obsadil v roce 1935, kde hrála pod jeho tvrdým režijním vedením nejdříve typický chladný, avšak obdivuhodný typ inteligentní blondýny ve špionážním snímku podle románu spisovatele Johna Buchana - The 39 Steps, a partnerem ji byl namísto Roba Donata - John Gielgud. Film se stal naprostou senzací a spolu s ním se náhle Carroll stala i díky Hitchcockovu vedení, který později přiznal, že s ní pracoval na jejich kvalitách, temperamentu a sexy vzhledu velmi tvrdě vyhledávanou herečkou. Nakonec to byla Carroll, která své obdivovatele naprosto fascinovala.

M. Carroll byla nabídnuta práce za mořem v USA, a Hollywood o ní projevil maximální zájem. Madeleine podepsala smlouvu s Paramountem, a hrála s herci zvučných jmen jako byl Gary Cooper v The General Died at Down 1936, nebo Donald Colman v Prisoner of Zenda, s Dickem Powelem naopak v hudebním snímku - On the Avenue, s Bobem Hopem, nebo sympatickým Franchotem Tonem. Hrála hlavní role v Blockade, Cafe Society, Safari, nebo Virginia, One Night in Lisabon, My Favorite Blonde a další.

Ovšem …. My Favorite Blonde, byl na dlouhou dobu její poslední film, protože v roce 1942 při jednom z dalších bombardování Londýna byla zabita její jediná, milovaná mladší sestra Marguerite, a Madeleine se rozhodla pro pomoc v polních nemocnicích jako zdravotní sestra Červeného kříže za druhé světové války. Nejdříve jako vyškolená sestra pracovala v 61. polní nemocnici, a poté odcestovala do Bari v Itálii, kde se tou dobou - v roce 1944 nacházelo velké množství amerických letců, kteří jako spojenci vzlétali za svým cílem ze základny u Foggia.

Za statečnost a za zásluhy za II. světové války jí byla udělena ve Francii medaile Legion d'Honneur.

Madeleine byla čtyřikrát vdaná. První manžel byl od roku 1931 – 1940 kapitán Phillips Ashley, druhý manžel byl herec vysoký, mužný Sterling Hayden 1942 – 1946, třetím manželem byl francouzský lékař Henri Lavorel 1946 – 1949, a posledním čtvrtým manželem byl Andrew Heiskell 1950 – 1965, kdy se po patnáctileteém manželství rozvedli. "Made" se stala občankou USA už v roce 1943. Po válce se objevovala do roku 1955 v jednom filmu ročně, než se trvale odmlčela.

Madeleine Carroll zemřela ve věku 81 let dne 2.10.1987 na rakovinu ve Španělské Marbelle, kde od roku 1960 žila. Zpočátku byla pohřbena ve Fuengirola v Malaze, ale v roce 1998 byla převezena, a s poctami pohřbena na hřbitově v Sant Antoni de Calonge v Katalánsku ve Španělsku. Na svém kontě měla 48 úspěšných filmů, ….


Marta Holubová-CBoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376618
Obsahů a biografií: 178291
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Madeleine Carroll

Carroll Madeleine

Naposled navštívené:
Madeleine Carroll

Carroll Madeleine