Duben

Bohumil Bezouška

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.12. 1921, Praha, Československo
Úmrtí:
18.10. 1995, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Bohumil Bezouška byl epizodkářem v řadě filmů, dlouholetým hercem Národního divadla, ale také estrádním umělcem nebo – což se poměrně málo ví – prvním dabérem Louise de Funese. Pocházel z Prahy, kde absolvoval gymnázium, pak začal studovat medicínu, ale uzavření vysokých škol jej stejně jako jiných pozdějších herců přivedlo na uměleckou dráhu. Vystudoval herectví na Státní konzervatoři v Praze (1944), do prvního profesionálního angažmá nastoupil až po osvobození, a sice v divadle D 46 E. F. Buriana (1945-1946). Následující tři sezóny strávil v bývalém divadle Unitarii, kde po válce působila avantgardní scéna DISK (1946-1948).

Tehdy také přišly první filmové role, v nevelkých epizodách se mihnul ve filmech NEZBEDNÝ BAKALÁŘ (1946) a PANCHO SE ŽENÍ (1946), menší postavu židovského mladíka pak ztvárnil v Radokově umělecky významném filmu DALEKÁ CESTA (1949). To byl již členem Divadla na Vinohradech (1948-1951), odkud krátce zamířil na Slovensko a v letech 1951-1953 působil ve Stredoslovenském divadle ve Zvoleně. Malou úlohou malíře von Aachena se pak divákům připomněl ve slavné komedii CÍSAŘŮV PEKAŘ – PEKAŘŮV CÍSAŘ (1951).

V říjnu 1953 byl Bohumil Bezouška angažován do činohry Národního divadla v Praze, kde setrval bezmála třicet let až do svého odchodu do penze (1981). Odehrál zde desítky rolí, každoročně nastudoval několik představení, výhradně ovšem jen v menších rolích. Pokud dostal větší příležitost v podobě středně velké role, většinou šlo o alternace s jinými herci. Pohyboval se v různých žánrech, střídal modernu i klasiku. Z osvědčených zahraničních děl připomeňme Tramvaj do stanice touha, Wildova Ideálního manžela nebo časté účinkování v hrách W. Shakespeara, hrál také v české klasice (J. K. Tyl, A. Jirásek) i moderně (J. Topol). Naposledy se ve větší roli objevil v Zadržitelném vzestupu Artura Uie (1978).

Z dalších filmových rolí připomeňme nadčasové tituly jako TŘI PŘÁNÍ (1958) nebo KAM ČERT NEMŮŽE (1959), i tady ale hrál jen epizodní role. Ani později nehrál ve filmu nijak často, stejně tak málo početná je jeho spolupráce s televizí, kde se objevil v několika inscenacích a seriálech. Poslední výraznější filmovou roli odehrál jako taxikář Evžen ve zcela zapomenutém zpolitizovaném dramatu ZA VOLANTEM NEPŘÍTEL (1974). Značnou popularitu mu ale přineslo komické účinkování v estrádách a zábavných pásmech, hojně spolupracoval také s rozhlasem, kde pracoval od roku 1977 i jako režisér. Bohumil Bezouška proslul mezi kolegy jako nevyčerpatelná studnice hereckých historek i úsměvných příběhů ze života, které formou fejetonů publikoval v knihách Tajnosti zákulisí (1971) a Adaptace není legrace (1977).

Byl také výborným imitátorem hereckých kolegů, dokázal napodobit i soudobé komunistické politiky – taková vystoupení mohl ovšem prezentovat jen v úzkém kruhu přátel. Hlasové dispozice uplatňoval též v dabingu a jeho hlas zazníval v menších rolích v řadě zahraničních filmů uváděných u nás v 60. a 70. letech. Svým hlasem doprovodil také několik dokumentárních filmů. Mimoto výborně ovládal němčinu a často byl zván do rakouského rozhlasu, kde na pokračování četl nejslavnější díla českých autorů (Hašek, Neruda, Čapek).

Bohumil Bezouška zemřel v Praze 18. října 1995 ve věku 73 let. Jeho synem je spisovatel, scénárista a dramaturg Martin Bezouška (*1955).

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Začal studovat medicínu na UK. V r.44 ukončil obor herectví na
pražské konzervatoři. 1945-6 DEFB, 47-51 DV, 51/2 Zvolen. Od
1953 až do odchodu do důchodu (1981) ND. V divadle představitel
menších převážně komediálních rolí. Příležitostně se objevoval
v obdobném typu rolí i ve filmu a TV. V 50. a 60. letech
populární estrádní komik a konferenciér. Od r.77 vystupoval
v pražské Viole s autorským pořadem Legrocitál B.Bezoušky. Častá
spolupráce s rozhlasem - také jako autor a režisér zábavných
pořadů. Napsal knížky humoristických postřehů z divadelního
prostředí (Tajnosti zákulisí (1971), Adaptace není legrace
(1977) a knihu pamětí Jak jsem proskotačil život (1993). Otec
spisovatele a scenáristy Martina B. Březina

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bohumil Bezouška

Bezouška Bohumil

Naposled navštívené:
Bohumil Bezouška

Bezouška Bohumil